Business Hi-Tech

Vodafone România a testat primul „Open IP router” pentru reţele mobile din România

Vodafone România a testat primul „Open IP router”...

Autor: Roxana Rosu

02.03.2021, 11:45 3777

Vodafone România a testat primul Open IP Router pentru site-urile de comunicaţii mobile dezvoltat în cadrul Telecom Infra Project (TIP), proiect similar cu unul realizat recent de Vodacom în Africa de Sud.

Testul demonstrează posibilitatea de a utiliza un Open IP Router care să deservească traficul 2G, 3G, 4G şi 5G generat de un site de comunicaţii mobile şi de a-l integra uşor în reţeaua mobilă actuală a Vodafone folosind procesele actuale.

„Suntem încântaţi să contribuim la inovaţiile din zona reţelelor de telecomunicaţii deschise prin facilitarea validării conceptului de open cell site gateway într-o reţea live, respectând în acelaşi timp practicile şi procesele noastre existente. A fost un proiect fără impedimente care ne-a demonstrat că acest concept de reţele de telecomunicaţii deschise, în care, pentru acelaşi element de reţea, furnizorul de hardware poate fi diferit de furnizorul de software, este fezabil. Nu doar în cazul platformelor centrale prin intermediul soluţiilor de virtualizare şi cloud şi în cel al reţelelor de acces radio prin intermediul conceptului de OpenRAN, dar acum şi în cazul parţii de transport al traficului de date. Timp de mulţi ani, dezvoltarea reţelelor de comunicaţii mobile a fost limitată la un număr mic de furnizori de echipamente de telecomunicaţii. Prin astfel de investiţii în dezvoltarea de reţele de telecomunicaţii deschise, unde pentru acelaşi element de reţea furnizorul parţii de hardware poate fi diferit de furnizorul părţii de software, deschidem poarta unei liste extinse de furnizori, în timp ce inovaţia şi rezilienţa reţelelor de comunicaţii mobile va fi accelerată.”, a spus Cătălin Buliga, CTO Vodafone România.

Partea hardware pentru acest Open IP Router - cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de Disaggregated Cell Site Gateway (DCSG) - a fost pusă la dispoziţie de Edgecore Networks, în timp ce partea software a fost oferită de ADVA.

Acest Disaggregated Cell Site Gateway a fost instalat în şapte site-uri din reţeaua de comunicaţii mobile a Vodafone România conectate în topologii de tip „inel” sau „stea”. Înainte de a introduce acest DCSG în reţeaua Vodafone România, soluţia a fost validată în vara lui 2020 într-un mediu de laborator care a replicat reţeaua de producţie a Vodafone România.

„Aceasta este o etapă majoră în parcursul dezvoltării unui ecosistem sănătos şi sustenabil de Open Site Gateways care să crească flexibilitatea şi eficienţa, reducând totodată timpul de lansare pe piaţă. Am validat produsele şi integrarea lor cu reţelele şi serviciile noastre actuale şi căutăm oportunităţi de a le introduce în planurile noastre de implementare”, a precizat Nikos Plevris, Vodafone Head of Transmission and Transport Engineering.

Capabilităţile principale ale acestui router presupun transportul traficului 2G, 3G, 4G şi 5G şi funcţionalităţi de rutare IP, frecvenţă şi sincronizare în timp pentru tehnologiile 4GĂ şi 5G.

Soluţia pentru Disaggregated Cell Site Gateway a fost dezvoltată ca un efort comun al comunităţii operatorilor în cadrul TIP Open Optical & Packet Transport (OOPT) Project Group. Acesta este unul dintre primele proiecte care introduce conceptul de Open Networks şi în zona de transport a reţelelor de comunicaţii mobile, fiind bazat pe standarde şi pe decuplarea părţii de hardware de partea de software.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO