Business Hi-Tech

Vodafone s-a dus la Boc să discute despre investiţii şi amendă

Vittorio Colao, şeful Vodafone Group

Vittorio Colao, şeful Vodafone Group

Autor: Adrian Seceleanu

06.03.2011, 23:50 176

Vittorio Colao, directorul executiv al grupului britanicVodafone, care controlează numărul doi de pe piaţa de comunicaţiimobile din România, s-a întâlnit cu premierul Emil Boc şi cuministrul comunicaţiilor Valerian Vreme, pe agenda discuţiiloraflându-se evoluţia pieţei locale de comunicaţii şi planurile deinvestiţii ale grupului. potrivit datelor comunicate oficial decompanie şi de Guvern.

La întrevederea de la Palatul Victoria au participat VittorioColao, CEO al Vodafone Group, Michel Combes, CEO al VodafoneEuropa, Iñaki Berroeta, CEO al Vodafone România, şi Marian Velicu,Corporate Affairs Director la Vodafone România.

Italianul Vittorio Colao, 50 de ani, care conduce grupulVodafone, cu venituri anuale de aproape 60 mld. euro şi aproape 360de milioane de clienţi la nivel global, îşi programase vizita înRomânia înainte ca subsidiara locală a Vodafone să fie amendată pe15 februarie de Consiliul Concurenţei cu 28,3 mil. euro pentru abuzde poziţie dominantă, într-un dosar aflat în investigaţie din anul2006. Subiectul amenzii de la Concurenţă ar fi fost abordat deşeful grupului Vodafone pe durata discuţiei cu premierul, potrivitunor surse citate de Mediafax. Reprezentanţii Vodafone ar fi spuscă, în opinia companiei, decizia este exagerată şi că o vorcontesta în instanţă, iar premierul ar fi "luat notă", fără arăspunde. Concurenţa a amendat şi compania Orange România cu 34,8mil. euro în acelaşi dosar.

Potrivit declaraţiei Guvernului, reprezentanţii operatorului detelefonie mobilă Vodafone au prezentat în discuţia avută cupremierul Emil Boc planurile companiei privind investiţiile înRomânia, apreciind că "ţara a depăşit perioada de criză economicăşi reprezintă o destinaţie cu potenţial investiţional". IñakiBerroeta, directorul executiv al Vodafone România, companie cu 10milioane de clienţi şi venituri anuale de aproape 900 mil. euro, aprecizat încă din luna decembrie 2010, la scurt timp de lapreluarea mandatului de CEO, că grupul va investi 500 mil. euro înRomânia, în următorii cinci ani.

Proiectul de construire a unor reţele de internet de mare vitezăîn zonele defavorizate, pentru care UE a alocat României fonduri de84 mil. euro, a fost evocat de Emil Boc în cadrul discuţiei, caexemplu al oportunităţilor existente pe piaţa locală pentruoperatorii telecom.

Fondurile au fost însă blocate anul trecut de UE după ce fostulministru PD-L al comunicaţiilor a încercat să deturneze banii de ladezvoltarea serviciilor internet către un proiect de informatizarea administraţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO