Business Hi-Tech

ZF Digital 2024. Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice, Bitdefender: Ne aşteptăm la o creştere mai mare a atacurilor pe zona de IoT pentru că segmentul acesta de consumer goods are cea mai mare creştere şi este unul dintre cele mai prolifice pentru criminalitatea informatică

ZF Digital 2024. Bogdan Botezatu, director de cercetare...

Autor: Georgiana Mihalache

06.11.2024, 16:39 94

Atacurile cibernetice vor fi mai multe, mai dese, mai puternice, a spus Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice, Bitdefender, în cadrul conferinţei ZF Digital 2024. El a adăugat că se aşteaptă la o creştere mai mare a atacurilor pe zona de IoT pentru că segmentul acesta de consumer goods are cea mai mare creştere şi este unul dintre cele mai prolifice pentru criminalitatea informatică.

„În prezent sunt în jur de 28 miliarde de dispozitive din sfera IoT conectate la internet. Probabil că vor fi circa 32 miliarde de dispozitive până la sfârşitul lui 2025”, a spus Bogdan Botezatu. 

 
 

Ce a mai spus Bogdan Botezatu în cadrul evenimentului

Am început să facem inteligenţă artificială în 2008, era destul de greu de înţeles pentru oameni. Era nevoie, începuse deja creşterea ameninţărilor informatice la un nivel la care cei aproape 300 de speciali pe care îi aveam în laboratorul de la Iaşi nu mai puteau să-i analizeze în mod normal. Au trecut peste 16 ani, avem aproape 60 de brevete pentru inteligenţă artificială dintre cele 590 care sunt înregistrate pe Bitdefender.

Inteligenţa artificială sortează, detectează caracteristicile unei ameninţări informatice şi se uită după caracteristicile acelea într-o mare de fişiere din care nu înţelege nimeni nimic.

Poate extrage ameninţări informatice şi poate prezice cum vor arăta ele pe o perioadă de câteva ore.

Algoritmii de IA ne dau voie să detectăm nuditate în fotografii, esenţială pentru soluţiile de control parental. Detectăm limbaj de bullying în conversaţii, comportament predatorial în conversaţii către copii.

Ne dau voie să corelăm evenimente, pentru că un atac poate începe pe mobil, se poate termina pe server. Noi folosim AI să ţesem povestea din jurul unui eveniment pentru a ne da seama ce face atacatorul, unde vrea să ajungă şi care sunt paşii intermediari pe care îi urmează.

În general, majoritatea dispozitivelor care se află pe piaţă pot fi sparte într-un mod trivial.

Inteligenţa artificială se antrenează pe noi, pe obiceiurile noastre, pe felul în care ne comportăm atunci când interacţionăm cu tehnologia. Peisajul atacurilor este foarte diversificat, tehnologiile sunt noi şi utilizatorii trebuie să rămână protejaţi atunci când companiile de securitate nu au văzut atacul dinainte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels