Business Hi-Tech

Yahoo!, furat de chinezi. Cum a reuşit CEO-ul grupului Alibaba să fure cât 40 de hoţi?

Yahoo!, furat de chinezi. Cum a reuşit CEO-ul grupului Alibaba să fure cât 40 de hoţi?

Autor: Adrian Voicu

13.05.2011, 17:37 3477

Compania internet Yahoo, care deţine 43% din Alibaba, având unloc în consiliul de conducere al companiei, s-a pomenit fărădivizia de comerţ electronic a grupului chinez, compania americanăanunţând joi că a fost informată despre această operaţiune de-abiain martie 2011, deşi schimbarea ar fi avut loc încă din iulie2009.

Grupul chinez Alibaba a declarat că ar fi spus consiliului deconducere în iulie 2009 că a transferat proprietatea asupradiviziei de comerţ electronic CEO-ului Alibaba Group, Jack Ma.

Cu toate acestea, conform Yahoo, transferul ar fi avut loc "fărăcunoştinţa şi fără aprobarea consiliului de conducere şiacţionarilor grupului Alibaba".

Într-un comunicat adresat bursei marţi, Yahoo a anunţat că Ma apreluat controlul absolut asupra Alipay, serviciu similar luiPayPal, în urma anunţului valoarea acţiunilor căzând cu 9,8%.

Scandalul vine pe fondul tensiunilor dintre Yahoo şi AlibabaGroup, compania chineză dorind să îşi răscumpere participaţiadeţinută de Yahoo în cadrul grupului. Carol Bartz, CEO-ul Yahoo,declara pentru Reuters în septembrie că Alibaba abordează Yahoo înmod "constant" în privinţa răscumpărării participaţiei, companiaamericană neavând însă de gând să renunţe la aceste active.

Activele din Asia ale Yahoo, care includ o participaţie de 35%în cadrul Yahoo Japan, reprezintă cel puţin jumătate din valoareade piaţă a Yahoo.

Jerry Yang, fost CEO al Yahoo este în prezent membru înconsiliul de conducere al Alibaba Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO