Business Hi-Tech

Vodafone lansează servicii 4G+ în 350 de localităţi. “Clienţii cu telefoane compatibile vor experimenta o viteză dublă”. Demonstraţie cu viteze de 1,35 Gbps în reţeaua Vodafone

Andrea Rossini (stanga) si Catalin Buliga anunta extinderea acoperirii retelei 4G a Vodafone

Andrea Rossini (stanga) si Catalin Buliga anunta extinderea acoperirii retelei 4G a Vodafone

Autor: Adrian Seceleanu

05.09.2016, 12:00 2733

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a lansat servicii de date prin tehnologia 4G+ într-un număr de 350 de localităţi în România, mutare care le vor permite celor “câteva sute de mii de clienţi” care au smartphone-uri compatibile să experimenteze o viteză dublă a serviciilor de internet, a declarat Cătălin Buliga, directorul de tehnologie al operatorului într-o conferinţă de presă.

Povestea incredibilă a unui restaurant românesc de pe malul mării. A încălat toate regulile jocului şi a devenit un succes răsunător

Totul a pornit de la un vis. Acum a ajuns la o afacere incredibilă pentru care ar face orice. Care este secretul succesului

El a evitat să precizeze care va fi viteza maximă experimentată de clienţi. Viteza depinde de terminal, de condiţiile de reţea, de mai mulţi factori, a explicat Buliga. Creşterea vitezei este obţinută prin utilizarea a două benzi de frecvenţă, de 800 MHz şi 1800 MHz, pentru furnizarea serviciilor de date 4G, a adăugat el.
Vodafone a ales să agrege doar două benzi de frecvenţă şi nu trei pentru a furniza serviciile 4G pentru că pe piaţă şi în reţeaua companie există încă un număr limitat de terminale compatibile cu această tehnologie (capabile sa agrege trei benzi de frecventa), a punctat Andrea Rossini, directorul comercial consumer al Vodafone.

Creşterea vitezei va fi experimentată de toţi clienţii Vodafone, chiar dacă aceştia nu au telefoane compatibile cu tehnologia 4G+, a adăugat Cătălin Buliga.

Utilizarea benzii de frecvenţă de 800 MHz va duce la îmbunătăţirea puterii semnalului în interiorul clădirilor atât pentru clienţii cu telefoane 4G+ cât şi pentru ceilalţi utilizatori de smartphone-uri. 

Printre smartphone-urile compatibile cu tehnologia 4G+ se numără Apple iPhone începând cu modelul iPhone 6 şi Samsung Galaxy începând cu modelul Galaxy S5.

Pe de altă parte, Vodafone a făcut o demonstraţie a performanţelor reţelei, folosind echipamente live din reţea dar şi echipamente instalate special pentru acest test care i-au permis companiei să agrege cinci benzi de frecvenţă pentru a folosi servicii de date. În cadrul testului viteza maximă de descărcare a datelor a fost de 1,35 Gbps.

Compania a mai anunţat că le va oferi clienţilor din Iaşi şi Cluj Napoca acces gratuit la internet mobil timp de o lună, începând de astăzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO