Business Hi-Tech

ZF Cybersecurity Trends 2023. Bogdan Botezatu, director de cercetare a ameninţărilor informatice, Bitdefender: Degeaba avem vizibilitate peste tot, dacă nu avem suficienţi oameni care să filtreze atacurile şi evenimentele, să le trieze după prioritate şi să intervină. Avem o mare problemă în zona de resursă umană

Bogdan Botezatu, director de cercetare a ameninţărilor informatice, Bitdefender: Avem nevoie de soluţii pentru mediul virtualizat, avem nevoie de soluţii pentru medii mobile, avem nevoie de soluţii de securitate pentru endpoint, ideal ar fi să avem specialişti suficient de liberi ca timp pentru a investiga evenimentele pe care le văd în soluţiile pe care le utilizează.

Bogdan Botezatu, director de cercetare a ameninţărilor informatice, Bitdefender: Avem nevoie de soluţii pentru mediul virtualizat, avem nevoie de soluţii pentru medii mobile, avem nevoie de soluţii de securitate pentru endpoint, ideal ar fi să avem specialişti suficient de liberi ca timp pentru a investiga evenimentele pe care le văd în soluţiile pe care le utilizează.

Autor: Alexandra Cepăreanu, Ramona Cornea

07.06.2023, 18:00 216

„În topul atacurilor cibernetice vor fi cele care sunt cele mai vizibile, cele care generează un impact imediat, care pot avea un impact măsurabil, precum cele ransomware - care reprezintă circa 2% - 3% din ameninţările informatice“ „Majoritatea atacurilor de care suferă companiile în momentul de faţă nu vor avea efecte decât în 10 - 18 luni.“

Soluţiile de securitate cibernetică îşi pot atinge potenţialul doar dacă sunt utilizate de specialişti în domeniu care să monitorizeze şi să intervină atunci când acestea atrag atenţia asupra unor nereguli sau atacuri, a explicat Bogdan Botezatu, director de cercetare a a­me­ninţărilor informatice, Bitdefender, una din­tre cele mai de succes companii de IT din România, care a devenit un lider la nivel glo­bal pe piaţa soluţiilor de securitate cibernetică.

„Degeaba avem noi vizibilitate peste tot, dacă nu avem suficienţi oameni care să filtreze respectivele atacuri şi evenimente, să le trieze după prioritate şi să intervină. Acolo avem o mare problemă. În zona de tehnologie cred că trebuie să ne uităm la ce pot face respectivele tehnologii, ele trebuie să corespundă unui scop final, nu trebuie să implementăm tehno­logii doar pentru că trebuie să bifăm nişte liste, trebuie să fim foarte atenţi la cunoaşterea adversarului, trebuie să vedem care sunt tacticile lor şi să intervenim cu soluţii de securitate şi control acolo unde este nevoie“, a spus Bogdan Botezatu în cadrul conferinţei ZF Cybersecurity Trends 2023.

El a adăugat că securitatea cibernetică este complexă şi depăşeşte, la nivel de cunoş­tinţe, foarte mulţi manageri, astfel că din ce în ce mai multe companii încep să externalizeze acest departament, mai ales dacă se şi „lovesc“ de anumite provocări.

„Când ajungem să înţelegem că managerii sunt depăşiti de situaţie, cel mai bine este să externalizăm imediat, dacă nu putem rezolva imediat. Securitatea cibernetică are un impact rapid, ceva ce trebuie să faci mâine poate să fie exploatat astăzi, iar din ce în ce mai multe companii decid să externalizeze. Odată cu creşterea nevoii de securitate cibernetică creşte şi nevoia de talente.“

De asemenea, în topul atacurilor ciberne­tice se află acele tipuri de atacuri care sunt cele mai vizibile, cele care generează un impact imediat şi care pot avea un impact măsurabil, precum cele ransomware - care reprezintă circa 2% - 3% din restul de ameninţări infor­matice, a mai explicat Bogdan Botezatu.

„Majoritatea atacurilor de care suferă companiile în momentul de faţă nu vor avea efecte decât în 10 - 18 luni. Există furt de informaţii, breşe de date, minare crypto agresivă pe serverele şi infrastructura companiei ş.a.m.d. Aceste atacuri migrează către lucruri mult mai tăcute decât ransomware. Atacurile hibride încep cu un server vulnerabil apoi atacatorul va vinde informaţiile respective unei terţe părţi, iar acea terţă parte nu va planta ransomware decât dacă nu are o altă opţiune până la sfârşit, va încerca întâi să vadă ce alte informaţii sunt valoroase, să exfiltreze cât mai multe date către cloud-urile pe care le controlează ei, iar apoi într-un final va încerca să planteze ransomware.“

Astfel, reprezentantul Bitdefender a transmis că nu există o sumă minimă de tehnologii pe care o companie ar trebui să le aibă pentru a se apăra în mediul digital, dar este nevoie de soluţii IT de securitate şi de experţi în domniu care să acopere fiecare zonă şi arie a companiei.

„Cred că ar trebui ca pe fiecare zonă de operaţie din companie să avem o soluţie dedicată, care să fie eficientă acolo. Avem nevoie de soluţii pentru mediul virtualizat, avem nevoie de soluţii pentru medii mobile, avem nevoie de soluţii de securitate pentru endpoint, ideal ar fi să avem specialişti suficient de liberi ca timp pentru investiga ce văd în soluţiile acelea.“

 

Ce a mai spus Bogdan Botezatu la ZF Cybersecurity Trends 2023.

În securitatea cibernetică putem să mergem doar din rău în mai rău, acesta este trendul. Pe zona de atacuri lucrurile s-au complicat foarte mult pentru că infrastructurile au crescut în ultima perioadă, suprafeţele de atac au crescut foarte mult, avem tehnologii noi care sunt puse pe tehnologii vechi şi aşa mai departe. Putem vorbi ore întregi despre ce se întâmplă aici.

Zona de cybersecurity este destul de aşezată: atacatorii atacă prin diverse metode, oamenii de securitate protejează de vulnerabilităţile respective. În 2018 vorbeam despre supraspecializarea ransomware as a service, crime as a service în care fiecare atacator îşi construieşte un fel de ecosistem în care el este cel mai specializat, iar din acel ecosistem începe să vândă către afiliaţi tot felul de tehnologii. Ce am văzut interesant după acest lucru este supraspecializarea atacurilor informatice: mai nou ne batem cu ceva ce se numeşte atacuri hibride. Practic, avem reţele întregi de atacatori care nu fac decât să încerce să obţină acces în companii. Ei fac acest lucru prin două tehnici foarte larg răspândite: zona de identitate - phishing pentru utilizatori, phishing la adresa persoanelor foarte influente din companie, mai avem şi zona de vulnerabilităţi şi atunci apare atacul hibrid în care o grupare de criminalitate informatică încearcă să găsească portiţe de acces în companii, pe care mai apoi nu le exploatează în mod direct, pe ei îi interesează doar zona de acces. Odată ce compromite infrastructura o scoate la vânzare pe internet. Scoţi la vânzare o metodă de a te conecta la infrastructura companiei respective.

Am folosit de la începuturile securităţii cibernetice moderne soluţii de inteligenţă artificială pentru a ne ajuta să construim sisteme de detecţie a ameninţărilor informatice, deci inteligenţa artificială nu este ceva nou în securitatea cibernetică. Ceea ce este nou este că din ce în ce mai mulţi atacatori încearcă să folosească inteligenţa artificială pentru a genera conţinut cu care victima să interacţioneze foarte bine, emailuri care să pară că vin de la o persoană din companie, dar cred că principala problemă a venit odată cu explozia ChatGBT. Succesul al large model language aplicat pe oameni a adus o schimbare în modul în care hrănim modelul respectiv cu informaţii. De cele mai multe ori acele informaţii sunt informaţii de business. Foarte multe companii au început să restricţioneze folosirea acestui tip de roboţi pentru procese de business tocmai din cauza faptului că riscurile legale şi reputaţionale sunt uriaşe.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24