Business Hi-Tech

Video ZF Live. Dana Războiu, preşedinta Asociaţiei Naţie prin Educaţie: 50 de echipe de elevi pasionaţi de robotică au primit kituri şi echipamente în valoare de 280.000 de euro pentru a construi roboţi

Autor: Bianca Dorobanţu

05.12.2016, 00:06 1780
Elevi pasionaţi de robotică de la 50 de licee din 33 de oraşe din România s-au înscris la BRD First Tech Chal­lange Ro­mania powered by Vodafone, com­petiţie or­ganizată de Asociaţia Naţie prin Edu­caţie, pe modelul ame­rican, unde vor pu­tea construi şi pro­grama roboţi cu care să concureze la ni­vel naţional. Ulterior, robo­tul câştigător va concura la Cam­pionatul Mondial de Robotică organizat în Statele Unite, la St. Louis, în aprilie 2017.
 
Echipele sunt formate din ma­xi­mum 12 elevi, care bene­ficiază gratuit de kituri şi echipamente pentru cons­tru­irea roboţilor, în valoare de 280.000 de euro, a spus Dana Războiu, preşe­dinta Asociaţiei Naţie prin Edu­caţie, invitată la ZF Live.
 
„Este un proiect de amploare, cu o investiţie de 280.000 de euro. Sunt 33 de oraşe înscrise în această competiţie, iar sponsorizarea unei echipe costă până la 5.000 de euro pe an. Fiecare echipă trebuie să-şi facă un design, un logo, un slogan. Din cele 50 de licee, 48 sunt de stat, iar două sunt private - acestea şi-au cumpărat singure kiturile.“
 
Copiii sunt instruiţi de mentori, profesori de fizică şi informatică şi au la dispoziţie tutoriale online, unde învaţă cursuri de programare în Java, dar şi un hub la Politehnică, unde îşi pot „an­trena“ roboţii, a adăugat ea.
 
„Avem copii atât de inteligenţi, trebuie să-i ajutăm, nu pot singuri. Când este vorba să-i punem în echipă este mai greu până îi adunăm şi îi coagulăm.“
 
Competiţia la nivel de ţară între roboţi se va organiza în perioada 10-12 martie 2017, iar robotul câştigător va participa la Campionatul Mondial de Robotică de la St. Louis, din America, ce va avea loc în aprilie anul viitor.
 
„Până atunci echipele se pot întâlni regional, le-am pus la dispoziţie şi teren să se antreneze. Elevii trebuie să strângă o comunitate în jurul lor, să strângă cât mai mulţi oameni, să fie cunoscuţi şi susţinuţi.“
 
Inclusiv oraşe mici, precum Cugir şi Eforie Sud au arătat interes şi s-au înscris în competiţie. Pe lângă exersarea abilităţilor tehnice în construirea roboţilor, copiilor le creşte încrederea în sine şi învaţă să lucreze în echipă, a punctat Dana Războiu.
 
Ea menţionat de asemenea că încă se mai pot înscrie în competiţie şi alte licee din ţară, dar acestea trebuie să aibăresursele financiare necesare pentru a cumpăra propriile kituri de construire a roboţilor, întrucât cele gratuite au fost epuizate. 
 
La finala naţională desfăşurată la Bucureşti în martie anul viitor, echipele de elevi vor trebui să facă alianţe. „Sunt nişte meciuri ca într-un ring de box, fără agresiune, scopul nu este ca roboţii să fie afectaţi. Este vorba despre formare de alianţe, împărţirea ideilor. Comentatorii comentează exact ca la un meci de fotbal“.
 
În afară de această competiţie, în România există echipa naţională de robotică Autovortex, formată din copii de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ din Bucureşti, care anul acesta s-a clasat pe locul trei la Campionatul Mondial de Robotică din America.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels