Business Hi-Tech

Windows 8, cel mai important pariu al gigantului Microsoft, va fi disponibil din octombrie

Windows 8, cel mai important pariu al gigantului Microsoft, va fi disponibil din octombrie

Autor: Claudiu Ilioiu, Octavian Calei

07.08.2012, 00:24 1806

Noul sistem de operare al companiei Microsoft Windows 8 este gata şi va putea fi achiziţionat începând din 26 octombrie de la orice retailer.

Producătorii de hardware OEM au deja la dispoziţie Windows 8 de la 1 august, ceea ce înseamnă că vom putea vedea în curând calculatoare şi dispozitive cu Windows 8 preinstalat.

Microsoft a anunţat că va pune la dispoziţia utilizatorilor de versiuni anterioare ale Windows (7, Vista şi XP) două variante de upgrade: una de 40 de dolari şi o ofertă anunţată recent, în valoare de 15 dolari, valabilă pentru calculatoarele cu Windows 7 preinstalat şi care sunt achiziţionate între 2 iunie 2012 şi 31 ianuarie 2013.

"Windows 8 este cel mai important pariu făcut de Microsoft de la prima versiune de Windows până în prezent", a declarat Steve Ballmer, directorul general al Microsoft.

Noua variantă a Windows marchează o schimbare radicală în strategia Microsoft. În afară de interfaţa complet nouă, sistemul de operare va suporta, pe lângă platforma hardware clasică x86, şi tehnologia ARM regăsită în majoritatea smartphone-urilor şi tabletelor de pe piaţă. Intel, partener tradiţional al Microsoft, a început să promoveze tehnologia x86 pentru dispozitive mobile, primele gadget-uri bazate pe platforma clasică, regăsită în marea majoritate a PC-urilor, ieşind pe piaţă în acest an.

Windows 8 se remarcă printr-o interfaţă nouă, "Metro Design Language", destinată utilizării cu ecrane tactile, clasicul buton Start fiind mutat în colţul din stânga sus. Noul sistem de operare vine cu Internet Explorer 10, optimizat pentru touchscreen, noi metode de autentificare, posibilitatea accesării prin internet a profilului de acasă de pe orice calculator cu Windows 8, suport nativ USB 3.0 şi antivirus integrat Windows Defender.

"La testarea Windows 8 au contribuit peste 16 milioane de utilizatori în fazele de dezvoltare", a precizat Steven Sinofsky, şeful diviziei Windows.

La jumătatea lunii iunie gigantul Microsoft a prezentat tableta "Surface" cu diagonala de 10,6 inci care va rula noul sistem de operare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO