Business Hi-Tech

Vodafone a luat încă 100 mil. euro de la BEI pentru investiţii în România şi Turcia

Vodafone a luat încă 100 mil. euro de la BEI pentru investiţii în România şi Turcia
07.03.2013, 00:05 770

Grupul britanic de telecomunicaţii Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a semnat pe 4 martie contractul pentru ultima tranşă, de 100 mil. euro, dintr-un împrumut total de 400 de mil. euro obţinut în decembrie 2011 de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Banii sunt destinaţi îmbunătăţirii şi extinderii reţelei mobile din România şi din Turcia. Grupul britanic va investi în acest an în creşterea vitezei şi a acoperirii pentru serviciile de date prin tehnologia 4G.

Împrumutul de 100 de milioane este doar o parte din contractul de 400 de milioane de euro semnat în decembrie 2011. Din cei 400 de milioane de euro, 250 de milioane sunt alocaţi pentru investiţii în Turcia, iar 150 de milioane pentru investiţiile din România. Primele două tranşe au fost contractate în 2011, potrivit informaţiilor de pe site-ul BEI.

Directorul general al Vodafone Iñaki Berroeta a declarat la începutul lunii februarie într-un interviu pentru ZF că în 2013 compania va mări atât viteza, cât şi acoperirea reţelei 4G în cele 10 oraşe în care este deja lansat acest serviciu. De asemenea, Vodafone intenţionează să aducă mai multe smartphone-uri compatibile cu tehnologia 4G.

Vodafone oferă în prezent servicii de date cu viteze de până la 100 Mbps pentru descărcarea datelor prin reţeaua 4G. Bazată pe tehnologia LTE, reţeaua 4G a Vodafone România este disponibilă în Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Timişoara.

Banca Europeană de Investiţii afirmă că investiţia totală a Vodafone în Turcia şi România se ridică la 500 de milioane de euro.

La nivel mondial, grupul britanic a înregistrat în anul 2012 venituri de 11,38 mld. lire sterline (14,11 mld. euro), în scădere cu 2%, pe fondul rezultatelor slabe ale operaţiunilor din Europa de Sud-Est, din ţări precum Italia, Spania, Grecia sau Portugalia, cu economii afectate de recesiune, scrie Bloomberg.

În ultimele trei luni ale anului trecut Vodafone a înregistrat venituri din servicii de 177,3 mil. euro, înregistrând o creştere în cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, a spus Iñaki Berroeta, directorul general al companiei. În primele trei trimestre ale anului fiscal, încheiate în decembrie 2012, Vodafone România a avut venituri de aproximativ 545 milioane de euro.

Cei mai mari rivali ai Vodafone de pe piaţa locală sunt companiile Orange şi Cosmote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels