Business Hi-Tech

Vodafone isi ataca rivalii cu net la 7,2 Mbps in 12.000 de localitati

Vodafone isi ataca rivalii cu net la 7,2 Mbps in 12.000 de localitati

Liliana Solomon, CEO al Vodafone: Lansarea unei retele cu tehnologia 4G (LTE - Long Term Evolution) ar putea fi posibila in 2012 sau 2013

28.04.2010, 23:05 104

Vodafone, numarul doi pe piata locala de telefonie mobila, alansat la nivel national servicii de internet mobil la viteze depana la 7,2 Mbps, punand astfel presiune pe rivalii companiei pesegmentul de date: Orange, grupul Romtelecom-Cosmote siRCS&RDS.

Dupa o investitie de "zeci de milioane de euro" realizata cuechipamente ale chinezilor de la Huawei, Vodafone este primuloperator din Romania si din Europa care lanseaza servicii de netmobil de generatia a treia (3G) in banda de frecventa de 900 MHz,specifica tehnologiei GSM (2G), a declarat directorul general alcompaniei, Liliana Solomon. Acoperirea teritoriului prin aceastafrecventa este mai eficienta din punctul de vedere al costurilor,astfel ca operatorul ofera acum servicii de date in peste 12.000 delocalitati la viteze de pana la 7,2 Mbps.

In acest moment compania are, potrivit propriilor estimari, ceamai extinsa retea mobila de date din punctul de vedere alacoperirii si vitezei oferite. Spre exemplu, Vodafone ofera acumnet mobil la viteze de pana la 7,2 Mbps si la Cabana Balea sau peTransfagarasan si la Vama Veche.

"Noua retea UMTS 900 MHz a fost dezvoltata pe parcursulultimului an, printr-o investitie semnificativa, folosind o solutieunica, prin modul in care imbina tehnologiile GSM si UMTS. Suntemprimul operator din Romania care ofera acoperire nationala pentruserviciile de internet mobil de mare viteza, inclusiv in multe zonedin tara unde nu exista alte solutii de acces la internet", a spusLiliana Solomon.

"Cu o asemenea acoperire a serviciilor de date mobile, Romaniadevine una dintre cele mai dezvoltate tari din Uniunea Europeana",a comentat anuntul Vodafone presedintele arbitrului telecom -Catalin Marinescu.

Prin extinderea agresiva a acoperirii serviciilor de date,Vodafone a lansat si o oferta de acces la internet fara abonament,incercand sa atraga clienti care utilizeaza ocazional datele.

"Cartela Internet Vodafone", disponibila utilizatorilor prinoferte incepand de la 5 euro, le permite clientilor acces lainternet de pe laptop sau calculator cu ajutorul unui modem USB laviteze de pana la 21,6 Mbps. Pachetul care include cartela simodemul USB poate fi achizitionat la pretul de 139,99 lei (TVAinclusa).

Lansarea serviciilor 3G prin tehnologia GSM de catre VodafoneRomania survine unei decizii a Autoritatii Nationale pentruAdministrare si Reglementare in Comu nicatii (ANCOM) adoptata incursul lunii februarie.

Potrivit deciziei, Orange Romania, Vodafone Romania si CosmoteRomania pot furniza prin benzile de frecvente radio 900 MHz si1.800 MHz, utilizate in prezent pentru comunicatii GSM, si serviciide generatia a treia (3G) si internet mobil de mare viteza.

Decizia ANCOM privind liberalizarea spectrului de 900 MHz a fostefectul unei directive adoptate de Comisia Europeana in toamnaanului 2009.

Viteza mai mare si de pe telefonul mobil

  • Chinezii de la Huawei au fost furnizorii echipamentelor pentruconstructia retelei UMTS in 900 MHz a Vodafone. Acesta este aldoilea contract gigantic al Huawei cu Vodafone Romania, dupa celprin care operatorul a trecut la o infrastructura IP.
  • Serviciile de net mobil 3G in frecventa de 900 MHz la viteze depana la 7,2 Mbps sunt disponibile prin modemuri dedicate si pot fiaccesate de pe computere, in peste 12.000 de localitati dinRomania. In 16 orase viteza ajunge pana la 21,6 Mbps.
  • Viteza de acces la internet de pe telefonul mobil prin reteauaUMTS in 900 MHz este de 384 kbps. Peste 90% din telefoanele dinportofoliul Vodafone sunt compatibile cu serviciul internet pemobil.
  • Cei mai mari competitori ai Vodafone pe segmentul de date suntOrange si Cosmote. Orange a anuntat ca va mari din mai in 11 oraseviteza de download pana la 14,4 mbps in timp ce Cosmote a lansat inurma cu o saptamana servicii de date 3G la 21,6 Mbps in 11 orase si300 de localitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO