Business Hi-Tech

Videoconferinţa ZF #Teamswork. Digitalizare cu pedala de acceleraţie la podea: România a făcut în câteva luni un salt de doi-trei ani

Videoconferinţa ZF #Teamswork. Digitalizare cu pedala de...

Autor: Alex Ciutacu

21.06.2020, 10:05 1769

♦ Trecerea spre digital a înregistrat chiar şi un avans de 20% pe anumite produse în doar trei luni ♦ Adopţia cardului ca soluţie de plată a accelerat ♦ Companiile s-au adaptat rapid şi au derulat investiţii care s-au finalizat în câteva zile ♦ Angajaţii au participat la mai multe sesiuni de training pentru dezvoltarea de competenţe digitale.

Digitalizarea în România a evoluat în ritm acce­lerat de la începutul crizei actuale, atât în procesele companiilor, cât şi în preferinţele consumatorilor, întrucât mai multe ţinte stabilite de retaileri pentru anii următori ar putea fi atinse într-un timp înjumătăţit, au concluzionat executivii invitaţi la cea de-a treia ediţie a videoconferinţei ZF #Teamswork, realizată în parte­neriat cu Microsoft România.

„Am văzut în lunile astea că di­gi­talizarea a făcut în câteva luni un pas cât pentru doi-trei ani. (...) Vân­zările online reprezentau circa 10% din piaţa de fashion şi estimăm că se vor stabiliza anul viitor la un procent de 25% din totalul pieţei, un nivel pe care speram să îl clădim cu ceilalţi jucători prin 2023“, a declarat Robert Berza, direc­tor general, Fashion Days, prezent în cadrul videoconferinţei.

Ritmul accelerat în care se pro­duce adopţia noilor tehnologii a adus pentru retailerii români din mediul online performanţe record, în con­textul în care au beneficiat de adap­tarea ra­pidă la noile nevoi şi cerinţe ale consumatorilor.

„În criză are loc o accelerare a adop­ţiei tehnologice. Punctual, noi am avut în aprilie mai mulţi clienţi decât la ulti­mul Black Friday, întrucât acela a fost ma­ximul anterior atins într-o lună. Oamenii nu au folosit comerţul online doar pentru produsele tradiţionale pe care le cumperi online, precum elec­tro­nice, IT sau fashion. Au cumpărat şi pro­duse de larg consum, mâncare, bău­turi, produse pentru casă, pentru gră­di­nă. Oamenii au venit şi au apelat la co­merţ online pentru nevoi diferite“, a ex­pli­cat Tudor Manea, director ge­neral, eMAG.

Închişi în case, românii s-au adaptat rapid la noua realitate şi au intrat pe canalele puse la dispoziţie de compa­niile cu care voiau să interacţioneze. Acest comportament a accelerat pla­nurile de digitalizare operaţională şi pentru una dintre cele mai mari bănci din România, care a făcut un salt major.

„Viitorul era definit într-o perioadă cincinală. Ziceam anul trecut că în cinci ani vom discuta mai mult de 60% tranzacţii şi interacţiuni digitale. Azi pot spune că am ajuns la aproape 40% din produsele de bază să se realizeze prin sisteme digitale. Este un avans de 10-20% pe anu­mite produse în doar trei luni. Dacă privim şi partea pozitivă a acestei perioade, aceasta este că putem acce­lera acest proces digital şi modelul de business în retail va fi de genul smart advisory – facem consiliere“, a declarat Dana Dima, vicepreşedinte executiv retail şi private banking, membru al Co­mitetului Executiv al BCR, în timpul evenimentului.

Cu toate acestea, pentru a putea împu­ternici această schimbare, com­paniile au apelat mai mult la furnizori de tehnologie precum Microsoft – de la care au învăţat cum să folosească mai eficient instrumentele digitale pe care le aveau la îndemână.

„Ne bucură să vedem o apetenţă crescută a companiilor pentru trai­nui­rea angajaţilor. A venit în conjuncţie cu politica noastră. Încă din iulie anul trecut am lansat pe piaţă sesiuni la scară de up-skilling pe competenţe digitale, atât pe educaţie, cât şi pentru sectorul pu­blic şi privat, astfel încât utilizarea instrumentelor să genereze o valoare mai mare pentru companii. Cred că ul­ti­mele trei luni au generat o acce­lerare a cursurilor, a certificărilor şi o ac­celerare a conştientizării nevoii că avem nevoie de competenţe digitale la scară. Sunt companii din România cu care am făcut cursuri online pentru a învăţa fie competenţe de bază pentru suita de productivitate pe care o oferim, fie pe infrastructura de cloud“, a explicat Violeta Luca, general manager, Micro­soft România.

Intensitatea din primele săptămâni ale crizei s-a simţit accentuat şi în sistemul bancar. Dana Dima îşi aminteşte că „provocarea a fost mare“, dar că angajaţii s-au adaptat rapid, iar soluţiile de tehnologie au stat la baza evoluţiei.

„Din punct de vedere tehnic pro­vo­carea a fost mare pentru că dis­cu­tăm de mii de salariaţi, iar pentru echi­pele din centrală a fost nevoie de conectare online în reţea, întrucât VPN-ul era setat doar pentru anumite poziţii cheie. Dar în două săptămâni am reuşit să conectăm peste 2.000 de uti­li­zatori şi nu vorbim doar de conec­tare pe e-mail sau Teams, ci discutăm despre conectarea în sistemele online ale băncii, un sistem de securitate foarte ridicat, cu tezorerie, tranzacţionare, back office, operaţiuni şi vorbim de multe miliarde, adică de tranzacţiile clienţilor. (...) Faptul că am reuşit să setăm Teams la nivel de reţea şi să ne vedem cu echipele zonale din întreaga ţară, sute de oameni, cred că spune foarte multe despre ce înseamnă o soluţie stabilă, corectă şi cu securitate ridicată“, a relatat Dana Dima, BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO