Business Hi-Tech

VIDEO. Telekom vine cu o retorică comercială agresivă şi atacă ofertele “înşelătoare” ale rivalilor cu o nouă campanie cu preţuri de 5 euro pe serviciu. Show la conferinţa de lansare: noul director comercial aruncă pe jos la propriu cu oferta unui competitor

Autor: Adrian Seceleanu

26.11.2018, 15:36 7479

Noua ofertă comercială de iarnă a Telekom România, care se concentrează pe două mesaje simple - 5 euro pentru fiecare serviciu de comunicaţii sau TV în parte şi acces nelimitat la resurse - va fi promovată prin mesaje comerciale mai agresive, prin care grupul va ataca ofertele “înşelătoare” ale rivalilor prin contrast cu propunerea “simplă, clară” a Telekom.

Spiritul noii campanii, care iese din tiparele la care apelează de regulă operatorii de telecom de pe piaţa locală, a fost exemplificat de austriacul Andreas Elsner, noul director comercial pe segmentul rezidenţial al Telekom România, chiar în conferinţa de presă de lansare a ofertei.

“Vrem să îi facem pe oameni conştienţi că nu ar trebui să mai fie păcăliţi de operatori prin limitări, contracte care să îi controleze”, a afirmat Elsner într-o intervenţie energică. Marcând o premieră în maniera în care operatorii locali de telecom şi-au organizat până acum conferinţele de presă, Elsner şi-a dus şi mai departe comparaţia, aducând în faţa media două panouri cu oferte pentru achiziţia unui smartphone. Austriacul nu a comparat smartphone-uri din gama ieftină sau medie, care reprezintă grosul vânzărilor de pe piaţa locală de aproximativ 4 milioane de telefoane inteligente pe an, ci a căutat o comparaţie care să îi ofere posibilitatea de a expune o diferenţă de preţ semnificativă: un Apple iPhone XS cu o capacitate de stocare de 256 GB - unul dintre cele mai scumpe terminale de pe piaţă (1.400 de euro).

“Iată un exemplu din viaţa  reală. Este un operator aici pe piaţa din România care vinde un iPhone XS pentru 859 de euro pentru un abonament de 45 de euro pe doi ani de zile”, a clamat Elsner fluturând o pancartă pe care erau menţionate detaliile ofertei. El nu a precizat care este operatorul însă datele prezentate de Elsner au fost suficiente pentru a arăta că este vorba de Orange România, liderul pieţei locale de telefonie mobilă care are pe site această ofertă.

Austriacul a prezentat apoi oferta Telekom România, susţinând că aceasta este cu 470 de euro mai mică. “De ce naiba ar plăti cineva un preţ mai mare cu 470 de euro?”, a insistat Elsner, care a adăugat că banii sunt suficienţi pentru un bilet de avion de la Bucureşti la New York.

Executivul a aruncat apoi pe jos pancarta pe care era afişată oferta companiei rivale (Orange – n. red.), afirmând în acest timp: “Ce vrem să spunem este scăpaţi de operatorul curent şi veniţi la Telekom”. Elsner a lovit apoi cu piciorul în pancarta care se afla pe jos pentru a o  scoate din câmpul vizual al media.

Mesajul lui Elsner a fost întărit de Miroslav Majoros, CEO al Telekom România, care a susţinut că operatorul s-a decis anul trecut să nu mai fie parte din “povestea” prin care sunt “pur şi simplu păcăliţi clienţii”. “Am decis că vrem să fim foarte transparenţi şi deschişi cu clienţii şi le oferim nu doar servicii nelimitate ci şi o ofertă simplă şi uşor de înţeles. Am abandonat şi angajamentele pe perioade contractuale - clientul poate închide contractul după o lună dacă nu este mulţumit, iar acest lucru aduce o nouă calitate în mediul de business”.

În atmosfera creată de showul lui Elsner, Majoros a ieşit şi el din stilul său obişnuit, devenind şi el mai agresiv în exprimare, folosind termeni neobişnuiţi. “Cui ne adresăm cu oferta noastră? Tuturor, chiar şi sclavilor celorlalţi operatori care încă trebuie să fie cu ei pentru contracte mai scumpe (…) ei ar vrea să fie cu noi dar aceşti operatori îi limitează. Noi îi aşteptăm, avem răbdare”, a clamat Majoros.

Un element central al noii oferte este reprezentat de un parteneriat cu gigantul american Netflix, cel mai mare furnizor de conţinut video online la cerere, ca parte a unui acord global semnat cu Deutsche Telekom , proprietarul Telekom România.

„Conţinutul video neliniar este cel care con­duce acum lumea. Este un trend cu care nu ne putem lupta şi pe care trebuie să îl îmbrăţişăm“, a afirmat Miroslav Majoros, CEO al grupului Telekom. Clienţii Telekom vor primi 6 luni de acces gratuit la Netfix în anu­mite condiţii, au spus reprezentanţii gru­pului. În România pentru mulţi clienţi oferta grupului va aduce prima experienţă de acces la aceas­tă platformă, a precizat Roxana Baias.

Telekom este numărul doi pe pieţele de internet fix şi televiziune şi numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă.


Care sunt principalele elemente ale ofertei Telekom:

* abonament mobil fără perioadă minimă contractuală cu bonus Net 4G Nelimitat de la 5 euro / lună;

* Smartphone-uri Samsung în rate fixe, fără dobândă şi avans zero, şi bonus 6 luni de Netflix gratuit pentru abonamente mobile la 5 euro / lună disponibile clienţilor noi de servicii integrate
(fix-mobil), cât şi clienţilor care au deja servicii fixe şi achiziţionează un abonament de servicii mobile;

* Servicii de televiziune şi Internet fix, fiecare la 5 euro / lună, cu 6 luni de Netflix cadou, cu abonament mobil;

* Portofoliu simplificat la un singur plan tarifar pentru serviciile de Internet fix cu viteză maximă disponibilă la adresa clientului, de până la 1000 Mbps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO