Business Hi-Tech

VIDEO. Proiectul controversat al cloudului guvernamental de 500 mil. euro. Lăpuşan, vicepreşedinte ANIS: Nu ne dorim un model care este orientat doar către stat, doar către a controla, şi nu ne dorim un model în care inovaţia să fie blocată

Autor: Adrian Seceleanu

10.02.2022, 16:40 76

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care grupează aproape 200 de companii cu un business cumulat de aproape 4 mld. euro pe an şi 47.000 de angajaţi, a avut discuţii cu reprezentanţi ai autorităţilor pe tema proiectului cloudului guvernamental, în care a transmis poziţia industriei în legătură cu acest subiect, a declarat Alexandru Lăpuşan, vicepreşedinte al ANIS în cadrul unei conferinţe organizate miercuri de organizaţie.

“Este un subiect care ne preocupă, cloud-ul guvernamental pe lângă faptul că va avea un impact foarte bun şi pozitiv asupra instituţiilor statului care au nevoie de o infrastructură uşor accesibilă, la un nivel de calitate peste medie şi cu o securitate asigurată, noi vrem să ne asigurăm că această abordare de cloud guvernamental este făcută similar cu alte abordări europene din ţări apropiate nouă, în care am văzut că modelele deschise funcţionează. Nu ne dorim un model care este orientat doar către stat, doar către a controla, şi nu ne dorim un model în care inovaţia să fie blocată. Vrem să ne asigurăm că oportunităţile aduse de cloud şi mai ales de cloud-ul public sunt folosite la maxim de instituţiile statului. Aici aş oferi un exemplu foarte clar pentru soluţiile software de tip SaaS care trebuie să fie sprijinite. Dacă vreţi, în primul rând ar trebui să existe o legislaţie şi o politică de cloud first, care să spună instituţiilor şi funcţionarilor care ezită în a face astfel de achiziţii, că este bine să folosească servicii de cloud public şi de-abia ulterior să oferim o infrastructură guvernamentală, pentru că infrastructura guvernamentală va crea o gravitaţie proprie, va fi mult mai uşor pentru o instituţie să meargă acolo şi asta poate să frâneze adoptarea de instrumente simple, ieftine moderne şi eficiente”, a spus Lăpuşan, răspunzând unei întrebări adresate de ZF.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, Sorin Costreie, consilier la cancelaria premierului Ciucă, a vorbit despre proiectul clodului guvernamental pe care l-a numit nici mai mult nici mai puţin decât unul “grandios”.
“Ori când vorbim de acest proiect grandios al nostru, şi trebuie să-l facem, şi anume cloud-ul guvernamental, va trebui să avem o bună "intercontinuitate" şi conectivitate în cadrul unor ministere, între ministere, şi în genere între tot aparatul guvernamental”, a spus Costreie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO