Business Hi-Tech

ZF Digital Summit 2021. Jucătorii din ecosistemul de start-up-uri tech trebuie să colaboreze mai strâns între ei şi să-i aducă la masă şi pe şefii de instituţii şi politicieni pentru ca România să aibă şi mai multe companii IT de succes, de unde să apară un nou UiPath

George Sârbu, community manager, Innovation Labs (stânga), Ana Maria Creţu, coordonator programe pentru start-up-uri, BCR şi Alexandru Bogdan, CEO, ROCA X au susţinut necesitatea unei colaborări mai bune între jucătorii din industrie pentru a dezvolta industria de IT din România.

George Sârbu, community manager, Innovation Labs (stânga), Ana Maria Creţu, coordonator programe pentru start-up-uri, BCR şi Alexandru Bogdan, CEO, ROCA X au susţinut necesitatea unei colaborări mai bune între jucătorii din industrie pentru a dezvolta industria de IT din România.

„Ar trebui să construim un grup de lucru care să urmărească ce se întâmplă ca modele de business şi cum evoluează tehnologiile în ecosistem şi să fie preventiv în eliminarea barierelor din acest mediu” „Poate vom reuşi să colaborăm pentru a transforma România într-un hub şi cu siguranţă vom atrage bani pentru a satisface nevoile ecosistemului” „Calitatea programatorilor noştri este ridicată şi avem o bază suficient de mare ca să crească şi ecosistemul de start-up-uri“ „România are un spectru larg de roluri de tehnologie disponibile, piaţa este mai matură şi când vrei să construieşti ceva ai acces la o varietate mai mare de oameni, comparativ cu Croaţia.”

Actorii şi jucătorii din eco­sistemul ro­mâ­nesc de start-up-uri tre­buie să colaboreze între ei şi să atragă la aceeaşi masă şi politicienii şi reprezentanţii sectorului public pentru ca aceştia să înţeleagă mai bine piaţa şi împreună să contribuie la dezvoltarea şi reglementarea ei, au spus speakerii prezenţi în cadrul videoconferinţei ZF Digital Summit 2021. Conferinţa a fost organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Visa, Mastercard, Orange, Superbet, Vodafone, Bitdefender, Trans Sped, Creasoft, Digi, Five elements digital, Inform Lykos, NNDKP, SAP, Totalsoft, Aqua Carpatica, Wet Hardseltzer şi Nespresso.

„Statul nu ştie, află greu dar crede că ştie şi e informat şi atunci, invitaţia către cei care organizează programe dedicate ecosistemului de start-up-uri este să aducă la masă cât mai mulţi oameni din partea publică. Poate avem aşa o dorinţă de a nu îi chema pentru că nu vrem să ne asociem cu anumite partide, nu prea îi invităm să vadă ce se întâmplă în ecosistem. Dar cel mai simplu e să îi inviţi cu tine la masă şi să înveţe şi ei”, a spus George Sârbu, community manager în cadrul Innovation Labs.

El a adăugat că actorii instituţiilor statului ar trebuie să acopere zona de reglementare şi să elimine „barierele” de care se lovesc antreprenorii şi reprezentanţii ecosistemului de start-up-uri. „Ar trebui să construim un grup de lucru care să urmărească ce se întâmplă ca modele de business şi cum evoluează tehnologiile în ecosistem şi să fie preventiv în eliminarea barierelor din acest mediu. Dacă statul urmărea de la început ce se întâmplă cu ride-sharingul ar fi putut să faciliteze totul înainte să înceapă nebunia cu taxiurile, spre exemplu.”

Ideea de colaborare între reprezentanţii şi jucătorii care pot ajuta ecosistemul de start-up-uri să crească, într-un cadrul organizat, a fost susţinută şi de Cristian Dascălu, cofondator Techcelerator şi partener GapMinder, care a adăugat că prin colaborare România poate deveni un hub de tehnologie.

„Începem să ne îndreptăm spre proiecte de ţară şi cred că partea de investiţii şi inovare trebuie văzută la nivel transversal şi la nivel naţional. Deja începem să vorbim despre România cu toate oraşele sale tech. Exerciţiul de proiect de ţară cred că ne duce spre a poziţiona şi România în ecosistemul regional şi cred că cu cât o să reuşim să facem noi ca stakeholderi să avem această imagine a României, poate vom reuşi să colaborăm pentru a transforma România într-un hub. Şi cu siguranţă vom atrage destul de mulţi bani pentru a satisface nevoile ecosistemului. O provocare pe care o lansez e să vedem în mod consecvent care sunt măsurile la care putem lucra împreună pentru a dezvolta proiectul de ţară şi a scala inovaţia”, a spus Cristian Dascălu.

Ana Maria Creţu, coordonator programe pentru start-up-uri în cadrul BCR, a punctat că şi în prezent se întâmplă ca diverşi actori din ecosistem să colaboreze, dar nu într-un cadru organizat şi structurat.

„Îmi place ce a zis Cristian Dascălu şi mă refer la colaborarea între stakeholderii prezenţi în piaţă şi care reprezintă o plasă de siguranţă pentru accelerarea ecosistemului de start-up-uri în tehnologie şi apreciez ceea ce a zis, cred că este un ingredient de succes şi la momente de bilanţ nu mai e important cine ce face, ci ce am făcut împreună în aşa fel încât când tragem linie să măsurăm impactul real şi pe cont de profil şi pierdere şi pe bilanţ al acţiunilor tuturor şi a schimbării pozitive pe care am adus-o în societate. Această colaborare cumva se întâmplă, doar că nu într-un cadru foarte formal şi structurat, adică există companii care au au ieşit ori din InnovX BCR ori din Innovation Labs sau Techcelerator care au primit investiţie de la Roca X în parteneriat cu Early Game Ventures, spre exemplu Kinder­pe­dia”, a spus Ana Maria Creţu. Pentru a susţine dezvoltarea ecosistemului local şi a creşte noi unicorni, este nevoie şi de implicarea reprezentan­ţilor mediului universitar, care pla­sează România pe unul dintre locurile fruntaşe în UE în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică).

„Pentru a avea toate ingredientele ca să fie mai mulţi unicorni în România, trebuie să fie implicaţi mai mulţi actori, precum cei din mediul universitar, la faptul că trebuie să fie un interes în zona de administraţie locală, Cehia e una din ţările în care există o bătălie între diversele regiuni care se promovează ca să devină centre de dezvoltare. Noi credem foarte mult în potenţialul României legat de aceste resurse, calitatea programatorilor noştri este ridicată şi avem o bază suficient de mare ca să crească şi ecosistemul de start-up-uri”, a adăugat Alexandru Bogdan, CEO al ROCA X.

Şi Bruno Kovacic, antreprenor din Croaţia care a construit studioul de dezvoltare software Axilis ce a fost cumpărat de Superbet în 2019, şi care în prezent este chief technology officer (CTO) al grupului Superbet, consideră că România deţine resursele umane necesare care să susţină dezvoltare unor noi proiecte şi a ecosistemului în general.

„Văd că România are un spectru mai larg de roluri tech disponibile, piaţa este mai matură şi când vrei să contruieşti ceva ai acces la o varietate mai mare de oameni. Spre exemplu, când vrei să angajezi un product manager important pentru o coompanie care face propriile produse, România este în faţa Croaţiei şi în faţa unor alte ţări din regiune pentru că a avut mai multe companii de succes şi oameni experimentaţi. Clar nu e SUA, dar e mult mai bine decât am văzut în ate ţări din regiune”, a spus Bruno Kovacic.

În ceea ce priveşte fondatorii de start-up-uri, Cristian Munteanu, managing partner al Early Game Ventures, a adăugat că în ultimul timp a observat un trend se îmbunătăţire a calităţii antreprenorilor la început de drum.

„Pot să observ un trend de îmbunătăţire a calităţii fondatorilor. Aş spune că se datorează lărgirii bazei de selecţie, pentru că dacă în 2012-2019 era un număr relativ mic de oameni care ieşeau din alte industrii ca să îşi facă propriul start-up, acum numărul acestora este mai mare, start-up-urile au devenit cool, şi aplicând la o bază foarte mare standardele de calitate se văd rezultatele”, a spus Cristian Munteanu.

 

Bruno Kovacic, CTO, Superbet: Cred că ecosistemul din România este relativ similar cu cel din Croaţia ca şi cale, dar România este mai avansată pentru că boomul industriei de tehnologie a început mai devreme.

Ana Maria Creţu, coordonator programe pentru start-up-uri, BCR: Poate oportunitatea nu este la unicorni. Cred că eu mă îndrept mai degrabă către dragoni. Dragonii în comparaţie cu unicornii sunt companiile la care lucrează Innovation Labs, de exemplu.

Cristian Dascălu, cofondator Techcelerator şi partener, GapMinder: O provocare pe care o lansez e să vedem în mod consecvent care sunt măsurile la care putem lucra împreună pentru a dezvolta ecosistemul şi a scala inovaţia.

George Sârbu, community manager, Innovation Labs: Statul nu ştie, află greu dar crede că ştie şi e informat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO