Business Hi-Tech

VIDEO. Suspans pentru cei aproape 5 milioane de clienţi de telefonie mobilă ai Telekom România: vor mai avea acces la reţeaua 4G a Orange?

Autor: Adrian Seceleanu

14.11.2018, 15:00 3285

Suspans pentru cei 4,6 milioane de clienţi ai serviciului de telefonie mobilă ai Telekom, numărul trei pe piaţa de comunicaţii mobile: grupul negociază în această perioadă termenii unei prelungiri a contractului care îi oferă acces la reţeaua 4G a Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă.

Solicitat de ZF să clarifice situaţia contractului dintre cele două părţi, Miroslav Majoros a precizat că operatorii discută subiectul. “Aleg să nu fac niciun comentariu în legătură cu acest subiect pentru că această discuţie este în curs cu Orange în legătură cu cooperarea noastră”, a afirmat Majoros.

Acordul istoric dintre Telekom şi Orange a fost semnat la finalul anului 2015 într-un moment în care reţeaua 4G a Telekom avea o acoperire mult mai mică în raport cu liderii pieţei, ajutând astfel compania să facă faţă cererii clienţilor pentru viteze mai mari şi volumului tot mai mare de date transferate. Acordul a fost semnat după negocieri purtate în perioada în care CEO al Telekom era germanul Nikolai Beckers.

Majoros a criticat după preluarea mandatului strategia lui Beckers, şi a anunţat demararea unor investiţii în propria reţea mobilă a Telekom în contextul facturilor “mari” achitate pentru utilizarea reţelei Orange. El a menţionat ulterior, în cadrul mai multor intervenţii publice, şi că gradul de utilizare al reţelei Orange s-a redus pe măsură ce Telekom şi-a extins propria reţea. La jumătatea anului trecut, reprezentanţii Telekom precizau chiar, pentru a sublinia ritmul alert al investiţiilor în reţea, că în primul semstru din 2017 instalaseră la fiecare 3 ore câte o antenă nouă 4G compatibilă cu viitoarea reţea 5G.

Majoros a avut o poziţie mai nuanţată în răspunsul oferit miercuri ZF: “Am fost foarte fericiţi cu această cooperare, care ne-a fost de ajutor. Acum situaţia este diferită pentru că am investit în infrastructura proprie, lucru care este natural. Acoperirea noastră este destul de puternică în special pe 4G.”

Odată cu acest acord, Orange a semnat în 2015 şi un alt contract, prin care a primit acces la reţeaua fixă a Telekom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO