Business Hi-Tech

Zapp amana emisiunea de obligatiuni

18.07.2007, 19:42 15

Oficialii companiei Telemobil, care detine operatorul de telefonie mobila Zapp, nu au dorit sa comenteze sau sa ofere detalii suplimentare privind "conditiile dificile de piata" care au determinat amanarea unei emisiuni de obligatiuni de 125 mil. dolari, fonduri pe care compania anuntase anterior ca doreste sa le utilizeze pentru dezvoltare.
Reprezentantii Zapp au declarat doar ca pot confirma informatiile publicate ieri de Standard & Poor's (S&P), care a anuntat ca Telemobil va amana emisiunea de obligatiuni, cu maturitate in 2014, pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata.
Urmare a acestui anunt, S&P a plasat sub supraveghere, cu perspectiva negativa, ratingul "B minus" al Telemobil. S&P a retras in acelasi timp ratingul "B minus" pentru emisiunea de obligatiuni amanata, precum si ratingul de recuperare "patru". Ratingul de recuperare "4" reflecta un grad mediu de recuperare a datoriilor de catre creditori (30%-50%), in cazul incapacitatii de plata. S&P sustine ca este improbabil ca o a doua incercare sa fie facuta inainte de sfarsitul acestei veri si precizeaza ca decizia Telemobil are loc in conditiile in care, in ultimele doua saptamani, pe piata americana au avut loc sase astfel de amanari ale unor emisiuni de obligatiuni, de catre alte companii, din aceleasi motive.
Decizia Zapp de a amana emisiunea de obligatiuni a aparut pe fondul absentei unor informatii oficiale privind evolutia in acest an a cifrei de afaceri si a numarului de clienti, ceea ce a alimentat speculatiile prezente in piata telecom ca operatorul s-ar afla intr-o situatie dificila. Zapp a inchis 2006 cu 500.000 de clienti.
Compania nu a mai oferit detalii despre planuri anuntate anul trecut, de a lansa un serviciu de televiziune prin satelit si pe mobil in luna septembrie 2007, dar pe de alta parte a anuntat recent parteneriate cu companiile Fly Taxi si Fujitsu Siemens Computer Romania, prin care promoveaza serviciile sale de Internet mobil.
Conform informatiilor transmise de Zapp catre ZF pentru Anuarul de business al Romaniei, operatorul a inchis 2006 cu o cifra de afaceri de 90,8 mil. euro si 780 de angajati. Operatorul nu a comunicat oficial cifra de afaceri pe 2006. Actionarii Telemobil sunt grupul Saudi Oger din Arabia Saudita si producatorul de cipuri Qualcomm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO