Dragoş Vlad – preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) şi Achilleas Kanaris – CEO al Vodafone România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală IT&C, au semnat miercuri, la Palatul Victoria contractul pentru implementarea unei componente a cloudului guvernamental, respectiv cloudul dedicat, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu şi a ministrului digitalizării Bogdan Ivan.
„În urma semnării acestui contract, în urma derulării procedurii de achiziţie publică, ea a fost câştigată de către liderul asocierii, de către compania Vodafone, şi foloseşte tehnologie de ultimă generaţie Microsoft, valoarea lui este de aproximativ 100 de milioane de euro cu TVA inclus. În această variantă de cloud hibrid am ajuns după ce s-a negociat cu Comisia Europeană la finalul anului trecut PNRR-ul. Fizic vor fi instalate aceste echipamente în clădirile statului român, în clădirile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale iar în această formă putem să spunem că ne asigurăm că vom avea datele românilor în siguranţă şi acum şi pe viitor. Şi foarte important, timp de şapte ani de acum înainte toate noutăţile tehnologice în materie de cloud computing vor fi asigurate din resursele acestui contract semnat astăzi, adică statul român nu va mai avea costuri suplimentare pentru noile variante de tehnologie atunci când vorbim despre tehnologia de cloud computing”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul digitalizării.
„Birocraţia ne impune să stăm la cozi, să depunem o cerere online la ghişeu de la etajul 2, sau, mai rău să ne luăm concediu pentru a obţine o hârtie pe care statul este obligat să ne-o dea. Din punctul meu de vedere, nu doar ca prim-ministru, ci ca simplu cetăţean, digitalizarea administraţiei este printre cele mai importante lucruri.
Atunci când spuneam că vrem o ţară ca afară o ţară în care statul este în slujba cetăţeanului nu invers (...) Pentru că digitalizarea va interzice instituţiilor să pună românii pe drumuri sau să-i transforme, cum face acum, în curieri. Prin semnarea acestui contract, astăzi toate serviciile publice oferite de instituţii vor fi într-un singur loc, iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click pe telefon sau pe calculator.
Şi cel mai important, toate instituţiile vor vorbi aceeaşi limbă şi vor funcţiona în acelaşi sistem informatic, într-un mod securizat, la cele mai înalte standarde globale. În acelaşi timp, unind într-un singur sistem informatic toate instituţiile, facem economii la buget şi aducem eficienţă pentru fiecare român şi pentru fiecare companie din România. Astăzi fiecare dintre noi îşi gestionează aproape toate aspectele vieţii moderne prin intermediul telefonului.
În 2025, odată cu finalizarea celor două contracte cel semnat astăzi şi cel semnat în martie, vom putea interacţiona digital cu instituţiile publice, fiecare român putând solicita şi primi documentele necesare de oriunde, oricând şi în deplină siguranţă. Asta înseamnă dispariţia biocraţiei a cozilor de la ghişee, a inutilului pus pe drumuri cu care suntem obişnuiţi.
Asta înseamnă o reformă autentică a administraţiei statului, transformarea digitală a României. Doar prin digitalizarea reală a statului putem construi un sistem public modern, sigur şi eficient, care lucrează pentru români şi firmele româneşti. Închei cu o rugăminte având în vedere experienţa de la Registrul Comerţului, vă solicit un singur lucru: faceţi toate verificările necesare înainte de a trece sistemul din offline în online.
Digitalizarea trebuie să le simplifice oamenilor viaţa, nu să le-o îngreuneze. Spor mult la muncă!”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
„Este o onoare să reprezint Vodafone în acest moment crucial pentru digitalizarea societăţii româneşti. Suntem onoraţi să fim partenerul strategic ales pentru implementarea primului cloud guvernamental dedicat din România, un proiect care va stabili noi standarde în sectorul public şi în infrastructura digitală”, a declarat Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.
„Competitivitatea României se bazează pe transformarea digitală a societăţii sale. Acest proiect reprezintă o oportunitate fără precedent pentru ţară de a face un salt către excelenţa digitală şi de a-şi valorifica pe deplin potenţialul, stimulând inovaţia şi îmbunătăţind serviciile publice. Pentru a livra infrastructura cloud guvernamentală dedicată, vom utiliza tehnologii de ultimă generaţie, cu un grad ridicat de securitate cibernetică şi eficienţă energetică. Acest lucru este esenţial pentru găzduirea sistemelor informatice publice centrale şi pentru a le face interoperabile într-un mod unitar şi standardizat.
Proiectul este conceput ca o soluţie cloud hibridă de ultimă generaţie, cu infrastructură on-premise furnizată de partenerul nostru strategic, Microsoft, căruia doresc să îi mulţumesc pentru prezenţă şi pentru sprijinul în atingerea acestui obiectiv-cheie împreună.
Cloud-ul dedicat va susţine aplicaţii viitoare ale instituţiilor publice, utilizând infrastructura cloud ca serviciu (IaaS), platforma ca serviciu (PaaS) şi software-ul ca serviciu (SaaS). Acesta va oferi posibilitatea de a moderniza aplicaţiile şi sistemele informatice utilizate în instituţiile publice, astfel încât să fie pregătite pentru cloud, dezvoltând în acelaşi timp noi aplicaţii native de cloud computing care vor fi migrate în cloud. Platforma va asigura transparenţa, astfel încât proprietarii şi administratorii de date să aibă
control asupra datelor lor, iar orice operaţiune de procesare a datelor să fie înregistrată pentru auditare ulterioară.
Această infrastructură va oferi baza pentru un sector public modern, sigur şi eficient, permiţând instituţiilor să servească mai bine cetăţenii şi mediul de afaceri. Experienţa şi expertiza partenerilor noştri de proiect ne permit să livrăm o soluţie cloud dedicată, ultra-modernă şi la cheie, care aduce beneficii reale administraţiei locale şi centrale, cetăţenilor, precum şi sectorului privat.
Ca operator de servicii convergente şi cel mai mare integrator de tehnologie din România, Vodafone este un jucător-cheie în digitalizarea administraţiei publice şi a întreprinderilor, sprijinind guvernul român în eforturile sale de a debloca beneficiile digitalizării. Businessul nostru s-a dezvoltat pe baza capabilităţilor puternice de conectivitate, fiind principalul furnizor de conectivitate pentru sectoare strategice ale României, cum ar fi energia şi sistemul bancar.
Conducem mai multe proiecte de anvergură în România, atât private, cât şi publice, cu peste 100 de experţi interni dedicaţi şi o unitate B2B de peste 600 de persoane în întreaga ţară. Suntem foarte mândri că, împreună cu partenerii noştri, putem contribui la acest pas semnificativ înainte în transformarea digitală a României, acţionând ca un catalizator puternic pentru fiecare parte a economiei şi societăţii sale.
Excelenţa Voastră (Marcel Ciolacu – n. red.), aţi menţionat două aspecte. În primul rând, că în proiectele de digitalizare trebuie să învăţăm şi să mergem mai departe. Vă pot garanta că vom aduce multă experienţă şi expertiză pentru a asigura o implementare rapidă şi de succes. În al doilea rând, aveţi dedicarea totală a Vodafone şi Microsoft, şi ne vom asigura că vom livra o infrastructură cloud de top la nivel european, gata de utilizare şi pregătită să ne schimbe vieţile”, a spus Kanaris.