♦ Ce motive de încredere în businessul românesc au cei mai puternici 1.000 de CEO din România.
Într-o perioadă de turbulenţe pentru întreaga lume şi parcă mai ales pentru această parte a Europei, România nu are altceva de făcut decât să strângă rândurile. Cu ocazia publicării celei de-a opta ediţii a anuarului Top 1.000 cele mai mari companii din România, ZF a provocat şefii celor mai mari 1.000 de companii să răspundă la întrebarea: ce motive de încredere mai avem pentru România? Lansarea anuarului realizat în parteneriat cu Deloitte va fi urmată, în data de 31 martie, de conferinţă cu tema: „O mie de motive de încredere în România“.
Inteligenţa artificială (AI), tehnologia care a ajuns pe buzele tuturor şi al cărei rol în viitor este intens dezbătut peste tot pe planetă, poate avea un epicentru în Bucureşti - spun reprezentanţii UiPath, cel mai de succes proiect al industriei locale de IT, care dintr-un start-up care funcţiona într-un apartament fin Bucureşti a ajuns o companie globală, cu sediul central în New York. „Putem spune ca Bucureştiul este unul dintre centrele puternice de AI ale Europei, şi chiar ca revoluţia AI poate avea un epicentru şi în Romania“, spune Tudor Cosăceanu, vicepreşedinte regional, pentru România şi Republica Moldova al UiPath. Acest rol poate fi atins în contextul în care mare parte din operaţiunile companiei sunt derulate pe plan local. „Contextul în care operează UiPath este unul special: deşi suntem o companie globală şi suntem listaţi pe bursa din New York, amprenta pe care o are compania în România este una semnificativă. În primul rând, o mare parte dintre angajaţii noştri şi întregi departamente cheie, precum cele de HR, juridic, sau cel financiar, se găsesc în România. De asemenea, echipa de servicii profesionale, care oferă suport specializat clienţilor noştri globali, se găseşte tot aici. Însă aspectul cel mai important pentru evoluţia platformei UiPath şi unul care susţine continuitatea prezenţei şi investiţiei neîntrerupte în Romania este prezenţa în Bucureşti a echipei de ingineri software care dezvoltă componentele strategice ale Platformei UiPath. Mai mult, având în vedere orientarea noastră majoră către dezvoltarea şi accelerarea adopţiei de AI, Romania este un loc foarte ofertant, întrucât are specialişti valoroşi care deja au un impact major in eforturile companiei noastre de a dezvolta produse bazate pe Agentic AI. Această tehnologie va propulsa ceea ce noi numim Actul 2 al UiPath – o evoluţie de la automatizare la agenţi AI cu o mare autonomie care vor revoluţiona modul în care interacţionăm cu tehnologia AI în mediul de business.“
Investiţia în resursele umane din România va continua să fie o prioritate pentru UiPath, a adăugat reprezentantul companiei „În acest context, pentru noi investiţia în capitalul uman valoros pe care îl avem aici va rămâne o prioritate constantă, indiferent de contextul mai larg, sau mai degrabă cu precădere în cel care se prefaţează pentru viitor. În România ne-am început parcursul global şi avem certitudinea că vom continua să creştem sustenabil numai investind şi continuând să recrutăm cel mai bine pregătiţi, talentaţi şi motivaţi oameni din piaţă, o prioritate fiind mereu inginerii cu profil de seniori cu expertiză în ML şi AI.“
„Vedem potenţialul strategic şi competitiv pe care o Românie digitalizată îl poate avea“, declară şi Achilleas Kanaris, CEO al subsidiarei locale a grupului britanic Vodafone, care este pe plan local unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de comunicaţii şi IT. „În primul rând, susţinem România şi potenţialul românilor. În cei 28 ani de prezenţă pe plan local, am investit constant în viitorul României - o ţară cu resurse valoroase şi una dintre pieţele importante în ecosistemul global Vodafone, atât prin talentele sale cât şi prin oportunităţile de dezvoltare economică. Am îmbunătăţit capabilităţile reţelei noastre şi infrastructura digitală, construind alături de clienţii şi partenerii noştri proiecte importante pentru dezvoltarea digitală a mediului antreprenorial, a industriei în care activăm şi a societăţii în general. Toate acestea pentru că vedem potenţialul strategic şi competitiv pe care o Românie digitalizată îl poate avea. Pot fi, într-adevăr, momente grele în societate şi economie, care pun la încercare chiar şi cele mai solide companii, dar sunt exact situaţiile în care trebuie să ne canalizăm toată atenţia şi resursele către acele soluţii care pot schimba paradigma. Din perspectiva noastră, acest lucru poate fi posibil doar prin proiecte ample de dezvoltare digitală, de investiţie în implementarea la scală a tehnologiei 5G şi prin puterea inovaţiei în economie, educaţie şi societate“, a afirmat Achilleas Kanaris.
Pentru că vede potenţial pe plan local Vodafone a decis să cumpere o parte dintre activele Telekom România Mobile şi să continue şi alte proiecte de investiţii pe plan local, adaugă Achilleas Kanaris. „La Vodafone, ne menţinem angajamentul că vom continua să contribuim activ la digitalizarea României. Acesta este pariul nostru şi un proiect atât de amplu, cu impact semnificativ în toate sectoarele economice şi sociale, încât poate avea puterea de a transforma întreaga ţară. Prin digitalizare putem avea creştere economică competitivă, putem revoluţiona sistemul administrativ, medical, educaţional şi industrial, ne putem alinia nivelulului de trai al economiilor mai avansate şi putem crea un viitor mai bun şi mai stabil pentru toţi, nelăsând pe nimeni în urmă. Suntem încrezători - anul trecut am fost parte a lansării primului cloud guvernamental dedicat, un proiect revoluţionar destinat modernizării infrastructurii digitale a sectorului public, unul dintre proiectele definitorii care va aduce beneficii reale în administraţia centrală şi în mediul privat. De asemenea, un alt moment important pentru piaţa de telecomunicaţii din România a fost anunţarea intenţiei de achiziţie a Telekom Romania Mobile. Industria de telecomunicaţii din România are nevoie de condiţii care să susţină nivelul ridicat al investiţiilor în tehnologia 5G şi promovarea inovaţiei. Credem că această tranzacţie va aduce un potenţial semnificativ de creştere şi dezvoltare. Şi nu în ultimul rând, contribuţia companiei noastre la digitalizarea României este susţinută de toate iniţiativele şi produsele digitale dedicate mediului antreprenorial. Suntem principalul furnizor de servicii de telecomunicaţii pentru sectoare strategice precum industria bancară, cea de energie şi de curierat.
Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România: Pot fi, într-adevăr, momente grele în societate şi economie, care pun la încercare chiar şi cele mai solide companii, dar sunt exact situaţiile în care trebuie să ne canalizăm toată atenţia şi resursele către acele soluţii care pot schimba paradigma. Din perspectiva noastră, acest lucru poate fi posibil doar prin proiecte ample de dezvoltare digitală, de investiţie în implementarea la scală a tehnologiei 5G şi prin puterea inovaţiei în economie, educaţie şi societate.
Dar pentru ca o astfel de transformare să aibă loc cu adevărat şi pentru ca rezultatele să fie vizibile, trebuie să creştem exponenţial ritmul. Următorii ani sunt decisivi din această perspectivă, mai ales datorită nevoii de stabilitate şi predictibilitate. Vom continua să investim în infrastructura digitală şi în transformarea societăţii româneşti şi ne bazăm, ca şi până acum, pe un dialog constant şi transparent între autorităţi şi mediul de afaceri“.
Dacă va accelera economia digitală. România poate fi un hub economic pentru întreaga regiune, afirmă Tudor Manea, CEO al eMAG, cel mai mare grup de ecommerce din regiune. „România are şansa reală să recupereze rapid decalajele faţă de Vest şi să devină un hub economic pentru regiunea din care facem parte prin accelerarea economiei digitale, din care comerţul online este doar vârful aisbergului. Economia digitală reprezintă acum 18% din PIB-ul total al României, dar pentru a da context, există ţări din Europa sau din lume în care economia digitală reprezintă până la 40% din PIB, deci potenţialul de dezvoltare este uriaş„, consideră CEO-ul eMAG.
Comerţul online poate fi un motor care să tragă după el economia, afirmă Tudor Manea. „Ca verticală a economiei digitale, comerţul online are o perspectivă de creştere susţinută pe termen lung şi poate angrena toate structurile din economie, datorită democratizării accesului la piaţa comună. Astfel, orice antreprenor de oriunde din ţară, că e la sat sau oraş, mai mic sau mai mare, poate produce sau comercializa bunuri la nivel naţional sau chiar internaţional prin diverse modele, iar cel mai simplu este modelul marketplace, prin care poate vinde, oriunde, orice, cu costuri foarte mici de dezvoltare. Acum ecommerce are o penetrare de 12% în România în total retail, sub Polonia şi alte ţări din Europa Centrală unde se situează la 15% şi mai sus, conform Euromonitor, iar creşterea va veni cu ajutorul tehnologiei. De altfel, tehnologia creează noi oportunităţi de creştere pentru întreaga piaţa, iar aderarea completă la Spaţiul Schengen deschide perspective reale pentru ca România şi sellerii români să devină jucători competitivi pe pieţele internaţionale.“
Tudor Manea, CEO al eMAG Group: Ca verticală a economiei digitale, comerţul online are o perspectivă de creştere susţinută pe termen lung şi poate angrena toate structurile din economie, datorită democratizării accesului la piaţa comună. Astfel, orice antreprenor de oriunde din ţară, că e la sat sau oraş, mai mic sau mai mare, poate produce sau comercializa bunuri la nivel naţional sau chiar internaţional prin diverse modele, iar cel mai simplu este modelul marketplace, prin care poate vinde, oriunde, orice, cu costuri foarte mici de dezvoltare.
Grupul eMAG a investit puternic pentru a dezvolta acest segment, spune Tudor Manea. „Pentru a accelera dezvoltarea ecommerce şi a economiei digitale, eMAG a investit constant şi considerabil în ultimii ani. Doar în ultimul an, investiţiile au depăşesc 900 de milioane de lei şi vor continua şi în perioada următoare, focusându-ne pe dezvoltarea platformei şi a serviciilor care le oferă clienţilor o experienţă de shopping mai bună, personalizată şi flexibilă, susţinând în acelaşi timp creşterea întregului sector de ecommerce la nivel regional. Modelul nostru de marketplace a devenit un catalizator pentru digitalizarea afacerilor locale, oferind antreprenorilor acces la o infrastructură completă care îi ajută să-şi scaleze rapid businessul, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Peste 12.000 de selleri vând deja cross-border prin intermediul nostru, dintr-o comunitate de peste 56.000 de parteneri care formează eMAG Marketplace. Pentru a le susţine creşterea, am dezvoltat soluţii care simplifică şi optimizează fiecare etapă a procesului de vânzare. Fullfilment by eMAG preia operaţiunile logistice şi serviciile de relaţii cu clienţii, oferindu-le sellerilor mai mult timp să se concentreze pe dezvoltarea afacerii. Prin eMAG Ads, aceştia îşi pot creşte vizibilitatea produselor cu peste 40%, iar participarea la campaniile eMAG le poate aduce vânzări de până la patru ori mai mari. În plus, prin Genius, sellerii au acces la o bază de peste 1,5 milioane de clienţi, ceea ce le oferă o conversie mai bună pentru produsele incluse în program. În paralel, ne concentrăm investiţiile pe îmbunătăţirea experienţei de cumpărare, oferind soluţii care să răspundă cât mai bine nevoilor actuale ale clienţilor, de la căutarea produselor în platformă, până la plata şi livrarea acestora. Şi aici mă refer la investiţii în tehnologie şi dezvoltarea serviciilor şi produselor care aduc valoare clienţilor, precum Genius, eticheta SuperPreţ sau My Wallet. De altfel, în această direcţie se înscrie şi achiziţia Orange Money pe care am anunţat-o la începutul acestui an, care ne ajută să dezvoltăm mai rapid noi servicii de finanţare, adaptate nevoilor fiecărui client şi partenerilor din Marketplace.“
Inteligenţa artificială, dar şi alte tehnologii, oferă României şanse importante de dezvoltare, a mai declarat Tudor Manea. „Inteligenţa artificială are potenţialul de a transforma complet economia în următorii ani, redefinind eficienţa şi productivitatea în toate industriile. În retail, vom continua să vedem schimbări majore pe fiecare segment, de la modul în care clienţii descoperă produsele până la experienţa de cumpărare şi livrare.
Pentru a oferi un exemplu, una dintre direcţiile noastre strategice este extinderea gamei de produse, astfel încât clienţii să găsească în eMAG o soluţie completă pentru orice nevoie. În prezent, oferta depăşeşte 24 de milioane de produse, iar obiectivul nostru este să ajungem la 100 de milioane. Cu ajutorul automatizării şi algoritmilor AI, procesul de listare a devenit exponenţial mai eficient şi dacă în trecut adăugam manual 1 milion de produse pe an, acum listăm 10 milioane anual, iar planul este să creştem la 20 de milioane.
În paralel, dezvoltăm tehnologii care îmbunătăţesc experienţa de cumpărare. Am organizat gama de produse în shop-in-shops şi am introdus filtre inteligente, care acţionează ca asistenţi virtuali. În plus, am introdus la finalul anului trecut şi căutarea vizuală, care permite clienţilor să găsească un produs doar încărcând o fotografie, iar impactul a fost semnificativ - 20% dintre produsele achiziţionate prin această funcţie au fost comandate pentru prima dată pe eMAG, ceea ce demonstrează valoarea pe care o aduce atât clienţilor, cât şi sellerilor. În viitor, vedem integrarea AI în paginile de produs, astfel încât utilizatorii să poată testa virtual mobilierul în propria locuinţă sau să vadă cum li se potrivesc articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Plăţile digitale şi soluţiile financiare flexibile sunt un alt domeniu cu potenţial major de creştere. Modelele Buy Now, Pay Later (BNPL) câştigă tot mai mult teren, iar AI joacă un rol esenţial în credit scoring. Datorită acestor tehnologii, la eMAG în prezent sunt 3 milioane de clienţi eligibili pentru opţiunile disponibile în My Wallet, cu un milion mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scopul nostru este ca fiecare utilizator să aibă acces la o linie de credit direct la checkout, simplificând procesul de plată şi oferind mai multă flexibilitate în gestionarea bugetului.
În plus, dincolo de experienţa de cumpărare, AI optimizează şi procesele logistice şi de livrare, reducând costurile operaţionale şi eficientizând rutele de transport. Pentru clienţi, acest lucru înseamnă preţuri mai competitive, livrări mai rapide şi o experienţă predictibilă.“