Business Hi-Tech

Vodafone lansează servicii de voce prin reţeaua 4G

Ravinder Takkar

Ravinder Takkar

Autor: Adrian Seceleanu

06.11.2014, 00:03 1144

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a lansat în premieră pe piaţa locală tehnologia VoLTE (Voice over LTE), care le permite utilizatorilor care deţin smartphone-uri compatibile să realizeze apeluri de voce prin reţeaua de date 4G, având acces astfel la o calitate îmbunătăţită a servici­ilor de voce & date.

Serviciile 4G sunt de 5 până la de 10 ori mai rapide decât cele furnizate printr-o reţea 3G.

„Anterior vocea şi datele erau două servicii separate pentru că atunci când un utilizator intra pe internet folosea reţeaua 4G, dar imediat ce iniţia sau primea un apel experienţa se schimba pentru că telefonul trecea automat înapoi la reţeaua 3G şi brusc întreaga experienţă scădea la nivelul 3G. VoLTE schimbă acest lucru“, a declarat Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România.

În contextul unei lupte strânse pentru clienţi cu rivalii de la Orange, Telekom şi RCS&RDS, Vodafone a investit în această tehnologie, încă puţin utilizată la nivel global, pentru a se diferenţia de competitori, au explicat oficialii operatorului. Fur­nizorul soluţiei VoLTE este compania chineză Huawei, a precizat Giovani Chia­relli, directorul tehnic al operatorului, fără a oferi detalii despre suma alocată proiectului.

WikiZF: Profilul companieiVodafone

România este una dintre primele ţări din Europa în care este lansată aceas­tă tehnologie, a declarat Andrea Rossini, director comercial pe segmentul busi­ness al companiei.

„Suntem primul operator din Ro­mânia şi unul dintre primii din Europa care lansează VoLTE, care aduce o experienţă interactivă mai bună, o calitate mai bună a vocii“, a spus Rossini. În cadrul grupului Vodafone, în Europa doar subsidiara din Spania a mai demarat teste cu această tehnologie, însă implementarea din România este mai avansată, a spus Chiarelli.

El a precizat că tehnologia este disponibilă oriunde există reţea 4G. Momentan tehnologia VoLTE este compatibilă cu trei modele de smartphone-uri: Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 şi Huawei Ascent P7, însă numărul acestora va creşte, printre ele nu­mărându-se şi iPhone 6. Acce­sul la această tehnologie este gratuit.

În prezent reţeaua 4G a Vodafone acoperă 81% din populaţia urbană şi 45% din întreaga populaţie a României.

Pe de altă parte, compania a prezentat şi un alt serviciu, denumit CallĂ, care permite apelantului să adauge mai multă informaţie pe ecranul persoanei apelate, cum ar fi prioritatea apelului, subiectul discuţiei şi o imagine. Acest serviciu va fi disponibil comercial din anul 2015.

CallĂ este un serviciu Vodafone bazat pe tehnologia VoLTE. Când apelul este în curs, interlocutorii pot partaja conţinut multimedia, care va fi afişat pe ecranele celor două terminale, precum şi să treacă fără întreruperi din apel de voce în convorbire video şi înapoi.

Vodafone are aproximativ 8 milioane de clienţi, dintre care peste trei milioane au contracte de abonament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO