Business Hi-Tech

ZF eCommerce Summit 2025. Cristian Lia, Cards Tribe Lead, ING Bank România: Ne preocupă intens securitatea plăţilor. O plată bancară trebuie să aibă două caracteristici importante: să fie rapidă şi sigură

ZF eCommerce Summit 2025. Cristian Lia, Cards Tribe Lead,...

Autor: Ramona Cornea

19.03.2025, 16:13 129

Securitatea plăţilor este una dintre preocupările ING Bank în această perioadă, susţine Cristian Lia, Cards Tribe Lead în cadrul băncii. De asemenea, el crede că o plată bancară trebuie să aibă două caracteristici importante: să fie rapidă şi sigură. 

„Securitatea plăţilor ne preocupă intens pentru că o plată trebuie să aibă două caracteristici importante, rapidă şi sigură. De rapiditate ne-am preocupat anul trecut, despre siguranţă ne preocupăm continuu şi ne uităm în mai multe zone când vine vorba de securitatea plăţilor, chiar şi cele cu cardul. Sunt anumite module, aplicaţii pe care le folosim, iar unele au integrată şi AI, care analizează profilul tranzacţional şi iau decizii în timp real. De exemplu, este foarte greu ca astăzi să ai o tranzacţie face to face într-un magazin din Bucureşti/Ilfov, iar într-o oră să aveţi o tranzacţie în Brazilia. Acesta este doar un element privind exemplul facilităţii de geolocaţie”, a spus el în cadrul evenimentului ZF eCommerce Summit 2025.

Ce a mai declarat Cristian Lia în cadrul evenimentului ZF: 

Vedem acelaşi trend, plăţile au crescut. Ne-am uitat anul trecut şi am adus anul trecut peste 25% comercianţi care au dorit să colaboreze cu noi. Tranzacţiile cresc cu peste 10%, dacă ne uităm la cardurile ING care tranzacţionează online, şi cu peste 20% din acceptare din ecommerce. 

A fost un an în care am investit în sisteme, disponibilitatea aplicaţiilor. Vrem să fim top în ceea ce priveşte plăţile e-commerce pentru că, poate nu este atât de cool partea de plăţi ca şi componentă din experienţa clientului, dar dacă o plată nu funcţionează, fără dar şi poate strică experienţa clientului. 

Ne uităm la comunicaţia dintre aplicaţii sau dintre comercianţi, clienţi şi bancă. Avem tot felul de instrumente care să ajute. Avem aplicaţii care ajută prin anonimizarea datelor de card , astfel încât dacă se întâmplă o breşă de securitate undeva în acest ecosistem numărul de card să fie protejat. Aceasta este o zonă de aplicaţie şi sisteme, a doua zonă este cea de educare a clienţilor. 

Anul trecut a fost intens pentru noi. Am fost prezenţi de la emisiuni, la posturi de televiziune unde colegii mei de la antifraudă au venit şi au povestit cu exemple concrete, până la educaţie în învăţământ, şcoli, licee. Am fost şi am povestit elevilor cât de uşor este ca în ziua de azi să putem impersona persoane, lucruri, şi putem frauda. 

Clienţii îşi doresc rezilienţa plăţilor, rapiditate şi siguranţă, dar pe lângă acestea mai sunt elemente adiţionale care contează în experienţa lui. Nu pot să nu încep cu costul, clienţii vor să fie cât mai ieftin pentru ei. Din punctul acesta de vedere, noi suntem foarte transparenţi. Există un singur cost, un comision de 0,8%. Nu sunt taxe ascunse, indiferent de cât rulează, de cât foloseşte soluţia. 

Apoi, din perspectiva vitezei cu care se înrolează, anul trecut am făcut paşi importanţi. De exemplu plug-in-urile pentru cele mai importante patru platforme sunt disponibile pe site-ul nostru. Clienţii pot intra, le pot descărca şi pot începe testările. 

SoftPOS este un serviciu care creşte de la an la an şi l-am lansat de 3 ani şi vedem un trend ascendent în fiecare lună pentru că este o soluţie foarte mobilă. Această soluţie este foarte pretabilă pentru serviciul de curierat. Nu există de asemenea taxe ascunse şi, nu în ultimul rând, este o soluţie foarte sigură. Prin simplul fapt că foloseşti un telefon nu înseamnă că este nesigură. 

Noi ne-am luat angajamentul de a participa la schema RoPay. Noi vom fi o bancă ce se va uita atât la emitenţi, cât şi la acceptatori. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels