Business Hi-Tech

Voxa: Un narator al unei cărţi în format audio câştigă între 200 şi 500 de euro net pentru fiecare carte citită

Voxa: Un narator al unei cărţi în format audio...

Autor: Mirabela Tiron

08.02.2023, 10:24 474

Un narator al unei cărţi în format audio câştigă între 200 şi 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcţie de notorietatea naratorului, dar şi de  complexitatea cărţii, potrivit oficialilor Voxa, primul serviciu românesc de streaming pentru audiobooks şi e-books, cu conţinut în limba română şi engleză, lansat în noiembrie 2021.

”Avem un portofoliu de 70 de naratori deocamdată, iar majoritatea sunt actori, jurnalişti de radio sau ziarişti. Un narator de audiobookuri câştigă între 200 şi 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcţie de notorietatea pe care o are, dar şi de lungimea şi de complexitatea cărţii citite. (...)”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al Voxa, prima platformă de audiobookuri şi ebook-uri în limba română. În prezent, platforma Voxa cuprinde peste 65.000 de titluri (audiobook şi e-book în limba română şi în limba engleză), iar în primul an de activitate aplicaţia a fost descărcată de peste 200.000 de persoane, dintre care 150.000 au devenit utilizatori recurenţi.

Digitalizarea industriei de carte şi apariţia primelor platforme de audiobookuri în limba română au condus la apariţia unei noi profesii pe piaţa muncii din România, care devine tot mai populară în rândul actorilor şi al jurnaliştilor: naratorul de cărţi în format audio.

Voxa a început să producă primele audiobookuri în limba română la începutul anului 2020, când oamenii încă stăteau în case din cauza pandemiei, iar actorii şi jurnaliştii primeau acasă echipamentele de înregistrare. În prezent, Voxa înregistrează cărţi în format audio în cele opt studio-uri special amenajate în acest scop şi a ajuns la un catalog de peste 2.000 de audiobookuri în limba română.

”Un audiobook ia naştere în 45 de zile şi cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetiţiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărţii de către un editor pentru a identifica greşelile), corectarea materialului, editarea finală şi masterizarea sunetului”, a mai spus Dan Vidraşcu.

Naratorul unui audiobook este ales în funcţie de categoria în care se încadrează cartea ce urmează să fie citită (dezvoltare personală, business, ficţiune, literatură, cărţi de copii etc.).

Cea mai lungă durată a unui audiobook în limba română înregistrat de Voxa este de 35 ore (romanul ”David Copperfield” în lectura Iuliei Draghici), iar cea mai scurtă durată o au rezumatele unor cărţi (de exemplu, rezumatul cărţii ”Gândirea Laterală”, narat de Emilia Bebu, are o durată în format audio de doar 11 minute).

În ianuarie anul acesta, pe primele locuri în topul cărţilor puse în biblioteca virtuală Voxa pentru a fi ascultate de către utilizatori se află atât titluri din zona de dezvoltare personală, cât şi de ficţiune: De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? Sfaturi practice pentru zile cu susul în jos (de dr. Julie Smith), Creierul copilului tău (de Daniel J. Siegel şi Tina Payne Bryson), Sentinţa de la miezul nopţii (de Harriet Tyce), Gândeşte ca un călugăr (de Jay Shetty), Gânduri către sine însuşi (de Marcus Aurelius), Acţionează şi gândeşte ca o pisică (de Stephane Garnier).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO