Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Mădălina Iorga, Cristiana Bogăţeanu, inventează.ro: Cum pot învăţa copiii prin joacă să programeze şi să facă roboţi

Autor: Alexandra Marcu

15.12.2015, 00:06 726
 
Inventeaza.ro este un ONG înfiinţat în anul 2011 şi are ca scop atragerea copiilor spre lumea roboticii. Iniţiatoarea progra­mu­lui, Cristiana Bogăţeanu, spune că elevii de 7 ani care se înscriu la cursuri învaţă să construiască roboţi urmând anumiţi paşi, folosind metode de programare pentru ni­ve­lul lor de înţelegere. „Până a scrie un cod tre­buie să înveţe principiile de bază ale pro­gra­mării şi să înţeleagă ce este o ordine lo­gică sau un eveniment”, a spus Cristiana Bo­gă­ţea­nu la emisiunea de business ZF Live.
 
Ea este şi unul din cei trei fondatori ai DeviceHub.net, un start-up românesc specializat în furnizarea de servicii de cloud pentru domeniul Internet of Things (IoT), care a primit o investiţie de la gigantul german Deutsche Telekom.
 
După inaugurarea proiectului, fondatorii acestuia au primit feedback atât de la copii, cât şi de la părinţi şi au gândit o programă adaptată pentru nivelul copiilor. „Îi învăţăm întâi să tasteze, apoi cum trebuie construit un robot şi ultimul pas este realizarea acestuia”, a completat ea. De atunci, în jur de 300 de copii au fost instruiţi, o medie de 100 de elevi pe an. Cei mici se duc la sediul ONG-ului şi pe baza cursurilor dezvoltă o lampă de veghe folosind senzori, leduri, tranzistori şi plăci. „Copilul învaţă prin joacă şi este entuziasmat că face obiectul cu mâna lui, învaţă practic şi la sfârşit îi rămâne lui lampa de veghe”, a spus Mădălina Iorga, parte a echipei de mana­gement a organizaţiei. „Este o abordare multidisciplinară. Suntem fericiţi când cei mici pleacă acasă cu un robot funcţional şi le arată părinţilor sau colegilor de şcoală ce a făcut. Este mândru de munca lui.”
 
Cursurile durează un an şi sunt struc­turate în trei module. Fiecare modul are 16 şedinţe şi au loc de două ori pe săptămână. Ele se ţin la sediul din sectorul 2 din Bucu­reşti, iar în curând se va termina reno­varea şi instalarea echipamentelor şi dotărilor necesare pentru realizarea cursurilor.
 
În ceea ce priveşte costurile cursurilor, acestea trebuie să fie suportate de către părinţi, însă ONG-ul are şi câţiva sponsori care susţin copiii fără posibilităţi materiale. „Ne dorim să facem acest program gratuit şi disponibil pentru că este trist ce se întâmplă la nivelul competenţelor digitale”, a spus Cristiana Bogăţeanu.
 
Conceptul după care se ghidează inventează.ro este adus din Statele Unite ale Americii şi este un concept educaţional STEM, care are la bază deprinderea noţiunilor practice de programare, robotică, electronică şi mecanică. „Le oferim copiilor acces la ceea ce presupune ştiinţa, electronica, matematica, electricitatea şi fenomenele ei. Nu învaţă pe bucăţi, ci integrat”, a continuat Mădălina Iorga la ZF Live. STEM vine în complementaritate cu sistemul de învăţământ, astfel că cei mici sunt încurajaţi să experimenteze. „Ideea de roboţi este prezentă în cărţi, filme, desene animate şi noi le oferim oportunitatea să construiască ce roboţi vor. Cei mai mulţi îşi doresc roboţi care să le facă temele”, a punctat Bogăţeanu. La sfârşitul cursurilor, un copil de 9 ani a făcut o lampă inteligentă pentru acvariu.
 
Copiii care au absolvit cursul de robotică au participat la două ediţii de campionat de fotbal robotic. „Ei pornesc de la componente electrice şi apoi ajung să construiască dispozitive mai complexe, cu roţi, motoare şi baterii”, a spus Cristiana. Toate proiectele realizate de elevi au la bază cunoştinţele acestora dobândite anterior pentru că programarea se face folosind diverşi algoritmi. „Este normal să înţeleagă ce se întâmplă în spatele unui proiect.”
 
Cei care pot participa la cursuri trebuie să aibă între 7 şi 14 ani, dar fondatoarea proiectului a spus că a primit cereri pentru a organiza module şi pentru elevii de peste 17 ani.
 
Echipa de mentori cu care colaborează inventează.ro este alcătuită din oameni bine instruiţi care lucrează în companii de IT şi care vin la organizaţie din pasiune.
 
Cristiana Bogăţeanu îşi doreşte să implementeze ore de programare în şcolile din România şi face o comparaţie cu Marea Britanie, unde societatea civilă a ieşit în stradă şi a reuşit să introducă programarea în curricula şcolară.
 
„Ne bucurăm că Guvernul României a susţinut proiectul Hour of Code, dar trebuie continuat”, au completat cele două invitate la ZF Live.
 
 
Ce au mai spus Cristiana Bogăţeanu şi Mădălina Iorga la ZF Live:
 
-  Nu putem să le cerem parinţilor la începutul anului şcolar să cumpere laptop-uri şi alte device-uri
 
- Ne dorim să deschidem cluburi în alte şcoli, licee, dar şi în afara Bucureştiului: Cluj, Timisoara
 
- Există cerere în Craiova, Călăraşi, Constanţa
 
- Dorim să ne extindem pentru că numai prin educaţie vom ajunge să vorbim despre automatizări, Cloud şi alte resurse
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO