Business Hi-Tech

Vladimir Ester, CTO, ClusterPower: Noi construim lângă Craiova unul dintre primele supercomputere din România, printr-un parteneriat pe care l-am făcut cu Nvidia

Videoconferinţa ZF High-Tech Innovation Summit 2021

Vladimir Ester, CTO, ClusterPower: Noi construim lângă...

Autor: Alex Ciutacu

30.09.2021, 11:15 2678

Compania românească ClusterPower construieşte lângă Craiova unul dintre primele supercomputere din România, printr-un parteneriat cu americanii de la Nvidia, liderul global pe zona de hardware destinat aplicaţiilor de inteligenţă artificială, a explicat Vladimir Ester, chief technology officer al ClusterPower, în videoconferinţa ZF High-Tech Innovation Summit 2021.

„ClusterPower a devenit primul cloud provider autorizat de Nvidia pe soluţii de inteligenţă artificială din sud-estul Europei. Ce înseamnă de fapt acest lucru? Inteligenţa artificială este modul în care aplicaţiile pe care companiile le folosesc în momentul de faţă pot fi accelerate, îmbunătăţite. Folosim inteligenţă artificială pentru a creşte valoarea businessului, pentru a genera venituri, îl folosim pentru a eficientiza operaţiunile, pentru a ne scădea costurile, pentru a ne securiza businessul, pentru a-i creşte rezilienţa şi pentru a scădea riscul”.

ClusterPower este o companie înfiinţată în 2019 de antreprenorii locali Cosmin Georgescu, Vladimir Ester şi Carmen Ursa Georgescu. Cei trei construiesc lângă Craiova un parc de centre de date care va deveni cel mai mare din România şi unul dintre cele mai mari din Europa, printr-o investiţie de circa 40 de milioane de euro.

„Noutatea cu care noi venim cu acest supercomputer este că am creat o infrastructură de referinţă, care poate genera un one-stop shop pentru aplicaţii care sunt bazate pe inteligenţă artificială. Practic, clienţii pot apela la serviciile ClusterPower încă din faza de proiectare sau de idee şi alături de noi şi experţii noştri se poate face proiectare, se poate construi business case-ul, dar se poate face şi implementarea şi rularea aplicaţiilor”

Proiectul ClusterPower vizează un parc de centre de date cu o capacitate de 200 MW, care va găzdui în etapele finale 5 centre de date independente.

„Centrul pe care noi îl facem va fi conectat la restul Europei, va fi conectat atât în Frankfurt, cât şi în Amsterdam şi vom avea acces la o reţea globală de peste 750 de centre de date din toată lumea. Cum ajută asta companiile? Imaginaţi-vă o companie cu sedii peste tot prin lume care trebuie să acceseze unitar servicii din cloud. Ei acum vor putea face asta de pe o infrastructură localizată în România. Ăsta este un mare avantaj şi ne deschide oportunitatea de a adresa use case-uri globale”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO