Business Hi-Tech

Vlad Doicaru, Huawei România: Am discutat cu peste 10 primării şi Consilii judeţene despre proiecte de smart city în ultimul an şi jumătate. Am fi gata să gestionăm şi chiar să finanţăm o implementare, dar trebuie clarificat cadrul de colaborare. Nu avem în plan să facem încă un proiect pilot

Liu Ke, CEO al Huawei România: Credem că Guvernul din România şi autorităţile române vor fi deschise implementării de soluţii Smart City

Liu Ke, CEO al Huawei România: Credem că Guvernul din România şi autorităţile române vor fi deschise implementării de soluţii Smart City

Autor: Adrian Seceleanu

17.05.2017, 11:08 703

Subsidiara locală a grupului chinez Huawei, unul dintre cei mai mari furnizori globali de telefoane mobile şi echipamente şi servicii pentru operatorii de comunicaţii, a purtat în ultimul an şi jumătate discuţii cu peste 10 primării şi Consilii Judeţene din România despre avantajele realizării unor proiecte de oraşe inteligente, una dintre direcţiile strategice majore de expansiune pe care compania.

Dialogul cu autorităţile este axat în principal pe explicarea conceptului şi a beneficiilor pe care acesta le poate aduce comunităţilor, în condiţiile în care proiectele de acest tip sunt încă rare chiar şi la nivel internaţional, a explicat pentru ZF Vlad Doicaru, Enterprise Director în cadrul Huawei România.

“Am început să discutăm de aproximativ un an şi jumătate cu autorităţile, putem spune că am ajuns la un număr 13-14 primării care sunt conştiente de importanţa unor asemenea proiecte şi cu care am intrat în contact. Aceste primării şi Consilii judeţene au înţeles ce înseamnă conceptul de tip smart city iar acum mingea este la ei pentru că ei trebuie să definească o strategie. Dar cel puţin acum la aceste autorităţi există câteva repere pe care ei le iau în calcul pentru această strategie. Este un proces care durează, nu se face peste noapte şi trebuie să fie foarte bine coordonat cu ceea ce înseamnă modalitatea de achiziţie folosită de către autorităţile publice. Aceasta este cea mai importantă componentă, să ştii cum îţi aloci fondurile - e vorba în principal de fonduri europene, cât de repede le poţi obţine, de ce documente ai nevoie”, a spus Doicaru. Ca parte a eforturilor de popularizare a conceptului Huawei a organizat pentru prima oară pe plan local un eveniment dedicat soluţiilor de tip smart city, care a inclus o expoziţie cu echipamente şi soluţii şi o conferinţă în care subiectul a fost abordat de mai mulţi speakeri.
România trebuie să se decidă în primul rând şi ce tip de proiecte smart city îşi doreşte, a punctat în cadrul conferinţei Liu Ke, CEO al Huawei România.

“Există două posibilităţi de a construi un smart city, fie cu o arhitectură unică implementată la nivelul tuturor agenţiilor, fie fiecare agenţie îşi alege arhitectura. Un smart city nu este un proiect ci este un proces, o evoluţie. Avem însă nevoie de cooperarea guvernului” pentru a clarifica în ce condiţii se pot realiza asemenea implementări, a declarat Liu Ke.

Un proiect de smart city nu poate fi achiziţionat de pe un raft de la magazin şi implementat imediat, a spus şi Vlad Doicaru. “Cred că dacă o primărie îşi doreşte un proiect de smart city poate să îl facă, dar trebuie să înţeleagă conceptul. Dar nu este ceva ce iei de pe raft şi îl instalezi. Trebuie să ai bani şi să vrei să îl finanţezi şi trebuie să ai echipa care să te ajute să construieşti un astfel de proiect.”

Care au fost soluţiile care au trezit cel mai mare interes până acum din partea autorităţilor? “Soluţiile de siguranţă şi de monitorizare video sunt de interes, de asemenea transportul inteligent - mai ales în condiţiile în care se discută de reînnoirea unor flote de autobuze şi atunci este momentul oportun pentru autorităţi să le echipeze cu soluţii wireless şi de monitorizare, care să le permită să urmărească, de exemplu, când vehiculele ajung în staţii şi aşa mai departe. Soluţiile de iluminare inteligentă sunt de asemenea interesante pentru că scad mult costurile operaţionale şi aduc avantaje chiar şi pe termen mediu”.

Până în prezent pe plan local au fost demarate două proiecte pilot de tip smart city – unul în Alba Iulia, care este finanţat de Orange România şi de partenerii săi, şi un altul într-un sector din Bucureşti, care a fost finanţat de grupul Telekom România şi partenerii săi.

Huawei nu are în plan să realizeze încă un proiect pilot, spune Vlad Doicaru, ci este gata mai degrabă să aloce fondurile care ar fi consumate altfel în direcţia realizării unei implementări reale. Este bine că există proiecte pilot, dar noi nu am ales această strategie, de a veni cu un proiect pilot în plus. Este şi o problemă de monetizare aici, preferăm să facem un efort financiar pentru o implementare reală, a spus el.

Compania chineză este gata să propună şi soluţii de finanţate pentru dezvoltarea unui smart city, însă acest lucru este posibil doar dacă este clarificat cadrul legal de cooperare, de achiziţii a unor asemenea soluţii.
“Trebuie să avem un cadru legal, să existe o formă de parteneriat public / privat de exemplu, e nevoie de o discuţie în detaliu”.

"Un oraş inteligent este asemeni unei fiinţe vii, cu un creier şi un sistem nervos complex, care conlucrează pentru a învăţa şi a îmbunătăţi universul fizic, în mod constant. Creşterea şi dezvoltarea ei depind de platforme deschise, în care toţi jucătorii colaborează pentru a încuraja inovaţia. Integrând reţele de tip Ultra-broadband, Cloud Computing, Big Data şi Internet of Things, Huawei se angajează să ajute oraşele să fie mai adaptate actualului context, mai bine conectate şi mai inteligente. În plus, prin inovaţii dezvoltate în colaborare cu peste 2.700 de parteneri globali şi prin capacitatea noastră globală de a livra soluţii, oferim tehnologii şi soluţii care pot schimba faţa oraşelor, combinând cele mai bune practici globale în domeniu cu expertiza dezvoltatorilor locali, pentru dezvoltarea de ecosisteme vitale pentru transformarea oraşelor în Smart Cities. Credem că există doar un punct de început, nu şi un punct final în ceea e priveşte efortul de dezvoltare a unor oraşe mai inteligente”, a declarat în cadrul evenimentului Li Han, Vicepreşedintele Huawei Enterprise pentru regiunea CEE & Nordic.

"Proiectele de tip Smart City devin tot mai integrate şi mai complexe. De aceea, aveţi nevoie de platforme pentru a integra toate aceste proiecte. Huawei furnizează tehnologia necesară dezvoltării unui centru neuronal care să alimenteze oraşele inteligente. Credem că Guvernul din România şi autorităţile române vor fi deschise implementării de soluţii Smart City, ca o modalitate firească de a crea condiţii mai bune de viaţă pentru cetăţeni”, a adăugat Liu Ke, CEO Huawei Technologies Romania.

Conform companiei, soluţiile Smart City ale Huawei au fost implementate în peste 100 de oraşe din peste 40 de ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO