Business Hi-Tech

Viitorul medicinei: înghiţi o pastilă cu microcip şi doctorul poate face imediat analizele

Viitorul medicinei: înghiţi o pastilă cu microcip şi...

Autor: Octavian Calei

29.06.2013, 10:41 714

Pe măsură ce societatea se confruntă cu implicaţiile legate de intimitate ale dispozitivelor precum Google Glass, cercetătorii pregătesc deja o nouă generaţie de computere mult mai intruzive, constând în calculatoare şi senzori minusculi care se înghit, transmiţând informaţii din interiorul corpului, scrie New York Times.

„Ia aceste două pastile cu cipuri şi ele îmi vor trimite rezultatele analizelor pe email mâine dimineaţă”, am putea auzi în curând de la doctorul de familie.

Arată ca nişte pastile obişnuite, alungite şi un pic mai mici decât o vitamină. Deşi aceste mici dispozitive nu sunt încă populare, unii oameni care sunt în pas cu tehnologia, deja le folosesc pentru a monitoriza o gama largă de date privind starea de sănătate şi trimit aceste informaţii doctorului.

Diverse versiuni de pastile cu cip au fost folosite pentru oameni cu profesii extreme, cum ar fi astonauţii.

Pastilele conţin senzori minusculi şi transmiţători, se înghit cu apă şi odată ajunse în stomac, rămân intacte şi călătoresc mai departe prin tractul intestinal.

„Vei lua – voluntar, aş putea adăuga- o pastilă, pe care o vezi ca o simplă pilulă, însă în realitate este un robot microscopic care îţi va monitoriza organismul şi va transmite wireless date”, a spus Eric E. Schmidt, preşedintele Google.

O pilulă dezvoltată de Proteus Digital Health, o mică companie americană din Redwood City, California, funcţionează chiar fără baterie. Aşa cum un cartof poate alimenta un bec, acidul gastric generează electricitate senzorului care are la capete magneziu şi cupru. Pastila Proteus trimite informaţiile către o aplicaţie de smartphone printr-un plasture ataşat pe piele. Micul computer poate verifica dacă medicamentele prescrise într-un tratament au fost luate la timp şi cum răspunde corpul pacientului la medicaţie.

Compania Proteus Digital Health a atras fonduri de investiţii în valoare de 62,5 milioane de dolari (47,9 mil. euro). Conducerea companiei este de părere că pastila va putea fi folosită de către pacienţii cu probleme psihice şi neurologice. Persoanele cu probleme de inimă vor putea monitoriza tensiunea şi temperatura corpului, cei cu probleme pe fond nervos, inclusiv cei schizofrenici sau suferinzi de Alzheimer, vor putea avea monitorizate semnele vitale în timp real.

Administraţia Alimentaţiei şi Medicamentelor din SUA a aprobat pastila Proteus anul trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO