Business Hi-Tech

Video ZF Live. Vlad Craioveanu, Impact Hub Bucureşti: Anul acesta ne îndreptăm spre afaceri de un milion de euro. Pentru extindere avem nevoie de o investiţie de 500.000 de euro

Autor: Alexandra Marcu, Ioana Nita

28.07.2016, 00:06 1216
Impact Hub Bucharest, unul dintre primele huburi înfiinţate în România ca parte a unei iniţiative internaţionale, mizează pe atingerea pragului de un milion de euro pentru cifra de afaceri din 2016, după ce anul trecut a încheiat cu venituri totale de 850.000 euro şi o marjă de profit de 10%.
 
„Nu ne gândim la listarea pe bursă pentru că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Vrem să atragem însă o investiţie de 500.000 euro ca să putem să ne continuăm planurile pe care le avem în momentul de faţă - mutarea într-un spaţiu mai mare şi oferirea de noi servicii“, a spus Vlad Craioveanu, unul dintre cofondatorii Impact Hub Bucharest, în cadrul emisiunii ZF Live. El a adăugat că analizează în prezent diferite modele de scalare a businessului.
 
„Ne gândim la un model de business mai integrat în viaţa oamenilor. Vreau să fac un ecosistem în care să îţi poţi trăi viaţa, să poţi să vii cu copilul.“
 
Huburile sunt incubatoare de start-up-uri, unde proapeţii antreprenori au la dispoziţie un spaţiu de lucru, precum şi o serie de servicii adiţionale.
 
În cazul Impact Hub, membrii plătesc o cotizaţie lunară cuprinsă între 200 şi 850 de lei, în funcţie de tipul petrecut acolo şi de resursele de care au nevoie.
 
„Noi funcţionăm după un model relativ simplu, îţi punem la dispoziţie toată infrastructura de birou de care ai avea nevoie ca să poţi să lucrezi la ideea ta de business, împreună cu o comunitate de oameni care sunt focusaţi şi concentraţi pe a creşte idei de business şi pe a creşte businessuri. Pe lângă asta venim şi îţi oferim şi programe de incubare sau accelare sau suport, acces la mentrori, consultanţi şi experţi”, a explicat Craioveanu,
 
Astfel, start-up-urile îşi pot defini mai bine modelul de business, identifica clienţii şi stabili o ţintă de business.
 
Comunitatea Impact Hub este alcătuită din avocaţi şi specialişti PR care îi pot ajuta pe ceilalţi membri să îşi pornească propriile business-uri. „Ai acces la toate resursele de care ai nevoie să îţi porneşti afacerea. Când ai nevoie de bani, putem să te ajutăm să interacţionezi investitori sau să pui ideea ta în faţa unor investitori.”
 
În ceea ce priveşte numărul de persoane înscrise în hub, în Bucureşti sunt 110 membri activi, iar în Cluj-Napoca 70, în condiţiile în care centrul din Capitală a fost deschis în urmă cu mai bine de patru ani, iar cel din vestul ţării în luna martie a acestui an. „Membrii plătesc un abonament lunar pentru serviciile pe care le folosesc, iar tipurile de abonament se bazează pe numărul de oră pe care estimezi că le vei petrece acolo în cursul unei luni.”
 
Preţurile variază între 200 şi 850 de lei în Bucureşti, media încasărilor lunare fiind de circa 500-600 de lei de persoană. Impact Hub are şi o listă de aşteptare, iar centrul din Bucureşti este închiriat la capacitate maximă. „Oamenii care vin şi lucrează la noi pot să decidă oricând că se mută sau că îşi întrerup pentru o perioadă abonamentul”, a precizat Craioveanu. Încasările lunare pentru Impact Hub Bucureşti se ridică la aproximativ 10.000 euro.
 
Modelul de business al Impact Hub se bazează pe trei direcţii: comunitatea de membri, oamenii care vin şi lucrează şi plătesc aceste abonamente şi pe închiererea spaţiului către diferiţi clienţi care vor să organizeze evenimente şi conferinţe.
 
În Bucureşti, Impact Hub are 600 mp, împărţiţi pe două etaje, iar în Cluj-Napoca 1.200 mp. „În Capitală este <<open space>>, iar în Cluj-Napoca acesta le oferă posibilitatea unor echipe să aibă propriul lor spaţiu de lucru privat. În Cluj-Napoca sunt înscrise 70 de persoane.”
 
Pragul de retantbilitate pentru hub-ul din Cluj se va atinge la 120-140 de înscrieri, dintr-un total de circa 200 de locuri.
 
 
 
Ce a mai spus Vlad Craioveanu la ZF Live:
 
- Cineva trebuie să îşi asume un rol de educaţie în zona early-stage start-up, ca să se creeze pătura lipsă din ecosistem.
 
- Ca să monetizezi ceea ce faci trebuie să ştii ce faci tu cel mai bine şi care este acel produs sau acel tip de serviciu de care este nevoie într-o anumită piaţă şi pentru un anumit tip de consumatori.
 
- Ca să poţi să faci saltul într-o nouă etapă trebuie să aduci expertiză şi cunoştinţe. Ai nevoie  şi de alte perspective pentru a te dezvolta.
 
- În cei patru ani de când am deschis Impact Hub în Bucureşti am avut circa 800 de oameni în cadrul centrului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO