Business Hi-Tech

VIDEO. Sergiu Manea, CEO al BCR la o conferinţă dedicată start-up-urilor tech: Suntem într-un punct de inflexiune ca şi comunitate în primul rând. Avem foarte, foarte multe oportunităţi şi foarte, foarte, foarte mulţi bani - ne trebuie curaj şi puţină încredere

Autor: Adrian Seceleanu

15.04.2022, 00:28 236

Ecosistemul de start-up-uri tech din România, comunitatea formată în jurul lor, se află într-un punct de inflexiune, pentru că are în faţă foarte multe oportunităţi şi acces la finanţare astfel că fructificarea acestora depinde doar de eforturile derulate pe plan local, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR, cea mai mare bancă locală, în cadrul unui eveniment dedicat start-up-urilor tech.

"Cred că suntem într-un punct de inflexiune pentru noi înşine în primul rând ca şi comunitate. Avem foarte, foarte multe oportunităţi. Cred că avem foarte, foarte mult talent - foarte, foarte mult talent. Ne trebuie puţin curaj puţină încredere (...) pentru că
avem bani. Avem bani foarte, foarte, foarte mulţi de fapt. Europa a fost codaşa lumii pentru o bună perioadă de timp în a înţelege că de fapt voi (start-up-urile tech - n.red.) sunteţi cei care vor duce Europa mai departe şi vor ţine Europa relevantă. Lucrurile s-au schimbat în ultimii ani. Europa pune în sistemul de start-up-uri apoi aproape la fel de mulţi bani câţi pune America. (...) Ne lipsesc încă multe lucruri \n Europa. Nu avem Europa Digitală, nu avem o piaţă de capital europeană. Sistemul de suport încă se caută, însă sunt foarte mulţi bani. 120 de miliarde au intrat în sistemul de start-up si de accelerare anul trecut, însă numai 5% au ajuns în Europa centrală şi de est. (...) Ce ne trebuie? Ne trebuie scară, iar asta vine din aspiraţie comună, dintr-un cadru construit împreună şi mai vine din ceva, din finanţări", a spus Sergiu Manea în cadrul conferinţei ROstartup, care a fost organizată Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Sergiu Manea a prezentat în cadrul intervenţiei sale o listă a oportunităţilor de finanţare disponibile. "PNRR furnizează 2,6 miliarde de euro în România pentru finanţarea companiilor private şi a cercetării inclusiv fonduri nerambursabile pentru digitalizare. 500 de milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor, prin politica de coeziune cele opt programe regionale vor avea alocare de 2 miliarde de euro pentru companii de tehnologie. Acum POCIDIF (Program Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare - n. red.) are disponibilă o finanţare de 1,65 de miliarde de euro pentru instrumente financiare de tip equity care să finanţeze start-up-uri şi acceleratoare de afaceri. Orizont Europa, sub umbrela Consiliului European, aduce 1,7 miliarde de euro numai în 2022. Se adaugă în plus Start-up nation de care probabil că ştiţi, va fi relansat, vom avea ediţia 3. Acum - banii sunt - oameni ca mine de data asta - o să încerce să demitizeze împreună cu colegii mei accesul la aceste fonduri şi o să creeze încredere că de fapt accesul la fonduri este un drept pe care voi îl aveţi şi vom face în aşa fel încât procesul să fie foarte, foarte clar şi vom face în aşa fel încât pitchdeck-urile voastră să aibă calitate şi atunci când veţi avea nevoie de cofinanţări vom fi acolo. Până ajungem însă acolo am o mare rugăminte: colegii mei au născut un chatbot pe care îl cheamă Ada. Chatbotul asta vrea sa demitizeze accesul in PNRR. Vă rog frumos folositi-l, învăţaţi-l timp şi hai să-l adoptăm cu toţii ca să-l creştem şi să facă bine tuturor celor cu care va intra în contact".

ADA are la bază platforma conversaţionala Druid, care oferă instrumente bazate pe inteligenţă artificială, ceea ce permite oferirea de noi experienţe digitale.

Asistentul virtual este un sistem evolutiv, care învaţă şi se perfecţionează cu ajutorul fiecărei conversaţii, după ce în perioada de implementare şi testare a fost expus la peste 25.000 de posibile întrebări.

Pentru antreprenori oferă, în mai puţin de zece minute, informaţii cu privire la opţiunile de dezvoltare a unei afaceri sau de accesare a unor finanţări din fonduri europene şi naţionale.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO