Business Hi-Tech

Video ZF Live. Daniel Truică, manager partner Vola.ro: Scăderea preţurilor pe rutele aeriene interne a dus la explozia cererii. Noi avem un plus de 400%

Daniel Truică, managing partner al agenţiei de turism online Vola.ro:

Pe toate destinaţiile unde au intrat Blue-Air, Ryanair, Wizz-Air s-a declanşat o explozie a cererii pe rutele respective. Scăderea preţurilor pe rutele interne a dus la explozia cererii.

Daniel Truică, managing partner al agenţiei de turism online Vola.ro: Pe toate destinaţiile unde au intrat Blue-Air, Ryanair, Wizz-Air s-a declanşat o explozie a cererii pe rutele respective. Scăderea preţurilor pe rutele interne a dus la explozia cererii.

Autor: Bianca Dorobanţu

05.01.2017, 00:06 992
Cererea pentru zborurile pe rutele in­terne a explodat pe fondul creşterii com­petiţiei între companiile aeriene care au pus pe hartă zboruri în destinaţii noi, lucru care s-a văzut şi în scăderea preţurilor biletelor de avion, a spus Da­niel Truică, managing partner al agen­ţiei de turism online Vola.ro, invitat la ZF Live.
 
„Companiile au continuat să-şi dezvolte reţeaua, sunt din ce în ce mai multe destinaţii către care zboară. O parte din destinaţii sunt deservite de mai multe companii aeriene, ceea ce a dus la creşterea competiţiei pe acele zone, care s-a reflectat într-o scădere a preţului biletului de avion. Interesant a fost că, odată cu intrarea unor noi companii aeriene pe cursele interne, a crescut numărul de bilete vândute pe acele rute. Bucureşti-Cluj este un exemplu foarte bun, care este cea mai traficată dintre rutele interne. Pentru noi cererea pe aceste segmente a crescut cu 400% faţă de anul trecut. Pe toate destinaţiile unde au intrat Blue-Air, Ryanair, Wizz-Air s-a declanşat o explozie a cererii pe rutele respective. Scăderea preţurilor pe rutele interne a dus la explozia cererii.“ Agenţia de turism online Vola.ro a terminat anul 2016 cu afaceri de 51-52 mil. euro, o creştere cu 21% faţă de anul precedent, dintre care venitul real este de 6 mil. euro, a mai spus Truică.
 
În acelaşi timp, numărul de rezervări de bilete de avion a crescut cu 50%, iar numărul de pachete turistice a crescut cu 80%. „Cifra de afaceri nu mai este neapărat un indicator al perfor­manţei noastre, întrucât spre exemplu,  numărul de rezervări de bilete de avion procesate a crescut cu 50%, numărul de pachete turistice a crescut cu 80%, doar turoperatorii au crescut cu 22%.“
 
Creşterea mai rapidă a numărului de tranzacţii procesate de Vola.ro decât cea a cifrei de afaceri se datorează scăderii costului mediu de achiziţie pentru biletele de avion, componentă pe care agenţia nu o poate controla, explică Daniel Truică, cel care a fondat Vola.ro în 2007 împreună cu doi parteneri polonezi.
 
„Preţul biletelor de avion este stabilit de companiile aeriene. Am sesizat că pe măsură ce din ce în ce mai multe companii aeriene intră pe piaţă, vorbim de cele low-cost, achiziţia medie scade şi atunci cifra noastră de afaceri nu creşte în acelaşi procent cu numărul de tranzacţii pe care le procesăm.“
 
Dacă până acum Vola.ro facilita călătorii doar în afara României, înce­pând cu luna ianuarie va lansa proiectul Local Escapes, axat pe turismul intern, prin intermediul căruia turiştii vor putea alege pachete turistice la hoteluri sau pensiuni din România, care pot oferi anumite  facilităţi, mai spune Truică.
 
„La momentul acesta lucrăm cu 50 de proprietăţi premium, vrem să mai contractăm 150 în ianuarie. Vorbim de hoteluri şi pensiuni care pot oferi clien­ţilor o experienţă, care pe lângă cazare/masă îţi pot oferi anumite servicii precum sky pass, călătorii cu bicicleta ghi­date de oameni locali, spa şi lista poate continua. Este acest segment de activităţi care nu este suficient promovat în România. Practic, se oferă totul online într-un pachet integrat.“
 
În ce priveşte city break-urile, numărul de rezervări a crescut cu 80% faţă de anul trecut, fiind o zonă care creşte accelerat, a mai spus Daniel Truică.  „City break-urile cresc mai accelerat decât produsele turoperator, la Vola. O să continuăm să investim în city break-uri”.
 
Vola.ro a lansat de la începutul anului 2016 Smart Connection, un produs disponibil pe rute îndepărtate, care generează itinerarii ieftine, în oraşe de escală şi care momentan reprezintă 6-7% din vânzările agenţiei. „De exemplu, dacă aţi dori să zburaţi la Tenerife aveţi o variantă clasică, cu Air France KLM, la un preţ de 500 de euro. Smart Connection începe să scaneze oraşe de escală cu potential mare în a genera itinerarii foarte ieftine.(… )Uneori escala este peste noapte într-unul din oraşele de conexiune şi preţul este de 90 de euro”.
 
Ca ţinte pentru acest an, Vola.ro va continua să investească în tehnologie, marketing şi într-un proiect  denumit Flyhex.com, cu care îşi propune să intre în 10 ţări mari din Uniunea Europeană.
 
Numărul de angajaţi ai agenţiei a crescut cu 40%, ajungând la 110 oameni.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO