Business Hi-Tech

VIDEO. Microsoft Envision Forum 2021: Urmăriţi cele mai importante declaraţii susţinute de Philippe Rogge, preşedintele Microsoft pentru Europa Centrală şi de Est. “România are o oportunitate uriaşă de a deveni un centru global de inovaţie digitală”

Autor: Alexandra Cepăreanu, Adrian Seceleanu

04.04.2021, 15:00 110

România trebuie să se mobilizeze pentru a fructifica oportu­nită­ţile uriaşe create de digitalizare şi de a deveni un centru global de inovaţie şi de livrare de servicii în tehnologie şi a ieşi din zona roşie a clasamentelor privind digitalizarea din economie şi societate.

„Ca a doua cea mai mare ţară şi economie din regiune România are o oportunitate uriaşă de a creşte prin digitalizare. Având atât de mulţi specialişti în IT de ce nu este Ro­mânia deja un lider regional, pentru a deveni inima inovării globale, un centru digital care să servească întreaga lume? Eu cred că răspunsul stă în activarea multiplelor active şi avantaje pe care ţara le are, pe care să le pună la treabă. Suntem la un punct de inflexiune unde fiecare lider, fiecare entitate şi fiecare ţară trebuie să ia decizii care îi vor influenţa viitorul pentru multe dece­nii de acum înainte. Provocarea stă în faptul că tot ce am făcut până acum nu ne va duce şi mai departe. Pentru a fructifica oportunităţile trebuie să dăm putere specialiştilor în IT - angajaţi, antreprenori, start-up-uri să inoveze şi să aibă succes“, a declarat Philippe Rogge, preşedintele Microsoft pentru Europa Centrală şi de Est, în cadrul ediţiei cu numărul 8 a evenimentului Microsoft Envision Forum.

România reprezintă un paradox – are numeroase atuuri dar nu le pune la treabă pe plan intern pentru transformarea digitală, a punctat reprezentantul Microsoft. „Vreau să vă vorbesc despre oportunităţile care se află înaintea noastră în Europa Centrală şi de Est ca regiune dar în mod particular pentru România. Dacă ne uităm la acest viitor digital regiunea şi România în mod special au foarte multe avantaje. Dacă ne gândim la resursele umane, la talentul uman din tehnologie, România are o medie mai mare a inginerilor specia­lizaţi în tehnologie şi iese în evidenţă cu un procent de peste 40% al absolvenţilor pentru aceste discipline faţă de o media la nivelul UE de doar 30%. De asemenea în fiecare an 8.500 de absolvenţi de facultăţi de IT intră pe piaţa muncii. România are 214.000 de programatori, fiind a şasea ţară din lume după numărul de specialişti în IT certificaţi pe cap de locuitor, înaintea SUA, India şi China. Aproximativ 20.000 de companii din România operează în domeniul IT şi al serviciilor de consultanţă, având de asemenea şi peste 100 de jucători mari în industrie.

Industria de IT din România contribuie cu 6% la PIB şi este aşteptată să atingă un procent de 10% până în 2025. Se estimează că în România vor fi create 650.000 de noi joburi în tehnologie până în 2025. Iar 70% dintre aceste joburi vor fi create de companii care nu sunt de IT, companii din alte industrii care au nevoie de tehnologie pentru a accelera.

Nu mai e nevoie să spunem că punctul de la care pleacă România este fantastic.

Când ne gândim la oportunitatea dar şi la urgenţa proceselor de digitalizare - de a căror importanţă vitală am învăţat cu toţii pe propria piele în ultimele 12 luni - şi ne gândim şi la poziţia perfectă a regiunii noastre şi a României pe harta globală - care ne permite să lucrăm dimineaţa cu clienţi din Asia şi seara cu clienţi din SUA - observăm că există oportunităţi uriaşe. Doar că există un dar. Pentru că există un decalaj uriaş între acest potenţial şi rezultatele înregistrate de România, un adevărat paradox.

În ciuda numeroşilor specialişti în IT, România este încă în spatele multor ţări din EU în ce priveşte intensitatea utilizării tehnologiei în business. Ca rezultat adopţia tehnologiilor e-business este cu mult sub media UE. România are de asemenea una dintre cele mai scăzute utilizări a tehnologiei în administraţie. O jumătate din gospodăriile din România au abonamente la internet ultrarapid, dar România se clasează pe locul 26 din 28 în clasamentul economiei şi societăţii digitale (indicele DESI) din cadrul Uniunii Europene la nivelul anului 2020. Când ne uităm la viitor, unde se află oportunităţile de creştere economică, abordarea acestui paradox are o importanţă vitală.“

Urmăriţi cele mai importante declaraţii în clipul video ataşat articolului.

ZF este partenerul media al Microsoft Envision Forum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO