Business Hi-Tech

Vreme: Fără răspunsul OTE nu decidem nimic la Romtelecom

Vreme: Fără răspunsul OTE nu decidem nimic la Romtelecom

Vreme: OTE are un „anumit drept de preem­ţiune“

Autor: Adrian Seceleanu

26.05.2011, 23:55 912

Ministerul Comunicaţiilor nu a luat în acest moment decizia de alista acţiuni ale Romtelecom pe bursă pentru că aşteaptă să vadă cerăs­puns va oferi în această săptămână grupul elen OTE laîntrebarea statului român dacă este interesat de restul de acţiunipe care nu le deţine la fostul operator naţional de telefoniefixă.

"Totul este legat de răspunsurile pe care le vom primi de lagrupul OTE. De răspunsul OTE depinde dacă vom merge înainte cu ofuziune între Rom­telecom şi Cosmote sau dacă vom scoate pachetemici de acţiuni pe bursă", a spus ministrul comuni­ca­ţiilorValerian Vreme la conferinţa "Ziua Comuni­caţiilor", răspunzândunei întrebări a ZF. El a evitat să comenteze afirmaţiile făcute defostul ministru al comunicaţiilor Dan Nica potrivit cărora greciinu pot bloca o listare a unui pachet de acţiuni al Rom­telecom pebursă, iar listarea este prevăzută în contractul de privatizare din2003. La insistenţele ZF de a clarifica situaţia, Vreme a pre­cizatdoar că OTE are un "anumit drept de preem­ţiune", fără a oferi altedetalii.

Oficialii Ministerului Comunicaţiilor au declarat anterior că nuam mers cu listarea unui pachet de acţiuni al Romtelecom pe bursăpentru că grupul OTE are drept de preemţiune. Nica, cel care a fostministru în 2003 când OTE a devenit acţionar majoritar, spune însăcă afirmaţiile nu sunt corecte. "Nu este adevărat că statul nupoate lista acţiunile din cauza contractului de privatizare semnatîn 2003. Mai mult, statul era chiar obligat să scoată acţiunile labursă. Ar fi o mare şi imensă eroare ca statul să nu iasă cuacţiunile Romtelecom pe bursă."

Vreme nu a dorit să ofere mai multe detalii, insis­tând căstatul român nu va face nicio mişcare până când nu va afla ceintenţii are OTE în legătură cu pachetul de 46% din Romtelecom."Poate fi vân­zarea acţiunilor Romtelecom către OTE, poate filistarea la bursă a unui pachet de acţiuni ale operatoruluinaţional de telefonie fixă sau poate fi fuziunea Romtelecom cuoperatorul de telefonie mobilă Cosmote, propunere avansată departea română din octombrie 2010", a spus Vreme.

În altă ordine de idei, întrebat dacă nu consideră că secretarulde stat Marius Fecioru este într-o situaţie de incompatibilitatepentru că participă la negocierile de vânzare a Romtelecom deşi areşi un post blocat la Romtelecom la care, teoretic ar putea revenidacă ar pleca de la minister, Vreme a afirmat că "există instituţiiale statului care pot decide acest lucru" şi că din punctul lui devedere nu este o problemă. "Până acum câteva zile nici nu am ştiutde acest lucru", a spus Vreme. Înainte de a fi numit secre­tar destat la MCSI, Marius Fecioru a fost director în cadrulRomtelecom.

La finele săptămânii trecut, reprezentanţii grupului elen OTE şiDeutsche Telekom s-au întâlnit cu ministrul Vreme şi au discutatdespre piaţa teleco­municaţiilor din România şi situaţia Romtelecomşi a Cosmote România.

Vreme a declarat după întâlnire că grupul elen va prezenta, pânăvineri 27 mai o propunere concretă privind pachetul de acţiunideţinut de statul român la Romtelecom, lider pe piaţa de telefoniefixă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO