Business Hi-Tech

Zapp: Este posibil sa avem aceleasi rezultate financiare ca anul trecut

Zapp: Este posibil sa avem aceleasi rezultate financiare ca anul trecut

Piermario Di Pietro, directorul general Zapp: Ne intereseaza o licenta 3G datorita faptului ca tehnologia are o profitabilitate mai mare. In plus, chiar daca acum tehnologia noastra permite viteze mai mari de conectare la Internet, in viitor va creste si viteza 3G-ului.

18.08.2006, 18:29 34

Operatorul de telefonie mobila Zapp se asteapta sa obtina rezultate financiare cel putin egale cu cele de anul trecut, adica o cifra de afaceri de 125 de milioane de dolari (98 mil. euro, calculat la cursul actual), a declarat pentru ZF Piermario Di Pietro, directorul general Zapp. Anul trecut operatorul a obtinut un profit operational de 15 milioane de dolari (12 mil. euro).
"Noi vrem sa depasim aceasta estimare, dar totul depinde de ce se va intampla in luna septembrie, cand vor scadea taxele de interconectare. Pe de-o parte, ne va creste profitul, pe de alta parte, ne vor scadea veniturile", a explicat Pietro.
Taxa de interconectare este tariful de acces pe care o companie telecom trebuie sa-l plateasca pentru ca abonatii sai sa poata apela abonatii unei companii concurente. Taxa de interconectare este stabilita de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii.
In acest moment, operatorul are 420.000 de abonati, iar aproximativ 40.000 de utilizatori au abonament Zapp Internet Express (abonament exclusiv pentru servicii de acces la Internet), conform oficialilor companiei. Pietro estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, numarul abonatilor va creste pana la 470.000. Totodata, oficialii companiei au precizat ca au cateva mii de utilizatori Zapp FixTel ( telefon hibrid fix-mobil), la o luna de la lansarea oficiala a produsului.
Oficialii companiei au declarat anterior de mai multe ori ca vor introduce cartele reincarcabile. "Am inceput lucrul la infrastructura de cateva luni si probabil ca in ianuarie sau februarie o sa introducem cartelele reincarcabile", a spus Pietro. El a precizat ca oferta de cartele preplatite nu va fi una de mass-market, ci mai degraba se va adresa in general tot utilizatorilor Zapp, care doresc un control al costului mai simplu.
"Probabil ca ponderea utilizatorilor de cartele preplatite va fi intre 10-20% pana la sfarsitul anului viitor. Ponderea aceasta va creste in timp, dar nu pot sa estimez exact", a adaugat Pietro. Investitia in infrastructura care sa permita utilizarea cartelelor preplatite este de cateva milioane de dolari, conform oficialilor companei. Totodata, compania are in plan lansarea unei optiuni de roaming, insa Pietro nu a dorit sa ofere mai multe detalii.
Zapp este una dintre cele cinci companii care doresc sa castige una dintre cele doua licente 3G, scoase la licitatie de stat in toamna. "Ne intereseaza o licenta 3G datorita faptului ca tehnologia are o profitabilitate mai mare. In plus, chiar daca acum tehnologia noastra permite viteze mai mari de conectare la Internet, in viitor va creste si viteza 3G-ului", a mai spus Pietro. Daca Zapp va castiga o licenta 3G, oficialii companei doresc o investitie de aproximativ 100 de milioane de dolari (78,5 mil. euro).
La inceputul anului, oficialii companiei declarau ca strategia Zapp ramane in continuare axata pe serviciile de business, punand accent mai putin pe furnizarea unor servicii populare in randul consumatorilor. Aproximativ 80-90% dintre clientii Zapp provin din randul companiilor. Piata locala de telefonie mobila este dominata de Orange si Vodafone.
Orange Romania a raportat in 2005 un profit brut de 323 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent. Cifra de afaceri a crescut la 858,3 milioane de euro in 2005, fata de 678,8 milioane de euro in 2005.
Vodafone Romania a raportat pentru anul trecut un profit brut de 246 de milioane de euro, in crestere cu 9,4% fata de anul trecut, in timp ce cifra de afaceri a crescut cu 16,5% fata de anul precedent la 736,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO