Business Hi-Tech

Vlad Stoica, preşedinte, ANCOM: Suntem în mijlocul licitaţiei 5G, sper ca luni – marţi să ştim cine şi ce a cumpărat

ZF Digital Summit 2022

Vlad Stoica, preşedinte, ANCOM: Suntem în mijlocul...

Autor: Ramona Cornea

10.11.2022, 11:34 339

Licitaţia 5G este în plină desfăşurare, iar luni – marţi vor apărea rezultatele oficiale ale licitaţiei, spune Vlad Stoica, preşedintele ANCOM.

„Suntem în mijlocul licitaţiei, sper ca luni – marţi să venim cu comunicatul oficial şi să ştim cine şi ce a cumpărat. Până atunci nu pot să vă dau prea multe detalii. A fost şi este o licitaţie într-un context complicat, suntem după o pandemie care a durat doi ani de zile, suntem cu un război la graniţă şi cu o criză a energiei în toată Europa, în toată lumea. Nu este simplu. Noi, împreună cu industria şi cu societatea civilă, am încercat să negociem cât mai bine şi să oferim cât am putut noi de mult ca stat”, a spus Vlad Stoica în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 2022.

Ce a mai declarat Vlad Stoica în cadrul evenimentului ZF:

• Eu am speranţa să fie o licitaţie de succes, atât pentru industrie, cât şi pentru stat, una echilibrată, în care industria să poată să facă investiţii, iar noi să beneficiem de servicii cât mai bune la preţuri convenabile.

• Licitaţia 5G va aduce investiţii într-o infrastructură care va pune la dispoziţie tuturor celor interesaţi tehnologia 5G care este mai puţin vizibilă pentru noi, utilizatorii casnici. 5G-ul stă la baza unui transfer de date cu o capacitate foarte mare, care va fi bună în digitalizare, automatizare, transport autonom. Fără 5G nu putem să digitalizăm. Tehnologia 5G va da şansa tuturor industriilor să se dezvolte şi să fie eficiente.

• Această licitaţie şi faptul că operatorii vor dezvolta reţele care vor fi apte să ofere date la o capacitate mult mai mare vor da posibilitatea că digitalizarea să se facă mai simplu. Aceasta este politica guvernului.

• Ne-am fi bucurat să fie şi Telekom parte din licitaţie, dar niciodată nu este prea târziu, depinde ce decizii de management vor lua ei.

• Sper ca această licitaţie să se termine cu un semnal pozitiv, iar în viitorul apropiat să vedem şi rezultatele acestei licitaţii, nu doar banii pe care-i va încasa statul român, ci şi partea de investiţii, de preţuri corecte.

• Nu este context simplu şi nu numai în România. Suma maximă pe care statul român ar fi putut să o încaseze dacă se vinde tot spectrul este de 693 mil. euro. Istoric vorbind, nu s-a vândut niciodată tot spectrul în România, de aceea estimările mele au fost mai realiste. Cu aceste sume, circa 500 mil. euro tot spectrul şi cel de anul trecut pe care l-am scos la licitaţie anul trecut şi pentru care statul român a încasat aproximativ 68 mil. euro, şi cu ce am încasat anul acesta sperăm să ne apropiem de previziunile de până acum.

• Având în vedere că infrastructura viitoare este condiţionată de acea lege 5G în care echipamentele care vor fi înlocuite trebuie să aibă la bază un aviz de producător autorizat de la CSAT, piaţa pe care o vor folosi operatorii ca să-şi cumpere echipamente se va reduce puţin. Este o decizie a statului român şi noi o punem în aplicare.

• Nu s-a pus încă problema unei compensări, noi ca autoritate de reglementare încercăm să găsim acest echilibru, dar nu este numai politica noastră.

• Necesarul anual de investiţii pe care trebuie să-l facă un operator pentru a funcţiona acest 5G: Mi-e greu să estimez pentru că în afara acestor obligaţii de investiţii, fiecare operator care a participat la această licitaţie şi îşi dezvoltă infrastructura îşi face planurile de business individual. Eu îmi doresc să investească cât mai mult, cât mai repede şi să aibă contracte de la toate industriile şi cât mai bune pentru ei, astfel încât să se dezvolte foarte mult evoluţia noastră digitală şi automatizările.

• Noi avem mult unde să creştem. La comunicaţii stăm bine, avem voce şi transfer de date mult peste media Uniunii Europene, dar la digitalizare încă stăm prost, astfel că avem unde să creştem mult. Trebuie să educăm mediul rural, să explicăm permanent că dacă folosim tehnologia corect nu putem decât să evoluăm şi să ne facem viaţa uşoară.

• Cu licitaţia – Dacă toate lucrurile merg aşa cum ne propunem, luni avem ultima rundă de alocare, iar la sfârşitul zilei de luni vom ieşi şi cu comunicatul, acesta este scenariul pozitiv şi sper să se întâmple.

• Transferul de date şi infrastructura pe care operatorii o vor dezvolta în următoarea perioadă va sta la baza transformării digitale.

• Eu îmi doresc ca nu o criză să ne facă să evoluăm, ci ideile noastre.

• Pe zona de comunicaţii noi stăm bine, faptul că în zona rurală nu avem încă suficientă educaţie încât să folosim tehnologie trebuie să fim un semnal de alarmă. Trebuie să prindem din urmă celelalte ţări, astfel încât în viitor şi zona rurală să nu mai fie la nivelul de acum.

• Noi trebuie să ne gândim, să venim cu idei cât mai multe, să le punem pe toate pe masă şi să vedem care sunt viabile şi care pot ajuta dezvoltarea acestor reţele şi digitalizarea în viitor. Sunt optimist că vom găsi soluţii astfel încât să acceseze toată lumea aceşti bani din PNRR şi că îi vom folosi acolo unde avem nevoie cu adevărat de rezultate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO