Business Hi-Tech

ZF Digital ’17. Giganţii din telecom, către autorităţi: Doar faceţi promisiuni, birocraţia în construcţia de reţele a rămas la fel de sufocantă

Liudmila Climoc - CEO al Orange, Miroslav Majoros - CEO al Telekom, Murielle Lorilloux - CEO al Vodafone, Valentin Popoviciu - vicepreşedinte al RCS&RDS şi Robert Redeleanu - CEO, UPC România & Ungaria - au cerut autorităţilor să treacă la acţiuni „hotărâte“ pentru a sprijini digitalizarea României

Liudmila Climoc - CEO al Orange, Miroslav Majoros - CEO al Telekom, Murielle Lorilloux - CEO al Vodafone, Valentin Popoviciu - vicepreşedinte al RCS&RDS şi Robert Redeleanu - CEO, UPC România & Ungaria - au cerut autorităţilor să treacă la acţiuni „hotărâte“ pentru a sprijini digitalizarea României

Autor: Adrian Seceleanu

17.11.2017, 00:07 16

Birocraţia sufocantă cu care se confruntă companiile de comunicaţii atunci când vor să-şi extindă reţelele fixe sau mobile este intactă, iar procedurile impuse de autorităţile locale continuă să fie diferite la nivel naţional, blocând astfel expansiunea infrastructurii digitale în mediul rural, care este mult rămas în urmă faţă de oraşe, au acuzat liderii celor mai mari jucători de pe piaţa locală de telecom la conferinţa ZF Digital ’17. În plus, autorităţile nu au făcut nimic nici pentru a reglementa ce tarife pot solicita proprietarii de infrastructură (cum sunt stâlpii), astfel că tarifele de acces cresc de la an la an fără nicio justificare economică riscând să provoace un blocaj la nivel naţional, au adăugat marii jucători din piaţa de servicii fixe.

„Nimic nu s-a schimbat în legătură cu regimul autorizaţiilor pentru construcţia de reţele de telecomunicaţii, procedura rămâne una foarte dificilă, foarte birocratică, cu foarte multe hârtii şi care generează întârzieri foarte mari. Aceasta ar trebui să fie una dintre priorităţile ministerului şi ale administraţiei centrale, pentru a permite, pentru a încuraja realizarea acestui tip de investiţii pe viitor”, a afirmat Robert Redeleanu, CEO al UPC România şi Ungaria. UPC este numărul trei pe piaţa de internet fix şi servicii de televiziune şi unul dintre cei mai mari proprietari de infrastructură de comunicaţii.

„Preţul de închiriere al stâlpilor a crescut în fiecare an. Putem înţelege impactul inflaţiei, al altor costuri, dar când cerinţa de creştere este de 50% de la un an la altul, atunci ne aflăm în faţa unor acţiuni anti-piaţă, anticompetiţie. Este o situaţie pe care sper să o putem rezolva împreună, sper ca şi ceilalţi jucători să ni se alăture în acest demers. Avem nevoie de intervenţia autorităţilor, este pur şi simplu imposibil să continuăm să lucrăm aşa, cu creşteri anuale de tarife de 50%. Este ceva inacceptabil”, a afirmat Miroslav Majoros, CEO al grupului Telekom România, cu afaceri anuale de aproximativ 1 miliard de euro.

„Avem aceeaşi poziţie în legătură cu tarifele pentru accesul pe stâlpii de electricitate, este o problemă cu care ne confruntăm de mulţi ani de zile, şi am văzut doar creşteri de tarife de-a lungul timpului. Practic noi avem nevoie acum de acţiuni mai puternice ale autorităţilor, pentru că ANCOM, are acum prin lege puterea de a verifica tarifele şi modalitatea prin care acestea sunt calculate. ANCOM poate face acum paşi decisivi pentru a media relaţia dintre operatorii de telecom şi cei de energie. Fără o intervenţie a ANCOM probabil că operatorii de electricitate doar vor mări preţurile de acces la stâlpi. Acum deja plătim mai mult decât în Statele Unite pentru accesul la stâlpi“, a afirmat Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al companiei de cablu RCS&RDS, care deţine cea mai extinsă reţea de fibră optică din România şi este cel mai mare furnizor de internet fix şi cablu TV.

„Aş prin începe prin a susţine mesajele care au fost transmise până acum de ceilalţi jucători din piaţă. Este nevoie de o armonizare a regimului de  acces şi de emitere a autorizaţiilor de construcţie. Mă bucur să văd că se numără printre priorităţile autorităţilor şi am vrea să vedem aceste lucruri implementate cât mai curând posibil. Mă refer la autorizaţiile pentru construirea reţelelor de tip backbone fără a exclude însă nici dezvoltarea de reţele până în gospodăriile clienţilor finali”, a spus şi Liudmila Climoc, CEO al Orange, liderul pieţei locale de comunicaţii mobile, care a intrat şi pe segmentul de pachete de servicii convergente, fix-mobil.

Industria are nevoie de claritate pentru a-şi programa investiţii, a afirmat şi Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă.

“Reţeaua se află în centrul ofertelor noastre. Volumul de date transferate s-a dublat faţă de anul anterior şi vedem că există apetit în continuare din partea clienţilor noştri să consume şi mai multe date. Nu vedem o decelerare a consumului de date mobile pe piaţa din România iar acest lucru ne impune continuarea investiţiilor în reţele”.

UPC, care şi-a extins reţeaua fixă puternic în ultimii ani are planuri similare în continuare, însă problema autorizaţiilor de construcţie şi a tarifelor de acces la infrastructură devine una critică, a adăugat Robert Redeleanu. “Expansiunea reţelei a fost o prioritate pentru noi în ultimii 3-4 ani, am atins un moment important, 3 milioane de gospodării în acest an. Îmi aduc aminte că acum câţiva ani aveam 2 milioane. A fost un propeict derulat foarte rapid şi care este foarte important pentru noi. Continumăm să dezvoltăm reţeaua într-un ritm de aproximativ de 200.000 de gospodării noi acoperite în fiecare an, probabil că aşa vom proceda şi anul viitor. (…) Ne confruntăm cu foarte multe probleme, avem multe obstacole şi din partea proprietarilor de infrastructură, şi vorbesc aici în principal de companiile de energie, de electricitate. În acest moment UPC România are negocieri care sunt blocate, cu asemenea operatori de infrastructură. Nu vă pot spune nume, dar nu sunt prea mulţi jucători pe piaţă. Încercăm să găsim o cale de a ne înţelege, dar ca să fim sinceri vedem în fiecare an creşteri de preţuri complet impredictibile şi care nu sunt viabile din punct de vedere economic. În Ungaria, de exemplu, plătim aproximativ o jumătate din tariful din România pentru a închiria un spaţiu pe un stâlp. Din nefericire în România aceste costuri escaladează an de an astfel că avem nevoie să vedem o acţiune decisivă din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Noua lege a infrastructurii oferă acest cadru de intervenţie, dar până acum încă nu s-a făcut nimic iar situaţia devine critică, vă spun sincer”.

Dacă ANCOM nu face cu adevărat ceva digitalizarea mediului rural ar putea fi blocată, a insistat şi Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al RCS&RDS. “Este o metodă de a obţine uşor bani de către aceste companii, dar acest lucru nu mai poate continua, pentru că va aecta serviciile furnizate consumatorilor. Această problemă trebuie să fie rezolvată, pentru că nu este o problemă locală, în România, ci este vorba de un effort derulat la nivel european. Legea infrastructurii din România a fost creată pe baza unei directive europene. ANCOM ar trebuie să facă paşi concreţi în această direcţie pentru ca preţul de acces la infrastructură să fie unul rezonabil. Spunem acest lucru de mulţi ani de zile. Această problemă este cea care ne va bloca demersurile de a construi reţele de telecomunicaţii în zonele rurale. Birocraţia este principalul motiv pentru care nu investim mai repede şi mai mult în expansiunea reţelelor de telecomunicaţii din mediul rural, unde ne confruntăm cu un <<digital divide>> în acest moment.”

ANCOM trebuie să facă ceva pentru a armoniza reglementările, a completat şi Liudmila Climoc, directorul general al Orange. “România ar trebui să fie gata, să fie pregătită mai repede pentru noul cod european al telecomunicaţiilor, care va intra în vigoare în 2019. Ţările, nu operatorii de telecom, ar trebui să fie primele care îşi doresc acest lucru, pentru că dacă ne uităm la România vedem că există o rată scăzută de penetrare a serviciilor de internet de mare viteză în special pentru serviciile fixe, ne aflăm sub media europeană. România are nevoie ca aceste reglementări să intre în vigoare. Un model armonizat de calcul al tarifelor pentru accesul la infrastructură, asupra căruia aşteptăm ca ANCOM să delibereze, va determina schimbări din partea proprietarilor de infrastructură menţionaţi deja: furnizorii de electricitate, primăriile, administraţiile locale. Acum vedem că fiecare dintre ei ne poate impune reguli diferite. Avem nevoie de o armonizare a cadrului de reglementare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO