Business Hi-Tech

Wikipedia se închide temporar pentru a protesta împotriva legii controversate antipiraterie din SUA

Wikipedia, primul site care se închide temporar pentru a protesta împotriva legii controversate antipiraterie din SUA

Pagina în limba engleză a Wikipedia astăzi

Autor: Alexandru Stefan Matei

18.01.2012, 11:12 695

Wikipedia şi-a închis pentru 24 de ore site-ul în limba engleză pentru a protesta împotriva unei legi controversate antipiraterie pe care Congresul american vrea să o introducă şi care, spun contestatarii, ar schimba internetul aşa cum îl ştim astăzi, scrie BBC News.

Şi site-ul Reddit şi blogul Boing Boing au luat decizii similare. Twitter a decis să nu se alăture acestei mişcări. La începutul lunii se specula că măsuri similare vor lua şi Facebook şi Google, unele dintre cele mai folosite site-uri de către internauţii din întreaga lume.

Wikipedia se opune legilor Stop Online Piracy Act (SOPA) şi Protect Intellectual Property Act (PIPA) ce sunt dezbătute de Congresul american.

Legile vor permite Departamentului Justiţiei din SUA şi furnizorilor de conţinut să ceară în mod legal motoarelor de căutare să blocheze rezultatele asociate cu site-uri ce au conţinut piratat.

Fondatorul site-ului Jimmy Wales consideră că "cei care au propus SOPA au caracterizat opoziţia drept oameni care încurajează sau apără pirateria. Dar nu este chiar aşa. Problema este că această lege are un impact atât de larg şi este atât de prost scrisă încât va afecta şi site-uri care nu au de a face cu pirateria".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO