Business Hi-Tech

Windows 7, compatibil cu tehnologia multi-touch

29.05.2008, 20:58 23

Viitoarea versiune a sistemului de operare Microsoft Windows, ce poarta numele de cod Windows 7, va permite utilizatorilor sa isi controleze computerul prin intermediul tehnologiei multi-touch, implementata pentru prima oara in cadrul dispozitivului Apple iPhone, scrie presa internationala.
Presedintele celui mai mare producator de software din lume, Bill Gates, si directorul executiv Steve Ballmer au prezentat noile caracteristici ale sistemului Windows 7, care urmeaza a fi lansat la sfarsitul anului 2009. Prin implementarea tehnologiei multi-touch, utilizatorii vor putea utiliza simultan mai multe degete ale mainilor pentru a manevra fisiere sau foldere, oferind o alternativa la perifericele traditionale de control (mouse, tastatura, stylus). Microsoft incearca sa depaseasca rivalul Apple, care si-a bazat cel mai recent succes pe display-ul multi-touch folosit la telefonul mobil iPhone si playerul media iPod Touch. Apple a vandut peste sase milioane de dispozitive iPhone in primele 11 luni de la lansare, conform oficialilor companiei.
Bill Gates a precizat ca dupa un deceniu de progres lent, piata noilor moduri de interactiune cu computerul a ajuns la maturitate, iar produsele sunt pregatite pentru a fi implementate la scara larga.
"Ne aflam la un punct de cotitura - in prezent, aproape toata interactiunea cu computerul se bazeaza pe mouse. In anii ce urmeaza, vocea si cerneala digitala vor juca roluri din ce in ce mai importante", a declarat Gates. Microsoft nu se afla la primul experiment cu tehnologia multi-touch. Anul trecut, compania a lansat Surface, o masuta de cafea cu PC si ecran touchscreen integrat, si a prezentat DigiDesk, un laptop alcatuit din numai doua ecrane tactile de dimensiuni foarte mari.
Demonstrand noua tehnologie tactila care va fi implementata in Windows 7, Microsoft a prezentat o noua aplicatie, denumita Touchable Paint, care permite utilizatorului sa picteze atingand ecranul cu degetele. Gigantul software a mai demonstrat si alte aplicatii care permit organizarea fisierelor sau navigarea hartilor prin atingere.
Pe de alta parte, Steve Ballmer a anuntat ca Microsoft a comercializat 150 de milioane de copii ale sistemului de operare Windows Vista, comparativ cu numarul de 140 de milioane raportat luna trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO