Business Hi-Tech

VIDEO. Studiu Roland Berger comandat de ANIS: industria de soft şi IT are un aport în PIB de 13,6 mld. euro - 6,2% din PIB. Industria tech a crescut de 3 ori mai repede decât economia

Autor: Adrian Seceleanu

09.02.2022, 11:04 277

Industria de software şi servicii de IT aduce un aport de aproximativ 6 din PIB, sau aproximativ 13,6  miliarde de euro, conform unui studiu realizat de compania Roland Berger pentru ANIS, asociaţia patronală a industriei locale de soft şi servicii.

“Este ca un RMN al industriei”, a precizat în cadrul unei conferinţe Mihai Matei, preşedintele ANIS.
Dintre cei peste 203.000 de specialişti IT&C din economie numărul total de angajaţi beneficiari de scutire la plata impozitului pe venit, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator, este de aproximativ o jumătate, adică 104.000 (51%).
Un angajat din IT contribuie de două ori mai mult la bugetul de stat faţă de media pe economie, mai arată studiul, a spus Mihai Matei. La fiecare un euro pe care statul nu îl încasează din impozitul pe venit, salariatul din industria de soft şi cheltuie 46 EUR în economie, a mai spus Matei.

Principalele concluzii prezentate în studiu:

- Defalcat, 8,8 mld. EUR impact direct reprezintă excedentul brut de exploatare, taxe şi cheltuieli de personal, 2,6 mld. EUR impactul indirect – tranzacţiile economice cu furnizori români ai întreprinderilor din industrie şi 2,2 mld. EUR impactul indus – salariile cheltuite în economia naţională de către angajaţi susţinuţi direct şi indirect.

- Potrivit studiului, cca. 270.000 de angajaţi sunt susţinuţi în total de industria de software şi servicii IT, respectiv toţi salariaţii care există, în medie, la nivelul a două judeţe din România. Mai exact, aceştia sunt 135.000 angajaţi în companiile cu activitate principală în software şi servicii IT (impact direct), peste 73.000 angajaţi susţinuţi de-a lungul lanţului de furnizori români ai întreprinderilor din industrie (impact indirect) şi peste 65.000 angajaţi susţinuţi prin salariile cheltuite în economia naţională (impact indus).

- Industria înregistrează cea mai rapidă rată de creştere a angajaţilor în ultimii cinci ani, o creştere anuală de cca. 10.000 de persoane. Deşi cererea de forţă de muncă din sectorul TIC şi, implicit, din industria de software şi servicii IT, este în continuă creştere, există însă un deficit semnificativ de specialişti, de cca. 10.000/ an.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Industria de software şi servicii IT aduce la bugetul de stat venituri din contribuţii şi taxe de cca. 1,3 -1,4 mld. EUR, ceea ce înseamnă că angajaţii SW & IT beneficiari de scutire aduc de cca. 2 ori mai multe contribuţii la bugetul de stat, comparativ cu media la nivelul economiei naţionale.

- De asemenea, conform raportului ANIS, la fiecare 1 EUR pe care statul nu îl încasează din impozitul pe venit, salariatul din industria SW &; IT cheltuie 46 EUR în economie. 

- În prezent, România are a treia cea mai mare bază de specialişti din CEE şi o creştere de 1,2 ori mai mare faţă de regiune. Deşi ţara noastră are cea mai mică densitate a companiilor comparativ cu statele vecine şi o performanţă relativ scăzută în inovaţie, facilităţile fiscale reprezintă, momentan, un avantaj competitiv regional. Potrivit reprezentanţilor ANIS, în lipsa unor măsuri suplimentare de susţinere a industriei IT, competitivitatea în regiune se va eroda. Totodată, emigrarea va deveni mai atractivă
pentru specialiştii tech, iar costurile cu personalul şi viteza de creştere a industriei se vor alinia mediei CEE.

- Realizând un set de scenarii pentru viitorul industriei, ANIS estimează că în cazul menţinerii situaţiei actuale (scenariul de bază), industria poate contribui la PIB cu o valoare adăugată brută de cca. 17,4 mld. EUR în 2025. Pe de altă parte, valoarea poate creşte până la 20,4 mld. EUR, dacă se instituie măsuri de îmbunătăţire continuă a competitivităţii, ori poate scădea până la 15,7 mld. EUR, dacă se înregistrează o deteriorare abruptă a competitivităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO