Business Hi-Tech

YouTube va fi gazda televiziunilor personale

04.03.2008, 20:53 15

Planurile YouTube ar putea include si infiintarea unor canale proprii de televiziune online, furnizand astfel solutii concurente canalelor TV traditionale.
Mult asteptata extindere a YouTube cu servicii de live streaming (transmisii in direct) a fost dezvaluita de Steve Chen, unul dintre fondatorii site-ului, in cadrul unei intalniri informale.
"Nu am fi avut niciodata resursele sa facem totul asa cum trebuie, dar acum, cu ajutorul Google, speram sa il realizam in acest an", a afirmat Chen referitor la planul de lansare a unei platforme de live streaming, dar fara a da o data exacta. Astfel, orice utilizator inregistrat poate transmite live pe un anumit canal cu ajutorul unei camere web conectate la PC sau cu ajutorul unui telefon dotat cu receptor WiFi sau 3G si o camera digitala capabila sa inregistreze.
De asemenea, utilizatorii isi pot crea pe YouTube propriile canale de televiziune online, in care vor fi transmise toate materialele pe care le surprind cu o camera video.
In primele sapte saptamani de la lansarea sa, iPlayer, serviciul de televiziune online detinut de BBC, a fost folosit pentru descarcarea si incarcarea online a peste 17 milioane de programe TV. In acelasi timp, si alte canale britanice de televiziune traditionale, precum Channel 4 si Sky, au optat pentru dezvoltarea unor serivicii de transmitere in direct pe internet.
Pe de alta parte, Amazon si iTunesc vand zeci de mii de filme si seriale TV prin intermediul platformelor proprii de distributie digitala, in timp ce companii precum Joost detin propriul canal de televiziune pe internet.
O astfel de etapa in industria site-urilor de partajare a fisierelor video poate pune in pericol transmisiile live ale posturilor traditionale TV din timpul unor evenimente sau unor concerte. Spectatorii ar putea prefera sa le vizioneze online pe YouTube decat la televizor unde transmisia concertului poate fi intrerupta de calupuri publicitare sau de alte programe din grila postului respectiv de televiziune.
Lansarea acestui serviciu va inlatura si mai mult limita dintre un post traditional de televiziune si sistemele online de livrare a continutului.
Dupa preluarea de catre Google in 2006, contra sumei de 1,65 mld. $, YouTube a reusit sa isi mobilizeze resursele si sa isi devanseze puternic adversarii. Cei doi confondatori - Steve Chen si Chad Hurley, au resit sa transforme YouTube dintr-un produs de nisa intr-un serviciu destinat tuturor, uzual oricarui consumator de internet, iar acum vizeaza acelasi lucru cu serviciul de live streaming.
Lansat in urma cu aproximativ trei ani YouTube ocupa pozitia a doua in topul celor mai populare site-uri din lume realizat de serviciul de monitorizare a traficului pe internet Alexa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO