Business Hi-Tech

Vin doi ani cheie pentru RCS&RDS. Datorii de 550 mil. $ ajung la maturitate

Autor: Adrian Seceleanu

16.01.2011, 23:55 991

Agenţia de rating Moody's a schimbat perspectiva ratingului"Ba3" al companiei de telecomunicaţii RCS & RDS la "negativă",de la "stabilă", pe fondul creşterii mai reduse a veniturilor, alplanurilor de investiţii mai agresive decât aşteptările, alreducerii lichidităţii şi al incertitudinilor economice din Româniaşi Ungaria.

"Acţiunea reflectă generarea mai scăzută de flux de numerarliber în urma unei creşteri mai slabe a veniturilor şi planului deinvestiţii mai agresiv decât anticipa Moody's; lichiditatea maislabă a companiei, în contextul volumului semnificativ de datoriicare ajung la maturitate în următoarele 12-24 luni; incertitudinilelegate de climatul economic din România şi Ungaria, care reducvizibilitatea performanţei operaţionale a companiei", potrivit unuianunţ oficial al agenţiei de evaluare financiară.

Ratingul "Ba3" este acordat unei companii capabile să-şiîndeplinească angajamentele financiare, dar care este vulnerabilăla eventuale deteriorări ale mediului economic.

Reprezentanţii RCS&RDS nu au comentat anunţul Moody's şi nuau răspuns întrebărilor transmise de ZF în legătură cu acestsubiect.

"Strategia revizuită a RCS&RDS pentru anul 2010 a generatcheltuieli de capital mai mari pentru achiziţia de clienţi şi deconţinut (pentru canalele TV - n. red.) astfel că evoluţiaindicatorilor referitori la capabilitatea companiei de a generacash a fost sub aşteptările Moody's".

Agenţia nu a oferit alte detalii, însă analiştii Moody's sereferă, cel mai probabil, la două dintre cele mai mari investiţiirealizate de RCS&RDS anul trecut: intrarea cu servicii detelefonie mobilă în Italia şi lansarea unui post generalist deteleviziune propriu în România, denumit "Zece TV". În paralel,compania a continuat să investească în extinderea reţelei de fibrăoptică şi a lansat şi servicii de telefonie mobilă şi internet princartele preplătite. În perioada 2007 - 2009 compania controlată deomul de afaceri orădean Zoltan Teszari a investit un miliard dedolari, potrivit datelor furnizate anterior ZF de RCS&RDS.

Pe de altă parte, analiştii agenţiei subliniază că unul dintrecele mai importante motive pentru decizia de a schimba perspectivaratingurilor îl reprezintă nivelul ridicat al datoriilor care ajungla maturitate în 2011 şi 2012.

Agenţia de rating a dezvăluit, de altfel, că operatorul român decomunicaţii a mai contractat anul trecut, în luna mai, un credit de100 de milioane de dolari. Agenţia de rating nu a oferit mai multedetalii, iar compania nu a răspuns întrebărilor ZF pe aceastătemă.

Potrivit Moody's, RCS & RDS trebuie să plătească sau sărefinanţeze în acest an datorii de 175 milioane de dolari cătrebănci, urmate de alte 375 milioane de dolari în anul 2012."RCS&RDS intenţionează să refinanţeze parţial datoriile carevor ajunge la maturitate cu banii obţinuţi în luna mai a anuluitrecut dintr-un credit bancar de 100 milioane de dolari".

Pe lânge datoriile menţionate de Moody's, RCS&RDS va aveanevoie de bani pentru o altă cheltuială semnificativă: achiziţiadrepturilor de difuzare pentru meciurile de fotbal din Liga I aRomâniei, pentru care compania plăteşte în acest moment 34 mil.euro pe sezon. Drepturile RCS expiră în această vară, iar încompetiţia pentru achiziţionarea lor va intra cel mai probabil şiRomtelecom, numărul trei pe piaţa de servicii TV.

După ce RCS & RDS a renunţat la emisiunea de obligaţiuni de200 milioane de dolari planificată anul trecut, Moody's considerăcă riscurile legate de lichiditatea companiei şi de refinanţareadatoriilor au crescut. Agenţia de rating anticipează că RCS &RDS îşi va "gestiona activ structura de capital" pentu a finanţadatoriile ajunse la scadenţă şi pentru a soluţiona riscurile derefinanţare pe termen lung.

Agenţia de rating susţine că activitatea companiei în anii 2011şi 2012 va fi esenţială pentru evoluţia ratingurilor RCS&RDS.Indicatorii cheie după care va fi decisă evoluţia ratingurilor suntnivelul datoriilor raportat la profitul operaţional, capabilitateaoperatorului de a genera cash şi de a-şi rostogoli datoriilor şievoluţia mediului economic de pe cele mai importante pieţe pe careactivează compania, România şi Ungaria. Din cele peste 8 milioanede abonamente la sericiile de comunicaţii ale companiei, peste ojumătate sunt contractate în România, iar peste 700.000 înUngaria.

O deteriorare a ratingurilor pentru RCS&RDS, care ar duce lao scumpire a împrumuturilor luate de companie, ar putea fi decisădacă operatorul nu reuşeşte să-şi îmbunătăţească în 2011capabilitatea de a genera cash, iar nivelul datoriilor va ajunge laun multiplu de trei în raport cu profitul operaţional "ca rezultatal unor investiţii mai mari sau al unei deteriorări a rezultateloroperaţionale". În anul 2008, cu datorii de 671 mil. dolari şi unprofit operaţional de 277,8 mil. dolari raportul dintre datorii şicâştig era de 2,4.

Ratingurile RCS&RDS ar putea creşte dacă operatorul îşi vamenţine raportul dintre datorii şi profitul operaţional în jurulunui multiplu de doi, iar capabilitatea companiei de a genera cashse va îmbunătăţi semnificativ.

În anul 2009 RCS&RDS a avut un profit operaţional de 274mil. dolari, la venituri de 710 mil. dolari.

Ce spune Moody's despre RCS&RDS

  • veniturile RCS&RDS au continuat să crească în primele nouăluni din 2010, deşi la o rată mai mică decât în aniiprecedenţi
  • numărul total de abonamente a crescut cu 11%, cele mai buneevoluţii fiind înregistrate pe internet şi cablu TV
  • numărul de clienţi pe telefonie mobilă a crescut "puternic",potrivit Moody's, care nu oferă detalii. RCS a intrat anul trecutcu telefonie mobilă şi în Italia
  • compania a mai împrumutat 100 mil. $ în luna mai 2010, sumăcare va fi parţial utilizată pentru a refinanţa o parte dintredatoriile care ajung la maturitate
  • datorii de 175 mil. dolari ale RCS&RDS ajung la maturitateîn acest an, iar anul viitor suma creşte la 375 mil. dolari
  • operatorul român a investit în 2010 mai mult decât estimaseagenţia de rating
  • analiştii Moody's se tem de expunerea foarte mare a RCS lariscurile valutare şi economice din România şi Ungaria, cele maiimportante pieţe ale companiei
  • riscurile privind lichidităţile şi refinanţarea RCS&RDS aucrescut, în contextul volumului semnificativ de datorii care ajungla maturitate în următoarele 12-24 de luni

Încearcă iar?

Tentativele RCS&RDS de a ieşi pe pieţele de capital şi listacelor mai mari credite luate de companie în ultimii ani

  • August 2007 - Băncile de investiţii Morgan Stanley (SUA) şi UBS(Elveţia) au fost mandatate de RCS&RDS să intermedieze listareagrupului la Londra
  • Octombrie 2007 - Compania anunţă că vrea să obţină 500 mil.dolari din listare, operaţiune prin care compania ar fi fostevaluată la 2,5 mld. euro
  • Noiembrie 2007 - Compania amână listarea la Londra, pe fondulcondiţiilor nefavorabile de pe pieţele de capital
  • Decembrie 2007 - RCS&RDS ia un credit de 500 mil. dolari dela un consorţiu de bănci condus de ING şi Citi
  • Noiembrie 2009 - Compania anunţă că vrea să lanseze o emisiunede bonduri de 200 mil. dolari
  • Februarie 2010 - RCS&RDS amână emiterea bondurilor, pefondul contextului nefavorabil de pe pieţele internaţionale generatde criza din Grecia
  • Mai 2010 - Operatorul român obţine un credit de 100 mil. dolariSurse: Moody's, RCS&RDS, ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO