Business Hi-Tech

Vodafone România a avut în 2021 afaceri de 4,6 mld. lei, mai mari cu 3% faţă de anul anterior. Achilleas Kanaris: Rezultatele reflectă investiţiile majore dar şi provocările din industrie

Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România: Vodafone România se află într-un proces de transformare de la statutul de furnizor de servicii de telecomunicaţii la un furnizor de tehnologie

Autor: Adrian Seceleanu

25.05.2022, 00:01 431

„Ne aflăm acum într-un moment de cotitură, în care autorităţile române şi jucătorii din industrie trebuie să colaboreze astfel încât această industrie să fie viabilă pe termen lung şi să continue să atragă investiţii în tehnologii de ultimă generaţie”

Vodafone România, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 4,587 mld. lei (932 mil. euro), în creştere cu 3% faţă de anul precedent, arată datele raportate de companie şi disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Conform sursei menţionate, Vodafone România, care a finalizat în martie 2020 preluarea rivalului din cablu UPC România, a înregistrat în 2021 pierderi nete de 411 mil. lei faţă de 214 mil. lei în 2020, iar numărul mediu de angajaţi a fluctuat uşor, ajungând la 3.713 persoane. Datoriile totale ale companiei erau la 31 decembrie 2021 de 3,9 mld. lei, mai mari cu 8% faţă de anul anterior, conform datelor de la Finanţe.

Rezultatele pentru anul 2021 reflectă atât provocările cu care se confruntă întreaga industrie de comunicaţii cât şi programul semnificativ de investiţii derulat de com­panie, a comentat pentru ZF cifrele Achi­l­leas Kanaris, CEO al Vodafone Româ­nia. „Rezultatele înregistrate pe plan local reflectă investiţiile majore făcute de Vodafone în România, dar şi provocările cu care se confruntă întreaga industrie de telecomunicaţii. Ne aflăm acum într-un moment de cotitură, în care autorităţile române şi jucătorii din industrie trebuie să colaboreze astfel încât această industrie să fie viabilă pe termen lung şi să continue să atragă investiţii în tehnologii de ultimă generaţie. Vodafone România se află într-un proces de transformare de la statutul de furnizor de servicii de telecomunicaţii la un furnizor de tehnologie de încredere pentru români, pentru mediul de afaceri şi comu­nităţi”, a spus şeful Vodafone România.

Datele publice arată că Vodafone a trecut de la profit la pierdere şi a raportat datorii mai mari odată cu investiţia majoră realizată în achiziţia companiei de cablu UPC, finalizată din punct de vedere legal în martie 2020, şi apoi a demarării procesului de integrare şi de investiţii în noua infrastructură comună fix-mobil, care este în derulare în continuare.

Întreaga industrie de telecom se confruntă de altfel cu o erodare a marjelor de profit în ultimii ani, atât pe fondul unor decizii de reglementare (precum scăderea tarifelor de interconectare) cât şi cu o creştere accelerată a costurilor, aşa cum sunt cele cu energia în condiţiile în care operatorii au mii de antene şi alte echipamente răspândite la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO