Business Hi-Tech

Zapp: Actionarii au adus inca 97 mil. euro pentru retea

Zapp: Actionarii au adus inca 97 mil. euro pentru retea

Imad Kurdi, directorul financiar al operatorului Telemobil

14.01.2009, 18:23 24

Actionarii Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, au adus in luna noiembrie a anului trecut in companie alte 97 de milioane de euro pentru a finanta proiectele companiei de a-si extinde retelele telecom si de a lansa noi produse, a declarat pentru ZF Imad Kurdi, directorul financiar al operatorului.

"Majorarea capitalului a fost facuta pentru a permite extinderea retelei existente, pentru implementarea primei faze a retelei UMTS (3G), precum si lansarea unor noi servicii si produse si dezvoltarea generala a companiei", a spus Imad Kurdi.
Saudi Oger, companie din Arabia Saudita controlata de familia fostului premier libanez Rafic Hariri, a preluat integral in ianuarie 2008 Zapp, moment din care a adus in companie aproape 230 mil. euro, conform datelor centralizate de Registrul Comertului pentru intervalul ianuarie-noiembrie.
Investitiile masive ale Saudi Oger au venit dupa aproape doi ani in care dezvoltarea retelei si a portofoliului de produse al Zapp au fost inghetate din cauza diferendelor dintre firma saudita si compania americana Qualcomm.
"In ianuarie 2008, Saudi Oger Ltd. a devenit actionar majoritar al Telemobil S.A. prin achizitionarea a 50% din participatia Qualcomm, moment in care noul nostru actionar si-a exprimat pe deplin angajamentul de a dezvolta si investi in continuare in Zapp Romania. Investitiile de anul trecut sunt un semn clar al respectarii promisiunilor facute la inceputul anului si subliniaza sprijinul si interesul actionarilor in dezvoltarea companiei", explica Imad Kurdi.
Banii adusi de actionarul majoritar al Zapp au fost utilizati atat pentru extinderea celor doua retele detinute de companie, cat si pentru lansarea de noi produse si revenirea operatorului pe piata cu campanii de publicitate.
Practic, fara acesti bani Zapp ar fi avut un an extrem de dificil, in conditiile in care toti jucatorii mari de pe piata au alocat bugete semnificative de investitii, pentru a castiga cat mai mult dintr-o piata cu o competitie dura, care genereaza anual venituri de peste 4 mld. euro.
Anul trecut nu a fost o exceptie, doar primii trei operatori din piata dupa cifra de afaceri, respectiv Orange, Vodafone si Romtelecom alocand investitiilor aproape 600 mil. euro.
In total, cei mai mari sapte operatori telecom de pe piata locala au investit anul trecut peste un miliard de euro.
Compania UPC Romania, unul din cei mai mari operatori de cablu TV, internet si telefonie de pe piata locala, a investit 40 mil. euro anul trecut in retea si pentru a-si imbunatati serviciile cu clientii. RCS&RDS, singurul operator telecom major de pe piata care nu are in spate o multinationala din industria comunicatiilor sau un alt actionar puternic, a continuat investitiile anul trecut, finantate dintr-un credit record obtinut in 2007. Compania a directionat fondurile in special pe extinderea retelei de telefonie mobila din Romania.
 
Investitii record in telecom in 2008
Bugetele de investitii ale principalilor operatori telecom in anul precedent
 
  • Orange - bugetul de investitii a fost de 200 mil. euro, unul din cele mai mari din grupul France Telecom
  • Vodafone - fondurile alocate investitiilor s-au mentinut si anul trecut la peste 200 mil. euro
  • Romtelecom - bugetul de investitii era prevazut sa atinga pana la 190 mil. euro
  • UPC - compania a investit anul trecut 40 mil. euro
  • RCS&RDS - compania a contractat in 2007 un credit de 500 mil. dolari, din care o parte au fost destinati investitiilor de anul trecut
  • Cosmote - din 2005 operatorul a investit 600 mil. euro. Si anul trecut investitiile au fost de ordinul zecilor de milioane de euro
  • Zapp - actionarul majoritar, compania Saudi Oger din Arabia Saudita, a adus anul trecut 228 mil. euro la Telemobil
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO