Business Hi-Tech

WSJ: Microsoft este acuzată că a dat mită pentru obţinerea unor contracte cu statul

Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Seceleanu

21.03.2013, 00:06 394

Gigantul american Mi­crosoft este acuzat, potrivit unui articol publicat de cel mai cunoscut ziar economic din lume, The Wall Street Journal, că resellerii şi consultanţii lui ar fi dat mită pentru obţinerea unor contracte guvernamentale, în România, China şi Italia.

În cazul României, ancheta urmă­reşte să afle dacă Microsoft a avut un rol în oferirea de mită, de către reselleri ai săi, unor oficiali ai Ministerului Comuni­caţiilor din România, potrivit publicaţiei.

Până în acest moment nu există o acuzaţie oficială împotriva Microsoft. Compania a anunţat că tratează cu seriozitate sesizările şi că va coopera cu autorităţile în cazul unei anchete.

Ministerul Comunicaţiilor a transmis WSJ că datele deţinute de publicaţie nu corespund, în cea mai mare parte, cu cele din arhiva ministerului, iar instituţia nu cunoaşte şi nu poate oferi detalii despre relaţiile dintre Microsoft şi resellerii săi. Din 2004 până în prezent statul român a plătit Microsoft şi partenerilor 105 mil. $ şi 99 mil. euro, iar alte 46 mil. euro vor fi plătite până în 2015. În anii 2008 şi 2009, guvernele României au semnat cu Microsoft şi partenerii săi contracte de 104 mil. euro şi 57 mil. dolari, cel mai mare contract fiind semnat în 2009.

Contractele guvernamentale sunt cele mai vânate de către companiile locale şi marile corporaţii având în vedere că sumele sunt mari, iar perioadele de administrare lungi.

The Wall Street Journal scrie că în România şi Italia ancheta vizează conduita unor reselleri şi consultanţi ai Microsoft, care ar fi dat mită pentru contracte

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO