Business Hi-Tech

Videoconferinţa ZF #Optimize Business - IT & Software Developers. În următorii zece ani munca repetitivă va fi înlocuită complet de roboţi, iar oamenii vor fi nevoiţi să studieze mai mult şi să devină mai creativi

Videoconferinţa  ZF #Optimize Business - IT & Software...

Autor: Cristina Bellu

01.10.2020, 11:00 187

Criza generată de pandemia de COVID-19 a deschis larg poarta digitalizării accelerând ritmul de adopţie a soluţiilor inteligente în rândul companiilor.

Companiile active în industria de sănătate, financiar-bancară, producţie şi în cea a bunurilor de larg consum sunt dispuse să adopte cel mai repede soluţii care au la bază inteligenţa artificială, tendinţă am­­plificată de contextul pandemiei, dar şi ca ur­mare a consecinţei naturale a formei de digi­­talizare tot mai pregnantă în viaţa de zi cu zi, au spus specialiştii din IT şi dezvoltatorii de soft­­ware prezenţi în cadrul videoconferinţei  ZF #Optimize Business - IT & Software Deve­­­lo­­pers, realizată în parteneriat cu Microsoft.

„Dincolo de rezolvarea unor nevoi imediate prin digitalizare, companiile descoperă o nevoie mai profundă, o nevoie de rezilienţă care se traduce o dată prin rezilienţa infrastructurii informatice, rezilienţa cu care compania îşi dozează procesele economice, iar apoi, din punctul de vedere al adopţiei de soluţii informatice, dacă vorbim de o transformare de substanţă, vorbim de timpul alocat pentru fiecare proiect nou de digitalizare”, a explicat Oana Terteleac, global ISV partner development manager CEE în cadrul Microsoft.

Pe măsură ce companiile îşi consolidează operaţiunile din diverse pieţe, ele încep să se uite tot mai mult la soluţiile care să le facă cu adevărat eficiente în domeniul lor de activitate. Acest lucru înseamnă inclusiv o optimizare a resurselor umane care sunt implicate în procesele respective, o reducere a muncii fizice.

Astfel, în opinia lui Liviu Drăgan, fondatorul Totalsoft şi al startup-ului de tehnologie Druid, care proiectează şi dezvoltă asistenţi virtuali inteligenţi dedicaţi proceselor complexe tip enterprise, în următorii zece ani munca repetitivă va fi înlocuită complet de roboţi, iar oamenii vor fi nevoiţi să studieze mai mult şi să devină mai creativi.

„În 5-10 zece ani munca repetitivă nu va mai fi făcută de oameni în nicio ţară, pentru că adopţia tehnologiei nu mai este un lucru care ţine de elită, ci a început să se facă pe scară largă. Iar din punct de vedere tehnologic, de comunicare, ţările se adaptează foarte uşor pentru că soluţia devine tot mai ieftină şi mai uşor de implementat”, a spus Liviu Drăgan.

Ideea lui Liviu Drăgan referitoare la faptul că oamenii trebuie să înceapă să studieze şi să se perfecţioneze tot mai mult a fost susţinută şi de Casius Morea, CEO la EmailTree, start-up fondat în urmă cu urmă cu trei ani şi care oferă o soluţie pentru serviciile de relaţii cu clienţii bazată pe inteligenţa artificială (AI).

„În procesul de adopţie şi de tranziţie trebuie integrat faptul ca persoanele care fac o muncă repetitivă să poată face o reconversie profesională. Trebuie să învăţăm tot mai mult din tehnologiile care sunt în faţa noastră, tehnici moderne de vânzări, de marketing. Este o transformare pe care noi, oamenii, trebuie să o facem în felul în care vedem în munca şi relaţia cu inteligenţa artificială, cum adoptăm această unealtă care ne ajută, dar care la un moment dat va intra pe foarte multe domenii, mai ales pe partea fizică”.

Criza generată de pandemia de COVID-19 a deschis larg poarta digitalizării accelerând ritmul de adopţie a soluţiilor inteligente în rândul companiilor, dar a trasat şi noi tendinţe în ceea ce priveşte adopţia modului de lucru de acasă, mai ales în rândul firmelor de IT şi outsourcing.

„Vedem companii mari, Accenture de exemplu, care au fost cei mai agresivi în această direcţie, şi care au anunţat că vor reduce spaţiile de birou până la 30%. În tot mai multe cazuri work from home s-a transformat în work from anywhere. Sunt tot mai multe firme de anywhere care angajează from anywhere, în condiţii echivalente cu ţara de domiciliu”, a comentat Andrei Doibani, general manager iQuest.

El a apreciat că dincolo de business şi de cererea de la clienţi, care vor continua cu această trasformare digitală accelerată, provocările cele mai mari le reprezintă adaptarea la tendinţa de globalizare a forţei de muncă.

La rândul său, Dan Mărculescu, fondator Footprints for Retail, spune că adopţia tehnologiilor de inteligenţă artificială au creat o altă perspectivă de dezvoltare în cazul businessului pe care îl administrează.

„Footprints for Retail este tehnologia care monitorizează într-un mod anonim compartamnetul pe care îl au cumpărătorii în spaţiile comerciale. Iniţial a fost un analitics al comportamentului din lumea reală, dar între timp am evoluat şi am început să folosim tehnologii de inteligenţă artificială – machine learning, care ne ajută să extrapolăm informaţia adunată. Concret, ne ajută să înţelegem şi să prezicem ce ar putea să facă un consumator la următoarea vizită în mallul preferat, care sunt magazinele importante pentru el şi în ce ordine le va vizita. Am reuşit să fuzionăm datele de analiză din lumea reală din centrele comerciale şi să le ducem în marile platforme de advertising, adică în Facebook Ads, Google Ads, etc”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO