Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Iulian Popescu, Soft Tehnica: Am obţinut un ajutor de stat de 900.000 de euro pentru a ne internaţionaliza serviciile

Autor: Simona Tatu

24.05.2017, 00:05 1946

Soft Tehnica, o companie românească de IT care oferă soluţii pentru HoReCa&Retail, a primit un ajutor de stat de 900.000 de euro şi mizează pe internaţionalizarea serviciilor, a spus Iulian Popescu, fondator şi director al companiei Soft Tehnica, prezent în cadrul emisiunii ZF Live.

„Am apelat la ajutoarele de stat, chiar ieri (luni - n.red.) am semnat un contract de investiţii pe zona soluţiilor software Freya (destinate segmentelor HoReCa şi retail – n. red.) cu Ministerul Comunicaţiilor. Valoarea investiţiei se ridică undeva la 900.000 de euro. Contractul constă în dezvoltarea soluţiei Freya în cloud şi să o putem scoate cu adevărat în afara ţării.  Proiectul a fost depus în anul 2015 şi acum a fost semnat, pentru că atunci nu am trecut de partea de eligibilitate“, a spus Iulian Popescu, prezent la emisiunea de business ZF Live.

Principalul produs al companiei, numit Freya, este prezent de 10 ani pe piaţă şi este specializat în dezvoltarea de soluţii pentru afaceri, fiind unealta principală a managerilor şi antrepre­norilor în gestionarea businessului, conform lui Iulian Popescu.

„Este o suită de aplicaţii, care începe de la marcarea produselor până la partea de stocuri, inventariere, rapoarte, managementul personalului, costuri, eficienţă.  Elementul de bază este financiar şi de management, noi prezentăm Freya ca un sistem de operare pentru industria ospitalităţii şi pentru retail. Am gândit o arhitectură foarte mobilă şi suntem deschişi spre a ne integra cu alţi jucători din industrie.“

Serviciile companiei sunt deja prezente pe plan internaţional, dar reprezentanţii companiei îşi doresc să pătrundă şi pe alte pieţe, cum ar fi cele din Bruxelles şi Marea Britanie.

„Avem un plan major de internaţionalizare. Suntem prezenţi în Germania, SUA, Orientul Mijlociu, dar vrem să o facem mult mai intens odată ce vom finaliza investiţiile în noua platformă cloud. Cu ajutorul acestei platforme vom putea să delocalizăm instalările aplicaţiilor noastre Freya. Lucrăm să deschidem în Bruxelles şi Marea Britanie, principalul potenţial este acela că putem găsi mai uşor parteneri în această zonă, dar şi modul în care se face business în acele regiuni.“

Compania Soft Tehnica îşi desfă­şoară activitatea cu 34 de angajaţi, iar în ceea ce priveşte rezultatele financiare, anul acesta speră să depăşească două milioane de euro cifră de afaceri.

„Anul acesta estimăm o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro, cumulate pe toate  produsele noastre. În acest moment, 20% din venituri vin din afara ţării şi 80% din ţară“, a spus Iulian Popescu.

După părerea lui, beneficiile acordate de către companiile de IT angajaţilor trebuie să fie în concordanţă cu productivitatea acestora.

„Cred că modul în care sunt date acceste beneficii contează, ele nu trebuie aplicate într-un mod exhaustiv. Sunt mult prea răsfăţaţi oameni care nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Cred că trebuie să mizăm mai mult pe motivarea intrinsecă a oamenilor“, a mai punctat Iulian Popescu.

Mai mult, el spune că şi presa contribuie la susţinerea acestui trend, în urma căruia angajaţii devin din ce în ce mai interesaţi de beneficii şi salarii mari.

„Tinerii din ziua de astăzi sunt mai pretenţioşi decât oameni cu experienţă, este un răsfăţ general pe piaţă. Inclusiv presa contribuie la acest răsfăţ, se vorbeşte de beneficii, de salarii, iar angajaţii nu fac altceva decât să preia acest trend.“

Sectorul IT&C are în total 160.000 de angajaţi, dintre care 60.000 de persoane în domeniul software. Domeniul IT reprezintă 5,6% din PIB-ul României, dar încă este un sector care se confruntă cu problema deficitului de personal.

„Problema este dată de oameni, eu nu sunt în masură să dau cifre macroeconomice, dar am auzit o ţintă de 500.000 de oameni angajaţi în IT, care mi se pare foarte mult. Eu cred în reprofilarea oamenilor din alte domenii, oameni care nu provin neapărat din domeniul ştiinţelor exacte. Ei vin cu un suflu proastăt în ceea ce priveşte atitudinea faţă de oameni„, a completat Iulian Popescu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO