Business Hi-Tech

Yahoo! respinge o noua oferta din partea Microsoft si a miliardarului Carl Icahn

14.07.2008, 18:33 17

Yahoo! a respins sambata o oferta de vanzare a serviciilor de cautare pe internet catre grupul Microsoft si a restului companiei actionarului Carl Icahn, considerand propunerea dezavantajoasa pentru actionari, scrie presa internationala. Icahn detine o participatie de aproape 5% la Yahoo!.
Vineri seara, Microsoft si Icahn au avansat o propunere care include inlocuirea imediata a conducerii Yahoo!, acordand oficialilor companiei un termen de 24 de ore pentru a da un raspuns.
"Aceasta alianta oportunista intre Microsoft si Icahn ia in considerare orice, dar nu si interesele actionarilor Yahoo!", a declarat presedintele Yahoo!, Roy Bostock.
Microsoft nu a avut succes in domeniul serviciilor de cautare pe internet si s-a aliat cu Icahn si sprijina obiectivele acestuia pe termen scurt de a forta Yahoo! sa isi vanda principalele active "in termeni extrem de avantajosi pentru Microsoft, dar dezavantajosi pentru actionarii Yahoo!", a mai spus Bostock.
Oferta a fost prezentata cu cateva saptamani inaintea adunarii generale a actionarilor Yahoo!, programata la 1 august, la care Icahn vrea sa obtina inlaturarea directorului general Jerry Yang si inlocuirea a noua membri ai conducerii.
Grupul Microsoft a fost implicat in mai multe runde de negocieri cu Yahoo!, in ultimele sase luni, dar a anuntat ca este interesat sa reia discutiile numai cu o noua conducere a companiei.
Yahoo! nu a anuntat detaliile financiare ale propunerii avansate de Microsoft si Icahn, dar a precizat ca este o varianta imbunatatita a ofertei primite in luna iunie, dar mai putin valoroasa si mai riscanta decat acordul incheiat cu Google.
Yahoo! a incheiat un acord cu Google in luna iunie, anticipand ca ii va aduce venituri suplimentare de 250-450 de milioane de dolari in primele 12 luni de la aplicare.
Yahoo! a aratat, de asemenea, ca separarea serviciilor de cautare de restul operatiunilor ar fi extrem de complexa si ar putea dura un an pana la obtinerea acordului autoritatilor de reglementare.
Din acest motiv, vanzarea integrala a Yahoo! catre Microsoft ar fi mult mai simpla si mai putin riscanta, iar o astfel de tranzactie poate fi negociata inainte de adunarea generala de la 1 august, potrivit Yahoo!.
In comunicatul companiei se arata insa ca Microsoft a respins din nou propunerea de a prelua compania pentru cel putin 33 de dolari pe actiune, in conditiile in care titlurile sunt tranzactionate la circa 23,5 dolari pe unitate. Microsoft a refuzat si negocierea unei tranzactii imbunatatite de preluare a serviciilor de cautare.
Oficialii Yahoo! au mai spus ca garantiile de venituri oferite de Microsoft sunt conditionate de alti factori si sunt sub veniturile anticipate in urma acordului cu Google.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO