• Leu / EUR4.7576
 • Leu / GBP5.4657
 • Leu / USD4.1938
Business Hi-Tech

Vin doi ani cheie pentru RCS&RDS. Datorii de 550 mil. $ ajung la maturitate

Autor: Adrian Seceleanu

16 ian 2011 951

Agenţia de rating Moody's a schimbat perspectiva ratingului "Ba3" al companiei de telecomunicaţii RCS & RDS la "negativă", de la "stabilă", pe fondul creşterii mai reduse a veniturilor, al planurilor de investiţii mai agresive decât aşteptările, al reducerii lichidităţii şi al incertitudinilor economice din România şi Ungaria.

"Acţiunea reflectă generarea mai scăzută de flux de numerar liber în urma unei creşteri mai slabe a veniturilor şi planului de investiţii mai agresiv decât anticipa Moody's; lichiditatea mai slabă a companiei, în contextul volumului semnificativ de datorii care ajung la maturitate în următoarele 12-24 luni; incertitudinile legate de climatul economic din România şi Ungaria, care reduc vizibilitatea performanţei operaţionale a companiei", potrivit unui anunţ oficial al agenţiei de evaluare financiară.

Ratingul "Ba3" este acordat unei companii capabile să-şi îndeplinească angajamentele financiare, dar care este vulnerabilă la eventuale deteriorări ale mediului economic.

Reprezentanţii RCS&RDS nu au comentat anunţul Moody's şi nu au răspuns întrebărilor transmise de ZF în legătură cu acest subiect.

"Strategia revizuită a RCS&RDS pentru anul 2010 a generat cheltuieli de capital mai mari pentru achiziţia de clienţi şi de conţinut (pentru canalele TV - n. red.) astfel că evoluţia indicatorilor referitori la capabilitatea companiei de a genera cash a fost sub aşteptările Moody's".

Agenţia nu a oferit alte detalii, însă analiştii Moody's se referă, cel mai probabil, la două dintre cele mai mari investiţii realizate de RCS&RDS anul trecut: intrarea cu servicii de telefonie mobilă în Italia şi lansarea unui post generalist de televiziune propriu în România, denumit "Zece TV". În paralel, compania a continuat să investească în extinderea reţelei de fibră optică şi a lansat şi servicii de telefonie mobilă şi internet prin cartele preplătite. În perioada 2007 - 2009 compania controlată de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari a investit un miliard de dolari, potrivit datelor furnizate anterior ZF de RCS&RDS.

Pe de altă parte, analiştii agenţiei subliniază că unul dintre cele mai importante motive pentru decizia de a schimba perspectiva ratingurilor îl reprezintă nivelul ridicat al datoriilor care ajung la maturitate în 2011 şi 2012.

Agenţia de rating a dezvăluit, de altfel, că operatorul român de comunicaţii a mai contractat anul trecut, în luna mai, un credit de 100 de milioane de dolari. Agenţia de rating nu a oferit mai multe detalii, iar compania nu a răspuns întrebărilor ZF pe această temă.

Potrivit Moody's, RCS & RDS trebuie să plătească sau să refinanţeze în acest an datorii de 175 milioane de dolari către bănci, urmate de alte 375 milioane de dolari în anul 2012. "RCS&RDS intenţionează să refinanţeze parţial datoriile care vor ajunge la maturitate cu banii obţinuţi în luna mai a anului trecut dintr-un credit bancar de 100 milioane de dolari".

Pe lânge datoriile menţionate de Moody's, RCS&RDS va avea nevoie de bani pentru o altă cheltuială semnificativă: achiziţia drepturilor de difuzare pentru meciurile de fotbal din Liga I a României, pentru care compania plăteşte în acest moment 34 mil. euro pe sezon. Drepturile RCS expiră în această vară, iar în competiţia pentru achiziţionarea lor va intra cel mai probabil şi Romtelecom, numărul trei pe piaţa de servicii TV.

După ce RCS & RDS a renunţat la emisiunea de obligaţiuni de 200 milioane de dolari planificată anul trecut, Moody's consideră că riscurile legate de lichiditatea companiei şi de refinanţarea datoriilor au crescut. Agenţia de rating anticipează că RCS & RDS îşi va "gestiona activ structura de capital" pentu a finanţa datoriile ajunse la scadenţă şi pentru a soluţiona riscurile de refinanţare pe termen lung.

Agenţia de rating susţine că activitatea companiei în anii 2011 şi 2012 va fi esenţială pentru evoluţia ratingurilor RCS&RDS. Indicatorii cheie după care va fi decisă evoluţia ratingurilor sunt nivelul datoriilor raportat la profitul operaţional, capabilitatea operatorului de a genera cash şi de a-şi rostogoli datoriilor şi evoluţia mediului economic de pe cele mai importante pieţe pe care activează compania, România şi Ungaria. Din cele peste 8 milioane de abonamente la sericiile de comunicaţii ale companiei, peste o jumătate sunt contractate în România, iar peste 700.000 în Ungaria.

O deteriorare a ratingurilor pentru RCS&RDS, care ar duce la o scumpire a împrumuturilor luate de companie, ar putea fi decisă dacă operatorul nu reuşeşte să-şi îmbunătăţească în 2011 capabilitatea de a genera cash, iar nivelul datoriilor va ajunge la un multiplu de trei în raport cu profitul operaţional "ca rezultat al unor investiţii mai mari sau al unei deteriorări a rezultatelor operaţionale". În anul 2008, cu datorii de 671 mil. dolari şi un profit operaţional de 277,8 mil. dolari raportul dintre datorii şi câştig era de 2,4.

Ratingurile RCS&RDS ar putea creşte dacă operatorul îşi va menţine raportul dintre datorii şi profitul operaţional în jurul unui multiplu de doi, iar capabilitatea companiei de a genera cash se va îmbunătăţi semnificativ.

În anul 2009 RCS&RDS a avut un profit operaţional de 274 mil. dolari, la venituri de 710 mil. dolari.

Ce spune Moody's despre RCS&RDS

 • veniturile RCS&RDS au continuat să crească în primele nouă luni din 2010, deşi la o rată mai mică decât în anii precedenţi
 • numărul total de abonamente a crescut cu 11%, cele mai bune evoluţii fiind înregistrate pe internet şi cablu TV
 • numărul de clienţi pe telefonie mobilă a crescut "puternic", potrivit Moody's, care nu oferă detalii. RCS a intrat anul trecut cu telefonie mobilă şi în Italia
 • compania a mai împrumutat 100 mil. $ în luna mai 2010, sumă care va fi parţial utilizată pentru a refinanţa o parte dintre datoriile care ajung la maturitate
 • datorii de 175 mil. dolari ale RCS&RDS ajung la maturitate în acest an, iar anul viitor suma creşte la 375 mil. dolari
 • operatorul român a investit în 2010 mai mult decât estimase agenţia de rating
 • analiştii Moody's se tem de expunerea foarte mare a RCS la riscurile valutare şi economice din România şi Ungaria, cele mai importante pieţe ale companiei
 • riscurile privind lichidităţile şi refinanţarea RCS&RDS au crescut, în contextul volumului semnificativ de datorii care ajung la maturitate în următoarele 12-24 de luni

Încearcă iar?

Tentativele RCS&RDS de a ieşi pe pieţele de capital şi lista celor mai mari credite luate de companie în ultimii ani

 • August 2007 - Băncile de investiţii Morgan Stanley (SUA) şi UBS (Elveţia) au fost mandatate de RCS&RDS să intermedieze listarea grupului la Londra
 • Octombrie 2007 - Compania anunţă că vrea să obţină 500 mil. dolari din listare, operaţiune prin care compania ar fi fost evaluată la 2,5 mld. euro
 • Noiembrie 2007 - Compania amână listarea la Londra, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe pieţele de capital
 • Decembrie 2007 - RCS&RDS ia un credit de 500 mil. dolari de la un consorţiu de bănci condus de ING şi Citi
 • Noiembrie 2009 - Compania anunţă că vrea să lanseze o emisiune de bonduri de 200 mil. dolari
 • Februarie 2010 - RCS&RDS amână emiterea bondurilor, pe fondul contextului nefavorabil de pe pieţele internaţionale generat de criza din Grecia
 • Mai 2010 - Operatorul român obţine un credit de 100 mil. dolari Surse: Moody's, RCS&RDS, ZF

Etichete: RCS&RDS, datorii

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7576
Diferență: 0,2022
Ieri: 4.7480
Azi: 4.1938
Diferență: -0,1024
Ieri: 4.1981
Azi: 5.4657
Diferență: 0,715
Ieri: 5.4269
Azi: 4.1895
Diferență: 0,2153
Ieri: 4.1805