Business Hi-Tech

Vodafone atacă piaţa de conţinut video cu aplicaţia mobilă 4GTV, care oferă acces la 18 posturi TV live şi filme

Vodafone atacă piaţa de conţinut video cu aplicaţia...

Autor: Adrian Seceleanu

14.07.2016, 21:00 9695

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a făcut primul pas aşteptat pe piaţa locală de conţinut video lansând aplicaţia mobilă 4G TV, prin care le oferă clienţilor (deocamdată gratuit) acces la aproape 20 de posturi TV live şi la o serie de filme. Aplicaţia agregă şi conţinut de la HBO şi Zonga, dar accesul la filme, res­pectiv muzică este realizat prin apli­caţiile dedicate.

Aplicaţia 4G TV a devenit dispo­ni­bilă în magazinul de aplicaţii al Google pentru echipamente mobile cu sistemul de operare Android.

„4GTV este un serviciu online de TV live şi conţinut video la cerere. Des­carcă aplicaţia pe Android sau iOS şi descoperă cea mai bună calitate video de până acum, pe smartphone, tabletă, Google Chromecast, laptop sau PC. Ai acces la o gamă variată de canale TV româneşti şi străine, filme de top Hollywood şi Festival“, conform descrierii aplicaţiei din magazinul Google. Conform aceleiaşi surse, aplicaţia este disponibilă gratuit pentru orice client al Vodafone care utilizează aplicaţia de gestionare a contului MyVodafone. „Orice client al Vodafone persoană fizică care deţine un cont de MyVodafone poate accesa serviciul 4GTV folosind numele de utilizator şi parola MyVodafone. Pentru a respecta drepturile de difuzare, întreg conţinutul video este disponibil numai de pe teritoriul României.“

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Vodafone au precizat doar că este vorba de un test fără a oferi alte detalii. „Aşa cum am mai declarat, face parte din strategia noastră să le oferim utilizatorilor conţinut video, iar noua aplicaţie se înscrie în această direcţie. Pentru moment, aplicaţia este disponibilă în faza de test, astfel că utilizatorii beneficiază de acces gratuit la filmele şi canalele TV disponibile“, au precizat reprezentanţii Vodafone.

Acest pas făcut de Vodafone era unul aşteptat. Pe de o parte operatorul rămăsese singurul dintre cei mari care nu oferea acces la servicii TV şi de conţinut video la cerere (înafara parteneriatului cu HBO), iar pe de altă parte compania a făcut recent paşii birocratici necesari (completarea obiectului de activitate la Registrul Comerţului etc.) pentru a începe să ofere aceste servicii, astfel că lansarea este departe de a fi o surpriză.

În urmă cu două luni, Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România, declara de altfel că investiţiile „masive“ pe care Vodafone le face în reţeaua mobilă au loc şi în contextul în care acesta va fi „mediul“ favorit prin care compania le va livra în continuare clienţilor conţinut video, o intrare fulger pe piaţa TV, eventual printr-o platformă de satelit, nefiind în planurile companiei.

„Nu cred că există cineva din România care are nevoie ca Vodafone să intre pe segmentul de televiziune prin satelit. Pentru noi focusul este să le furnizăm conţinut video clienţilor noştri şi ceea ce vedem este că acesta a fost un generator extraordinar de interes dar şi de trafic pentru clienţii noştri. În prezent peste 50% din trafic este generat de conţinutul video. (…) Noi venim din zona de comunicaţii mobile, şi orice veţi vedea de la noi va fi legat de partea de echipamente mobile, de mobilitate. Într-un final, la un moment, dat, probabil că vom ajunge şi pe ecranele mari (pe televizoare) dar focusul nostru este mai mult centrat pe mobilitate, pe accesul la conţinut de pe mai multe ecrane, prin internet (over the top). „

Piaţa locală de servicii TV este dominată de RCS&RDS, Telekom şi UPC.

Aplicaţia 4G TV a devenit disponibilă în magazinul de aplicaţii al Google pentru echipamente mobile cu sistemul de operare Android (foto stânga)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO