Business Hi-Tech

Video ZF Live. Paul Apostol, EasyHost: De Black Friday ne aşteptăm ca 6 milioane de români să ne acceseze infrastructura

Autor: Ştefan Stan

11.11.2016, 00:00 579

Preţul de găzduire în data center pentru un site porneşte de la 100 de euro pe lună şi poate ajunge şi la 20.000 de euro pe lună, în funcţie de complexitatea site-ului, de platformă şi de numărul de vizitatori, a declarat Paul Apostol, fondatorul EasyHost, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Găzduirea lunară a unui site este influenţată de tipul de produs şi de comportamentul vizitatorilor. Preţul diferă în funcţie de ce produse vinzi: dacă au mai multe atribute, culoare, dimensiune, atunci trebuie alt preţ pentru fiecare. Dacă avem imagini mari, se consumă mai multe resurse“, a spus Paul Apostol.

Compania EasyHost a pornit în urmă cu zece ani ca parte a unei multinaţionale şi avea trei direcţii: dezvoltarea de site-uri, R&D pentru multinaţională şi partea de hosting în România, care era minoritară în acea vreme.

„Majoritatea site-urilor mari au venit la noi când aveau probleme, eram printre singurii furnizori cu expertiza tehnică necesară pentru a-i ţine online. Spre exemplu, Trilulilu a venit la noi pentru că avea foarte mulţi utilizatori, iar conţinutul video este foarte demanding pentru data centere. Noi am crescut pe piaţa de hosting, iar acum avem în portofoliu companii precum emag, Carrefour, Ikea, BRD, OTP, Antena 1, Antena 3, lucrăm şi cu Europa FM şi cu Radio Guerrilla“, a spus el.

De Black Friday, compania se aşteaptă ca peste 6 milioane de români să îi acceseze infrastructura. La eMAG, care va organiza Black Friday pe 18 noiembrie, traficul poate creşte şi de 100-200 de ori faţă de media anului, susţine Apostol.

„Am făcut investiţii serioase în infrastructura de Black Friday. Ne-am specializat pentru a susţine aceste creşteri de trafic foarte rapide. Realocăm rapid şi uşor resursele care nu sunt utilizate în acel moment. Noi punem clienţii într-o tehnologie din care ei pot să crească, şi dacă nu am folosit acel surplus de resurse, se poate realoca“, a spus el.

Totuşi, provocarea nu e doar Black Friday. Sunt mulţi clienţi care au business sezonier. Vara, de exemplu, traficul creşte pe tot ce înseamnă booking, oferte de litoral, apoi urmează Black Friday, apoi iarna tot ce înseamnă Valea Prahovei, pensiuni online etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO