Business Hi-Tech

VIDEO. Microsoft Envision Forum 2021: Urmăriţi cele mai importante declaraţii susţinute de Ciprian Teleman, ministrul digitalizării. “Datele sunt sângele digitalizării”

Autor: Alexandra Cepăreanu, Adrian Seceleanu

04.04.2021, 22:00 81

Ciprian Teleman, noul ministru al digitalizării, a făcut în cadrul evenimentului Microsoft Envision Forum mai multe promisiuni legate de subiecte abordate şi în trecut de predecesorii săi, printre care legea 5G sau cărţile de identitate electronice.

„În ceea ce priveşte partea 5G, pot să spun că legea 5G a plecat pe circuitul de avizare şi ne aşteptăm ca în scurt timp să fie aprobată, ca urmare, asta va descătuşa să spunem, restul proceselor care decurg din această lege, şi anume investiţiile şi implementarea unor tehnologii 5G pe care toată lumea le aşteptă. Vedem deja la ţările care au parcur aceşti paşi că semnele încep să apară.

Tot din punct de vedere legislativ, mai există o lege, Codul Comunicaţiilor, care în scurt timp va fi adoptată şi atunci operatorii privaţi vor avea ce au nevoie pentru a-şi dezvolta planurile de afaceri.

Anul acesta pregătim şi legislaţia care va face posibilă utilizarea semnăturii digitale pe scară largă. În prezent pregătim şi legislaţia corespunzătoare, care e un regulament european privind identificarea de la distanţă, ceea ce va elimina un drum până la un furnizor de certificare pentru a obţine acest certificat digital. (…) În august aşteptăm şi noile cărţi de identitate“, conform demnitarului.

Chiar dacă a vorbit din poziţia de membru în administraţie, care are încă uriaşe probleme şi întârzieri în adoptarea tehnologiei, ministrul Teleman nu a ezitat să ofere sfaturi şi consultanţă legate de aceste procese. “Digitalizarea înseamnă să transpunem în format digital informaţiile. Transformarea digitală nu este despre tehnologie ci despre schimbarea modului în care companiile gândesc relaţia lor cu piaţa, cu clienţii, adică schimbări de gândire.

Aici putem determina 5 arii care privesc această transformare digitală: clientul – astăzi vorbim despre o reţea dinamică, nu mai este un beneficiar. Aşadar, când o companie comunică cu un aşa zis client, va trebui să îşi imagineze că tehnologia a facilitat crearea unei reţele, acel client va comunica rapid în reţeaua lui, va crea un efect, o emoţie, iar acest tip de comunicare, ca influenţă poate fi mai mare decât ce a reclamelor pe care companiile le plătesc. Felul în care companiile îşi văd clienţii şi comunică cu ei poate fi unul din factorii care determină succesul sau eşecul unei companii.

Doi – în modelele clasice vedem că a privi competiţia însemna să îi cunoşti pe cei de nivelul tău şi să te inspiri şi să te diferenţiezi. Acum, competiţia poate veni de acolo de unde nu te aştepţi. Companiile trebuie să caute acele soluţii digitale care le pot ajuta să rămână competitive.

3- Apoi vorbim despre date care sunt sângele digitalizării, ele transportă informaţii dintr-o parte în alta. În economia tradiţională, datele se obţineau greu, erau scumpe, era scump de stocat date, companiile investeau în infrastructură pentru a le putea stoca şi apoi utiliza. Acum datele se generează în cantităţi fără precedent, iar stocarea lor a devenit din ce în ce mai facilă prin intermediul companiilor care oferă servicii de cloud. Observăm că de la an la an preţurile pentru stocarea în cloud şi multe alte facilităţi devin foarte accesibile.

Companiile trebuie să înveţe ce să extragă din aceste date pentru a genera modele de business care să fie competitive.

4 - felul în care privim inovaţia. Înainte inovaţia era costisitoare, însemna investiţii în laboratoare de cercetare şi dezvoltare, testarea unor idei noi era scumpă, dar în prezent cei care ne testează ideile sunt chiar clienţii noştri, trebuie doar să vedem care sunt aşteptările şi sugestiile.

Tehnologia facilitează testarea continuă şi experimentul continuu. Învăţarea continuă este una dintre provocările pe care companiile ar trebui să le dea curs.

5 - conceptul de valoare. Valoarea percepută de clienţi asupra produselor şi serviciilor se schimbă rapid. Companiile trebuie să fie atente la ce oferă şi pun pe piaţă. Ceea ce poate fi făcut mai uşor cu ajutorul tehnologiei.“

Urmăriţi cele mai importante declaraţii în clipul video ataşat articolului.

ZF este partenerul media al Microsoft Envision Forum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO