Business Hi-Tech

Vodafone cere despăgubiri de 15 mil. € de la ANCOM, arbitrul pieţei de telecom

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Seceleanu

21.10.2014, 00:08 2146

Compania acuză ANCOM că i-a vândut frecvenţe care nu pot fi utilizate din cauza interferenţelor din Ucraina.

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, a depus o plângere prealabilă împotriva Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), prin care solicită instituţiei plata a 15 milioane de euro - reprezentând „despăgubiri“ pentru „prejudiciul“ creat companiei de faptul că o parte din spectrul radio achiziţionat în anul 2012 de la statul român nu poate fi utilizat în peste 20 de judeţe, în conformitate cu condiţiile descrise în caietul de sarcini - din cauza unor interferenţe generate de companii de comunicaţii din Ucraina, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa de telecom.

Operatorul a prezentat în susţinerea plângerii măsurători realizate de experţi în teren timp de o lună de zile, care do­cu­mentează amploarea problemelor ge­nerate de „bruiajul“ generat din Ucrai­na: funcţionarea a peste 1.000 de antene din peste 20 de judeţe în care locuiesc milioane de persoane este afectată.

Pentru a putea continua să ofere servicii de voce şi date în cele 20 de ju­de­ţe în care spectrul radio achiziţionat de la ANCOM este afectat de interferen­ţe, Vodafone a fost nevoită să „în­chi­rieze“ începând cu aprilie „spa­ţiu“ în frecvenţele companiilor rivale RCS& RDS şi Telekom (fostul Cosmote).

Vodafone, care a plătit statului aproape 230 mil. euro pentru „frecven­ţe“, îşi motivează cererea de acordare a unor despăgubiri prin faptul că în caietul de sarcini ANCOM nu ar fi pre­ci­zat că anumite blocuri de frecvenţă scoa­se la vânzare sunt afectate de inter­ferenţe din Ucraina, iar în aceste con­diţii autoritatea ar trebui să plătească prejudiciul provocat Vodafone, care nu şi-a putut desfăşura operaţiunile în con­diţiile estimate pe baza caietului de sarcini.

Reprezentanţii Vodafone nu au făcut niciun comentariu în legătură cu acest subiect.

ANCOM, pe de altă parte, nu a con­firmat existenţa plângerii prealabile, sugerând însă că pretenţii legate de licitaţia din 2012 ar fi tardive. „ANCOM nu poate însă să comenteze, nici să dea curs unor eventuale demer­suri ulteri­oare şi externe procesului de licitaţie“, au declarat reprezentanţii ANCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO