Business Hi-Tech

Videoconferinţa ZF Mobilio 2021. Aplicaţiile sunt viitorul, dar antreprenorii trebuie să le construiască pe infrastructuri flexibile, să fie atenţi la reglementări şi să acorde importanţă securităţii datelor

Explozia businessului de pe smartphone şi tabletă

Videoconferinţa ZF Mobilio 2021. Aplicaţiile sunt...

Autor: Alexandra Cepăreanu

25.04.2021, 08:34 357

♦ „Aplicaţia a fost piesa de rezistenţă în pandemie“ ♦ „Chiar dacă mobilitatea a scăzut, oamenii preferă să se uite pe telefon la TV“ ♦ „Vrem să mutăm tot ce înseamnă activităţi curente şi simple în online“ ♦ „Au fost mulţi clienţi noi în aplicaţie dar şi cei vechi au cumpărat mai frecvent“ ♦ „Investim bugete de 10 mil. lei pe an în zona de tehnologie din aplicaţie.“ ♦ „Telefonul mobil, tableta şi aplicaţile au deschis multiple posibilităţi.“ ♦ „Viitorul se numeşte hibrid work şi trebuie să învăţăm să interacţionăm de la birou cu persoanele care lucrează de la distanţă.“

Înainte de a dezvolta o aplicaţie mobilă este important ca antreprenorii să fie atenţi la câţiva factori, precum infrastructura pe care construiesc aplicaţiile, pentru ca aceasta să fie actualizată şi să permită retragerea sau suplimentarea cu diverse funcţionalităţi, să acorde importanţă noilor reglementări şi siguranţei utilizatorilor, prin securizarea datelor şi a proceselor de interacţiune şi vânzare, au spus speakerii prezenţi în cadrul evenimentului online ZF Mobilio 2021 - Explozia businessului de pe smartphone şi tabletă, realizat de ZF în parteneriat cu Telekom România şi Digi România.

„Este important să alegi tehnologia pe care vrei să construieşti. Contează foarte mult pentru că asta îţi oferă flexibilitate în a scoate sau a adăuga mai multe funcţionalităţi, iar dacă eşti o afacere mică şi ai un model de business care se bazează pe o aplicaţie, trebuie să găseşti o metodă prin care să scalezi rapid. Atenţie la reglementări şi legislaţie pentru că acestea te pot lovi puternic, iar pentru un start-up această lovitură poate fi fatală. Atenţie la infrastructură şi să nu expui datele utilizatorilor“, a spus Gabriel Trăistaru, digital director în cadrul Telekom România.

Un alt factor pe care trebuie să îl aibă în vedere un dezvoltator de aplicaţii înainte de a lansa noi aplicaţii pe piaţă este să verifice lanţul de parteneri şi să îi pregătească pe aceştia cu privire la noua lansare.

Anul trecut, utilizarea aplicaţiilor mobile a cunoscut o creştere accelerată, chiar şi în contextul în care oamenii au stat din ce în ce mai mult acasă, unde pot utiliza chiar şi platforme web, iar trendul de utilizare a aplicaţiilor pe mobil se va menţine, consideră Cristian Ioniţă, director de marketing RCS-RDS.

„Online-ul a crescut mult. Partea bună este că a cresut atât contextual, legat de pandemia prin care trecem, cât şi organic, ca urmare a îmbunătăţirii pe care fiecare dintre noi a adus-o pe diverse platforme“, a spus Cristian Ioniţă.

El a adăugat că pe parcursul anului trecut site-ul companiei Digi a înregistrat o creştere şi în ceea ce priveşte accesarea facturilor online, cât şi plăţile cu cardul - care au crescut cu  50%.

„E îmbucurător faptul că o mare parte din acea creştere a devenit business as usual, nu s-a diluat aproape deloc din luna mai 2020 până în prezent. S-a adoptat un nou comportament de consum, practic. Am prevăzut, spre finalul primăverii din 2020, acest trend, pentru că era evident, dar nu ne-am gândit că acest trend va continua pe tot parcursul anului şi în lunile următoare. Şi chiar dacă mobilitate a scăzut, oamenii preferă să se uite pe telefon la TV“, a mai spus directorul de marketing RCS-RDS.

 

Gabriel Trăistaru, digital director la Telekom România

► Aplicaţia a fost piesa de rezistenţă în pandemie. La început de lockdown ne-a îngrijorat pentru că ne întrebam cum vor mai face oamenii plăţile. Ei bine, din acel moment s-au dublat plăţile prin aplicaţie.

► Ne-am dat seama de un trend, anume că omul foloseşte aplicaţia dacă are un beneficiu, dacă tratează o nevoie, altfel o şterge din telefon, pe asta ne-am bazat. Iar pandemia a adus o motivaţie în plus.

► Aplicaţia mobilă a crescut în ultimii trei ani cu 500% la nivel de număr de utilizatori. La fel, la nivel de număr de utilizatori, site-ul a scăzut cam în aceeaşi proporţie.

► Cei care mai intră pe site sunt din categoria B2B pentru că sunt mai multe funcţionalităţi în zona de desktop, pentru că complexitatea anumitor funcţionalităţi face mai uşoraă expunerea lor pe un ecram mai mare decât în ecranele de pe un telefon mobil. Dar lucrăm să simplificăm lucrurile pentru a avea şi ei din ce în ce mai mult acces. La fel, clienţii de peste 45 de ani intră pe desktop.

► Mare parte dintre clienţii noştri sunt între 25 şi 34 de ani, iar acest nucleu practic foloseşte aplicaţia mobilă. Am văzut acest trend şi am adus mai multe funcţionalităţi acolo, inclusiv vânzările.

► Este important să alegi tehnologia pe care vrei să construieşti, contează foarte mult pentru că asta îţi oferă flexibilitate în a scoate sau a adăuga mai multe funcţionalităţi.

► Dacă eşti un business mic şi ai un model de business care se bazează pe o aplicaţie, trebuie să găseşti o metodă prin care să scalezi rapid. Atenţie la reglementări şi legislaţie pentru că acestea te pot lovi puternic şi pentru un start-up această lovituri poate fi fatală. Atenţie la infrastructură, la siguranţa utilizatorului – să nu expui datele utilizatorilor.

► În doi ani a crescut cu 62% numărul fraudelor online şi ameninţarea aceasta o simte orice operator. Ca să putem vinde şi pe aplicaţie mai mult trebuie să securizăm această interacţiune. Astfel, noi am investit mult în securizarea acestei vânzări.

► Obiectivul pentru anul acesta este dublarea vânzările online, a valorii de anul trecut. În zona de aplicaţii mobile, aici obectivul e să creştem cu 100% faţă de anul trecut, este ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani.

 

Cristian Ioniţă, director de marketing RCS-RDS

► Online-ul a crescut mult. Partea bună este că a crescut atât contextual, legat de pandemia prin care trecem, cât şi organic.

► În primele luni de pandemie, magazinele au scăzut ca număr de clienţi, dar imediat după perioada de lockdown şi-au revenit şi încă reprezintă un asset foarte mare pentru noi, ca şi canal de vânzare, cât şi ca relaţionare cu clienţii.

► Şi, deşi ponderea de vânzări s-a modificat în favoarea online-ului în ultimul an, per total, vedem un an de creştere.

► Am văzut o creştere mare a adopţiei Digi.ro, inclusiv a facturilor electronice, mai ales în perioada de lockdown total din martie - mai. Plăţile online au crescut cu peste 50%, iar ce e îmbucurător e că o mare parte din acea creştere a devenit business as usual, nu s-a diluat aproape deloc din luna mai 2020 până în prezent. S-a adoptat un nou comportament de consum, practic. Am prevăzut, spre finalul primăverii din 2020, acest trend, pentru că era evident, dar nu ne-am gândit că acest trend va continua pe tot parcursul anului şi în lunile următoare.

► Magazinele rămân la fel de relevante pentru industria noastră. Şi anul trecut am avut deschise magazinele, mai puţin cele din centrele comerciale, dar am implementat reguli stricte pentru ca locaţiile fizice să poată fi disponibili pentru clienţi, pentru că nu toată lumea poate interacţiona online – în special în zonele urbane mai mici. Mai avem 450 de magazine disponibile pentru clienţi.

► Chiar dacă mobilitate a scăzut, ponderea a rămas identică, adică oamenii preferă să se uite pe telefon la TV. Am încercat să construim mai multe campanii cu identitate proprie, inclusiv Black Friday a fost organizat doar online. Operăm lunar campanii. Portările de telefonie mobilă contruie la creştere, în primele luni am adunat 136 de milioane de portări.

► De la an la an creşterea comenzilor online este de peste 100%, şi ne aşteptăm ca trendul să continue. Lucrăm la o aplicaţie mobilă îmbunătăţită pentru ca clienţii să acceseze mai simplu servicile noastre.

 

Igor Grosu, cofondator şi CEO al CityLink

► Am lansat în Braşov 10 maşini, iar în fiecare zi cresc comenzile. Încă lucrăm în Braşov, mai vrem să creştem numărul de maşini şi până la 1 iunie vom lansa serviciul şi în Constanţa.

► Vrem să oferim posibilitatea micilor antreprenori din oraşe cu peste 10.000 de locuitori, cu un număr minim de maşini (5-10 maşini), scopul nostru fiind să le oferim soluţia tehnică şi să îi ajutăm să ajungă la break-even. La o flotă de 10 maşini şi într-un oraş de 10.000 de locuitori, la break even ajungi în 3-4 luni.

► Am planificat pentru Braşov şi Constanţa câte 150 de maşini, am pus maşinile proprii să fie ca un exemplu, să putem arăta intrările, fluxurile.

► În Capitală avem două direcţii: cursele pe care le fac bucureştenii în interior – aceasta este o direcţie - şi cursele care merg în afară - a doua direcţie. Pentru a nu pune multe maşini în Bucureşti ne-am propus să ne focusăm pe a doua zonă, pe clienţii care au nevoie de a se deplasa în afara Bucureştiului. Momentan nu separăm flota pentru cele două nevoi, ne gândim cum să facem cel mai bine pentru utilizatori – poate au nevoie totuţi să plece până în Constanţa, unde se mai plimbă puţin şi apoi vor să lase maşina acolo, spre exemplu. Vom avea flotă care va merge doar în Bucureşti, dar încă testăm acest scenariu.

► Am scos şi primele 100 de bicilete. Sezon nou, noi dezvoltări, noi testări. Aşezăm proiectul, merge totul bine. Vrem să creştem flota până la 1.000 de biciclete până la finalul anului. Momentan doar în Bucureşti.

 

Stejara Pircan, vicepreşedinte al eMAG

► Anul 2020 a adus o creştere spectaculoasă a zonei de e-commerce, care s-ar fi văzut în următorii 2-3 ani. Mulţi români au descoperit cât de simplu e să facă cumpărături online, iar cei care deja erau obişnuiţi în mediul online au crescut în frecvenţă şi au adăugat categorii noi de produse în coşul de cumpărături, pe care până atunci nu le cumpărau online. Ei rămân fideli zonei de e-commerce.

► Clienţi noi în 2020 au fost mai mulţi decât ne-am aşteptat. În zona de aplicaţie mobilă avem peste un milion de clienţi noi, creştere de peste 60% versus perioada anterioară. Aplicaţia mobilă reprezenta în martie 2021 peste 50% din total vânzări, cu o creştere de peste 11% faţă de perioada anului trecut. E principalul motor de creştere.

► Cred că e un mix între mobil şi web. Au fost mulţi clienţi noi în aplicaţie dar şi cei vechi au cumpărat mai frecvent. Am avut o diversitate a coşului de cumpărături, s-a diversificat coşul pentru că aplicaţia mobilă a avut multe beneficii – motor de căutare simplu, multe zone de recomandare în funcţie de nevoi, zonă în care poţi cumpăra produsele pe care le achiziţionezi în general, multe produse de faschion şi casă sau grădină. Practic, rămân produsele de folosinţă îndelungată, unde zona de desktop mai are o pondere mare, pentru că pentru un frigider vrei să citeşti mai multe recenzii şi mai multe informaţii.

► Am dezvoltat zona de content, mai ales pentru electrocasnice, iar peste 80% dintre clienţi urmăresc videourile până la capăt.

 

Cristi Sălceanu, country manager la Bolt România

► Afacerea s-a dublat în 2020, mai ales partea de ride-hailing, numărul de clienţi creşte direct proproţional cu businessul. Ne extinem baza de utilizatori constant, ne extindem şi în oraşe – suntem prezenţi acum în 10 oraşe din ţară – şi vrem să ajungem în şi mai multe. Pe partea de food, chiar dacă nu aveam experienţă înainte, creşterea s-a văzut mai ales din toamnă şi acum ne batem de la egal la egal cu ceilalţi jucători care  erau prezenţi pe piaţă şi înainte de pandemie.

► Avem în plan extinderea în mai multe oraşe, pentru că unde este activ serviciul de taxi înseamnă că este loc şi pentru servici alternative. Am deschis canalul de înscriere pentru şoferi parteneri pentru mai multe oraşe – în jur de 16 – 18 oraşe.

► Telefonul mobil, tableta şi aplicaţile au deschis multiple posibilităţi, inclusiv pentru şoferii care doreau să facă ride- hailing. În prezent, dacă îndeplineşti condiţiile legale – copie conformă, atestat, etc - îţi dai seama că în orice oraş sunt mii de oameni care pot instala o aplicaţie şi care ar da o comandă pe telefon pentru acest serviciu, decât să sune la companiile de taximetrie din acel oraş. Businessul nostru se aplică şi la un oraş cu 10.000 de locuitori.

► Am înregistrat o creştere de noi utilizatori în tot acest timp, creşte şi numărul de cusrse efectuate de fiecare utilizator, şi în oraşele noi şi în celelalte. Vorbim de sute de mii de utilizatori în prezent.

► Prioritară este expansiunea nostră la nivel de ţară, a numărului de utilizatori şi numărului de curse.

 

Robert Berza, director general al Fashion Days

► Ponderea plăţilor cu cardul în mediul online – martie, aprilie 2020 – martie, aprilie 2021 - a crescut cu 65% de la un an la altul şi în ultima jumătate de an procentul vânzărilor pe mobil a trecut de 70%, deci desktopul clasic a ajuns la 20%.

► La nivel de venituri, în utlimul an am crescut la 65% pe România, bugetele pe marketing au crescut şi mai mult, acum pentru România avem bugete medii lunare de 4-5 mil. lei, iar o mare parte din  bani merge în digital. La nivel tehnic, ne ducem cu bugete de circa 10 mil. lei pe an, investiţi în zona de tehnologie din aplicaţie. Poate cel mai important proiect este relansarea aplicaţiei. În câteva săptămâni vom ieşi cu un homepage îmbunătăţit, în încercarea de a oferi experienţă personalizată şi content – care ţine clientul mai mult în aplicaţie.

► În zona de fashion e important să chemi potenţialii clienţi zilnic în aplicaţie şi noutatea este importantă, iar această noutate este sprijinită de conţinut. Aducem sute de produse noi într-o singură zi însă, evident, numărul de combinaţii ale acelor produse este infinit şi încercăm să dezvoltăm cât mai mult în această zonă pentru ca potenţialii clienţi să vină şi mai des în aplicaţie. Vom aduce mii de branduri în următorii ani, săptămânal listăm branduri noi. O zonă de focus din aplicaţie va fi cea de „discovery” pentru ca clienţii să descopere prosduse noi. Zona de video rămâne în continuarea un focus, dar eforturile noastre se duc mai mult spre zona de content long-story.

 

Marian Ignat, director executiv distribuţie retail, BCR

► Cel mai mare avantaj a fost că eram pregătiţi şi pe zona de proiecte şi transformare digitală. Când a apărut programul de amânare a ratei am implementat în aplicaţia George o metodă prin care clienţii puteau amâna rata. Apoi am oferit clienţilor posibilitatea de a accesa servicii financiare de la distanţă. Am implementat şi creditarea negarantată, astfel că clienţii pot accesa online tot ce înseamnă credit de conusm, card de credit şi asigurări, iar pe viitor vom introduce şi zona de pensii. Vrem un ecosistem complet care să asigure clienţilor toate funcţionalităţile de care au nevoie în aplicaţie.

► Valoarea adăugată a unei bănci stă în zona de consiliere şi sfaturi. Vrem să mutăm tot ce înseamnă activităţi curente şi simple în online, să fie făcute în platforma digitală, astfel încât interacţiunea cu unitatea bancară să presupună consiliere pentru accesarea unor produse complete (spre exemplu, credit ipotecare, zona de asigurări sau investiţii).

► Avem circa 20 de logări pe un client activ în platforma George, pe lună. Cea mai utilizată funcţionalitate este verificarea soldului şi a situaţiei financiare. Clienţii folosesc din ce în ce mai mult zona de magazin, store, unde pot accesa diverse produse. Aici vrem să avem tot ce înseamnă ecosistem financiar.

► Suntem în plină dezvoltare pentru o aplicaţie „single” pentru toţi clienţii BCR, am lansat de curând şi urmează să venim cu update pe zona de Android, pe multibanking, pentru ca în aplicaţia George, utilizatorii să poată gestiona conturile de la celelalte bănci.

 

Robert Pufan, partner technical architect la Microsoft

► Viitorul se numeşte hybrid work, care nu e totuna cu work from home. Acesta înseamnă că uşor-uşor vom reveni la birou sau la spaţiile de lucru, însă o parte dintre angajaţi vom reveni la birou şi vom lucra cu persoane care nu se vor afla la rândul lor la birou.

► Din 2018 ştiam că cel puţin peste jumătate din meetingurile online aveau cel puţin o persoană care nu se afla în sala de şedinţă şi ştiam că ăsta e trendul, dar nu am anticipat viteza de adopţie şi gradul de utilizare a anumitor aplicaţii.

► Viitorul este unul hibrid în care aplicaţiile pe care le folosim vor fi importante. Pe zona de Microsoft Teams am trecut de 115 mil. de oameni care folosesc Teams zilnic. Pe Europa Centrală şi de Est creşterea numărului de utilizatori este de două cifre. Creşterea este constantă.

► Cum vom lucra? Vom face trecerea de pe un calculator personal. Ce se va întâmpla când vom reveni la birou şi nu vom mai folosi într-o şedinţă un calculator propriu şi vom fi într-o sală? În acest scenariu provocarea va fi să comunicăm cu cei care nu sunt în sală. Prin Microsoft Teams Meeting Rooms – vorbim despre deviceuri care fac trecerea de la stilul de lucru individual, la deviceurile partajate, dispozitivele de la birou care sunt accesate de toată lumea. Asta înseamnă hibrid work din perspectiva noastră. Printre funcţionalităţile interesante fiind utilizarea aplicaţiilor mobile, iar când intri într-o sală de şedinţă vorbim despre flexibilitate - nu trebuie să mă car cu laptopul după mine, ci când intru în sală şi aplicaţia vede că sunt în întâlnire, persoana care trebuie să intre în meeting poate să folosească camerele şi microfoanele sălii, spre exemplu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO