Business Hi-Tech

ZF Digital Summit 2022, ziua 1. Giganţii din IT&C, către stat: Debirocratizaţi accesul IMM-urilor la PNRR dacă vreţi să absorbim toţi banii disponibili pentru digitalizare şi să finalizăm proiectele

Florin Popa şi Mihnea RÂdulescu, directorii diviziilor de business din Orange şi Vodafone: Statul trebuie să simplifice dosarele de finanţare, altfel banii nu vor fi cheltuiţi, iar România va rata o şansă istorică de a se dezvolta.

Florin Popa şi Mihnea RÂdulescu, directorii diviziilor de business din Orange şi Vodafone: Statul trebuie să simplifice dosarele de finanţare, altfel banii nu vor fi cheltuiţi, iar România va rata o şansă istorică de a se dezvolta.

Mihnea Rădulescu, business director al Vodafone România: Până în prezent nu a fost cheltuit nici măcar 1 euro din PNRR pentru digitalizare. Realitatea este că suntem în urmă cu dezvoltarea de proiecte suficiente cât să acopere banii.

Statul trebuie să-şi asume o reducere a birocraţiei care să  permită IMM-urilor să realizeze proiecte de transformare digitală care pot fi finanţate cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care România are la dispoziţie între 3 şi 5 mld. euro pentru di­gi­talizare, au concluzionat speakerii prezenţi în prima zi a evenimentului ZF Digital Summit 2022, realizat de ZF în parteneriat cu ING Bank, Mastercard, Orange, Vantage Tower, Vodafone, Bitdefender, Ericsson, Corporate Intelligence Agency, Telekom, TikTok, AROBS, Bondoc şi Asociaţii, CAPEX, Codecool, Filip & Company, Five Elements Digital, NNDKP, Inform Lykos, SelfPay, S&T şi Trans Spead.

„Simplificarea procesului de acces la fonduri pentru IMM-uri este absolut vital. Şi nu discutăm doar despre PNRR, discutăm în general despre fonduri pe care România, de foarte mulţi ani, se străduieşte să le acceseze. Vorbim despre a avea un mecanism eficient prin care o companie care în general nu are poate nici fonduri pentru asistenţă juridică sau tehnică ar trebui totuşi să poată accesa aceste mecanisme de accesare a fondurilor“, a spus Florin Popa, business to business director în cadrul Orange România.

El a adăugat că pentru a finaliza cu succes proiectele din PNRR este nevoie de cooperare şi dialog între mediul de business şi autorităţile statului.

„Este nevoie de foarte multă cooperare şi un dialog strâns între autorităţi şi mediul de afaceri. Statul român nu este un deţinător de tehnologie sau de soluţii de digitalizare. Soluţiile trebuie să vină de la mediul de afaceri. Complexitatea proiectelor din PNRR este una cu care nu ne-am mai întâlnit. De aceea, cu siguranţă este nevoie de un efort naţional, transparenţă şi dialog. Spre exemplu, sunt proiecte unde dialogul a atins un nivel pe care noi nu l-am văzut anterior. Dincolo de asperităţi, polemici, în final au ieşit pe piaţă proiecte pe marginea căror s-a discutat foarte mult şi care, deşi au un nivel mare de complexitate, le vom vedea transpuse în licitaţii publice. Există un număr de proiecte care sunt în consultare publică.“

De asemenea, Mihnea Rădulescu, business director al Vodafone România, a spus în cadrul evenimentului că, până în prezent, din PNRR nu a fost cheltuit nici măcar un euro pentru digitalizarea României, iar numărul de proiecte creionate până acum nu este suficient pentru a acoperi resursele financiare care pot fi accesate.

„Până în momentul acesta nu a fost cheltuit nici măcar 1 euro din PNRR pentru digitalizare. Aceasta este realitatea în care suntem. Dacă ne uităm la proiectele ieşite în licitaţie, cele pe care le putem numi proiecte dezvoltate 100% şi care aşteaptă să primească un executant, în afară de cloud-ul guvernamental sunt foarte puţine, aproape deloc. Sunt multe proiecte la care se lucrează, dar realitatea este că suntem în urmă cu dezvoltarea de proiecte suficiente cât să acopere banii“, a spus Mihnea Rădulescu.

El consideră că pentru a fi cheltuită o bună parte din cele 5 miliarde de euro – finanţate prin PNRR -, România are nevoie de proiecte mari, dar şi de companii care să poată executa proiectele.

„Spre exemplu, cloud-ul guvernamental este un proiect foarte mare. Toate instituţiile care sunt autorităţi contractante sau vor fi, precum ADR, STS, SRI, vor avea la dispoziţie în jur de 600 – 650 mil. euro. Probabil că este cel mai mare proiect de IT din Europa în acest moment. Câte companii din România îşi pot asuma în acest moment mai mult de două - trei proiecte de câte 100 mil. euro în acelaşi timp pentru a le livra - şi a le livra bine - şi pentru a face ca acei bani să fie cheltuiţi cu folos pentru digitalizare? Sunt doar câteva companii, iar dintre acele câteva, pe care le putem număra pe degetele de la o mână, operatorii de telecomunicaţii sunt singurii care ajung deasupra tuturor.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO